Politică

Deputatii finantisti au dat de pamant cu TVA-ul redus al lui Voiculescu

08.06.2006, 00:00 8

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a intocmit ieri raport de respingere a propunerii legislative privind reducerea TVA la alimentele de baza, initiata de presedintele PC Dan Voiculescu.

Propunerea viza reducerea TVA de la 19% la 9%, la alimentele de baza - ceea ce ar fi costat bugetul statului peste 800 de milioane de euro anual - si fusese adoptata anterior de Senat, dar si de Comisiile economica si juridica a Camerei.

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a intocmit raportul, a respins insa propunerea, ceea ce inseamna ca proiectul propus de Voiculescu va intra cu raport de respingere in plen, avand asadar toate sansele sa fie respins. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Proiectul Codului fiscal elaborat de Guvern mentine cota TVA la 19%, insa, la nominalizarea lui Dan Voiculescu pentru a prelua portofoliul lasat liber de George Copos, conservatorii au spus ca prezenta sa in Cabinet va ajuta partidul sa-si impuna punctul de vedere - adica, intre altele, TVA redusa de 9%. "Ne vom lupta cu toate armele si cred ca acum, prin numirea lui Dan Voiculescu in functia de viceprim-ministru o sa avem si alte sanse", spunea saptamana trecuta Sabin Cutus, presedintele Consiliului Executiv al PC.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera, Mihai Tanasescu (PSD), a declarat ieri ca initiativa lui Voiculescu a primit raport nefavorabil in urma votului majoritar negativ acordat de reprezentantii formatiunilor din arcul guvernamental. Principalele argumente invocate de reprezentantii majoritatii parlamentare impotriva proiectului lui Voiculescu s-au referit la slaba capacitate administrativa pentru gestionarea cotelor diferentiate la TVA si la deficitul bugetar care ar fi creat de o eventuala reducere a TVA la alimentele de baza.

In plus, deputatii formatiunilor de la putere au spus despre proiectul lui Voiculescu ca este "populist", acelasi cuvant fiind folosit si de premierul Calin Popescu-Tariceanu in momentul in care, in mod surprinzator, initiativa a trecut de Senat cu votul PC, PD si PSD.

Anterior discutiilor de la Comisia de buget-finante, initiativa respectiva primise aviz favorabil din partea Comisiei economice si a celei juridice din Camera, la aceste doua dezbateri prezentandu-se si Voiculescu.

Ieri, Voiculescu si-a trasat singur o parte din sarcini ca membru al Executivului: reglementarea problemei pensiilor, medicamentele compensate si asistenta medicala. El nu a vorbit de Codul fiscal, dar s-a aratat preocupat de sarcinile pe care le va primi, afirmand ca nu va intra in Guvern daca nu va primi sarcini precise, altele decat cele pe care le avea Copos. Drept urmare el a cerut reimpartirea atributiilor pe care le au cei trei vicepremieri.

Pentru Voiculescu ierarhiile din cadrul Guvernului constituie si ele o problema. Voiculescu a declarat ca nu a avut de 20 de ani nici un sef, drept urmare, inainte de a intra in Guvern ca subaltern al premierului vrea sa aiba o discutie lamuritoare cu acesta: "Imi este foarte greu sa am un sef. De douazeci de ani nu am mai avut sef si trebuie sa stiu exact relatia cu seful meu, iar acest lucru depinde de primul-ministru".

De asemenea Voiculescu spune ca vrea sa se edifice asupra responsabilitatilor pe care le va primi si a inceput deja sa lucreze la propriul program: "Nu intru in Guvern fara un program foarte clar, pe obiective si termene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO