Politică

Dezbaterea bugetului s-a purtat sub zodia electorala

11.11.2004, 00:00 13

Dezbaterile pe marginea bugetului pentru 2005 s-au purtat ieri, in Parlament, sub imperiul confruntarii electorale.
Premierul Adrian Nastase a prezentat bugetul pe anul viitor drept instrumentul care va asigura continuitatea programelor sociale ale actualei guvernari. Partidele de opozitie, PNL, PD si PRM, au anuntat ca vor vota impotriva proiectelor de buget si asigurari sociale, intrucat, spun parlamentarii opozitiei, ar fi instrumente folosite de actuala putere politica in scopuri electorale. Constructia bugetara este sustinuta de parlamentarii PSD si de cei ai UDMR. Votul nu a fost lipsit de emotii pentru partidul de guvernamant, in conditiile in care ieri, dupa dezbaterile generale, absenteismul era masiv in randul PSD. Or, un numar de voturi prea mic din partea PSD ar fi putut conduce la respingerea proiectului de buget. Parlamentarii acestui partid au fost mobilizati la vot prin sms-uri trimise de la cabinetului primului ministru. Mesajul era de fapt un apel pentru prezenta la vot care continea mentiunea ca parlamentarii absenti vor fi considerati a fi "impotriva partidului".
Premierul Adrian Nastase a prezentat senatorilor si deputatilor proiectul de buget ca fiind primul asemenea document conceput "special" pentru a reduce decalajul economic dintre Romania si statele dezvoltate ale Europei. Acest buget, mai spune prim-ministrul, a fost special conceput pentru a aduce economia romaneasca in stadiul de a face fata presiunii concurentiale din cadrul UE, intrucat este primul buget pe care Romania va functiona dupa incheierea negocierilor de aderare. Seful Executivului a mai vorbit, de asemenea, despre faptul ca bugetul pentru anul viitor va asigura continuitatea programelor sociale ale actualei guvernari: compensarea medicamentelor cu 90%, programul "Cornul si laptele", acordarea ajutoarelor sociale si de incalzire, continuarea recorelarii pensiilor. De asemenea, spune Nastase, vor fi acordate facilitati firmelor care angajeaza tineri absolventi, someri si persoane in varsta de peste 45 de ani.
Primul ministru a facut trimiteri la unele declaratii ale liderilor Aliantei D.A.PNL-PD, fara insa a pronunta numele vreunui lider politic sau vreunui partid. Mai exact, Adrian Nastase a spus ca exista politicieni care afirma ca exista saracie, dar, spun in acelasi timp, ca politica sociala si asistentiala este prea extinsa.
Adrian Nastase a vorbit despre cresterea economica inregistrata de Romania in 2004 in mai multe domenii, precizand ca, in 2005, proiectiile bugetare au avut in vedere o crestere economica de 5,3%, "pe seama maririi volumului de activitate, in toate ramurile economiei, cu deosebire in constructii si servicii".
A prezentat si alti indicatori macroeconomici: rata inflatiei in 2005 se va reduce la 7%, deficitul bugetar a fost stabilit la 1,5% din PIB.
Prim-ministrul a amintit obiectivele fiscale pentru anul viitor, anuntate anterior drept obiective de guvernare ale Uniunii Nationale PSD+PUR. Este vorba despre reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, reducerea cotei minime de impozitare a veniturilor de la 18% la 14% si a celei maximale de la 40% la 38%.
Opozitia voteaza impotriva "bugetului electoral"
Formatiunile de opozitie - PNL, PD si PRM - au criticat proiectul de buget aratand totodata motivele pentru care vor vota impotriva.
Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca premierul Adrian Nastase "are abilitati de ministru de externe" intrucat a facut o prezentare electorala bugetului si a omis sa vorbeasca despre punctele lui vulnerabile. "Guvernul se lauda cu cresterea economica, dar nu spune cat reprezinta pierderile si arieratele", a afirmat Tariceanu. Potrivit liderului PNL, cresterea economica "de care Executivul face caz" nu este sanatoasa de vreme ce se bazeaza pe imprumuturi si pe transferurile de bani facute de romanii care muncesc in strainatate. In plus, spune el, nu se simte in nivelul de trai al romanilor.
Tariceanu a criticat, de asemenea, actualul Guvern pentru ca a promis in 2000 crearea unui milion de locuri de munca, insa, in acest mandat, forta de munca a scazut considerabil iar romanii au fost nevoiti sa-si gaseasca de lucru la cules de capsuni in strainatate.
 Calin Popescu Tariceanu a mai aratat ca datoria externa a Romaniei este, dupa mandatul guvernarii PSD, cea mai mare din istoria Romaniei, deficitul balantei comerciale de acum este cel mai ridicat, iar fondurile alocate pentru stimularea exporturilor si pentru IMM sunt mai mici decat inainte de 2000.
Presedintele interimar al PNL si-a incheiat pledoaria afirmand ca PSD, dupa ce a facut atatea promisiuni inainte de alegeri, ii mai ramane sa promita romanilor "filme deocheate cu judecatoarea porno si omleta gratis cu oua de la Cornu".
Obiectii la adresa bugetului s-au facut auzite si din bancile PD. Deputatul Alexandru Mocanu a declarat ca bugetul "legalizeaza alocarea discretionara a fondurilor", si risipa. Este folosit de PSD in scopuri electorale, este folosit drept un instrument prin care se anunta masuri populiste, mai spune Mocanu. Potrivit deputatului PD, alocarea fondurilor sunt facute in functie de bazinul electoral al PSD si urmareste caparea voturilor pentru acest partid. Critici de aceeasi natura au venit si din randul PRM.
Criticile partidelor de opozitie au fost auzite dupa retragerea din sala a primului ministru, astfel incat cel care a dat replica opozitiei a fost ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Ministrul s-a aratat surprins ca "oameni de marca ai PNL" fac confuzii majore in calculele unor indicatori economici simpli. El a contrazis "tezele aberante" ale opozitiei, aratand ca arieratele erau "specialitatea domnilor din CDR", nu ale PSD. "Dati un click pe Internet si datele statistice vor arata ca dumneavoastra ati pierdut, noi am castigat. Asta e diferenta de profesionalism", a replicat Tanasescu.
Confruntarea liderilor politici a premers dezbaterea pe articole a bugetului programata sa dureze aseara pana la orele 24. Dezbaterile aplicate au starnit insa mai putin interes astfel incat mare parte dintre parlamentari s-au retras din sala imediat dupa incheierea discutiilor generale, la orele pranzului.
Pana la inchiderea editiei, in articolele parcurse, parlamentarii nu au adus modificari substantiale comparativ cu varianta Guvernului. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO