Politică

Discursul premierului Victor Ponta după întâlnirea cu reprezentanţii FMI

Discursul premierului Victor Ponta după întâlnirea cu...
04.02.2014, 15:18 236

Bună seara. Am încheiat discuţia de final de misiune cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale - Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială. Discuţiile, evident, au fost conduse de către vicepremierul, domnul Chiţoiu, şi ministrul bugetului, domnul Voinea, dar au participat şi ceilalţi miniştri de linie.

Aş vrea doar să fac câteva precizări şi să prezint un proiect important, pe care acum putem să-l anunţăm, deoarece avem acordul instituţiilor financiare partenere, să spun că încheierea vizitei, cred o încheiere cu succes a acestei vizite, vine într-un moment extrem de important, cel în care pe pieţele financiare europene şi internaţionale există o situaţie de instabilitate, monedele naţionale din zonă s-au depreciat în ultimele zile, există probleme cu creditarea şi atunci, cu atât mai mult pentru România, mesajul de stabilitate financiară este extrem de important. Din fericire, moneda naţională nu a fost deocamdată afectată, iar capacitatea noastră de a ne finanţa este esenţială pentru buna desfăşurare a programului de guvernare, a bugetului şi a măsurilor de creştere economică. Din acest punct de vedere, am ţinut foarte mult ca finalul misiunii să fie unul de succes şi am fost asigurat că, în urma discuţiei de ieri, dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu preşedintele, că şi blocajul politic, practic, încetează; preşedintele îşi va îndeplini  atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare, pentru ca acordurile noastre cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială să redevină operaţionale.

Voiam să spun doar că faţă de măsurile pe care le-am stabilit deja, la sfârşitul anului trecut, şi care sunt în aplicare sau vor intra în aplicare, am discutat în plus despre măsuri care ţin de reducerea arieratelor la societăţile cu capital de stat - este vorba, în special, de societăţile din domeniul feroviar, dar nu doar cele din domeniul feroviar, ci şi Poşta Română sau alte societăţi de stat care au un nivel de arierate şi am găsit soluţiile pentru a reduce acest nivel până la următoarea vizită. Evident, s-a discutat despre amânarea accizei până la 1 aprilie şi acoperirea sumei de 670 de milioane de lei neîncasări pentru primul trimestru, prin amânarea accizei, şi am stabilit că nu facem, în acest moment, vreo tăiere de alocări, dar la 1 iulie, după ce finalizăm primul semestru, avem perspectiva foarte clară, dacă va fi nevoie de vreo rectificare negativă sau dacă din venituri suplimentare această rectificare nu va mai fi necesară.

Cel mai important lucru este faptul că am reuşit să avem acordul partenerilor noştri internaţionali pentru două măsuri, pe care le consider extrem de importante şi care vor avea un impact important în economie. Eu o să vă prezint aşa cum le-am înţeles ca nespecialist în finanţe şi dacă sunt întrebări foarte tehnice, astăzi sau, oricum, în cursul zilei de mâine, o să-i rog pe cei doi miniştri să vă dea mai multe detalii. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului, dar, repet, acum, la această oră, avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci şi vreau să precizez principalele condiţii. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net – 1.610 lei, 16 milioane de lei vechi - şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice. Măsura a fost discutată şi lucrată de mai bine de o lună şi cu Banca Naţională a României, şi mulţumesc guvernatorului Isărescu pentru sprijin şi celor de la Banca Naţională. Deci, este o măsură care sprijină 907 mii de români, persoane fizice, salariaţi sau pensionari, cu venitul de până la 1.610 lei lunar. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de RON pe lună. Deci, această reducere la jumătate va opera pentru toate creditele, dar până la limita de 500 lei poate fi acordat acest lucru, este vorba despre un credit fiscal, care, după această perioadă de doi ani va fi şi este acordată de către statul român pentru a acoperi creşterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei şi, în baza calculelor făcute de Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională, asta presupune ca, numai în anul 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi, deci undeva sub un miliard de euro, să fie disponibilizată practic din partea băncilor pentru persoanele fizice, care, sigur, mai departe, vor folosi aceşti bani pentru alte necesităţi şi pentru o creştere moderată, dar importantă a consumului. Mai spun încă o dată: o măsură care se adresează persoanelor fizice, salariaţi sau pensionari care au credite la bănci, că aceste persoane trebuie să aibă un venit lunar sub salariul mediu net, sub 1.610 lei, trebuie să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile şi jumătate din rata pe care o plătesc va fi amânată, cei care au 800 de lei rată vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani.

A doua măsură, care se adresează companiilor private, de asemenea stabilită, agreată în mod definitiv cu partenerii noştri internaţionali, este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Pentru acestea, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale, deci nu este vorba aici doar de o scădere a impozitului sau a contribuţiilor sociale, este vorba de jumătate din cheltuiala salarială din tot ceea ce, în limbajul comun spunem 'salariul pe care angajatorul îl plăteşte privat'. De asemenea, în scrisoarea de intenţie şi în memorandum vom avea trecut foarte clar faptul că în cursul următoarei misiuni, din luna aprilie - până atunci Guvernul vine cu măsurile şi metodologia de implementare de la 1 iulie a scutirii de impozit a profitului reinvestit şi sperăm că, în acest fel, mesajele, atât pentru populaţie, cât şi pentru economia privată să păstreze România pe trendul pozitiv de creştere economică şi de reducere a decalajelor sociale.

Deci, avem acord, vom trimite, probabil săptămâna viitoare, forma finală către preşedinte pentru ratificare şi scrisoarea va intra în următorul Board al FMI şi, de asemenea, urmând să fie prezentat Comisiei Europene memorandumul, pentru ca România să beneficieze, în continuare, inclusiv de top-up-ul de 10%, la cofinanţarea fondurilor europene. Acestea sunt deciziile.

Sursa: Guvernul României

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO