Politică

Divergentele din PSD amana depunerea motiunii de cenzura

Divergentele din PSD amana depunerea motiunii de cenzura

Iliescu (stanga) spune ca reactiile lui Geoana vizavi de el sunt "neloiale si necolegiale"

11.09.2007, 19:13 17

PSD a amanat depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului pe fondul unor dispute interne legate de oportunitatea unui astfel de demers.
Polemica dintre presedintele Mircea Geoana si presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, in jurul motiunii, s-a purtat ieri la scena deschisa, cel din urma acuzand lipsa de loialitate a primului in ceea ce il priveste.
Oficial, amanarea depunerii motiunii ar fi legata de alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane care va avea loc maine. Seful social-democratilor, Mircea Geoana, a admis insa ca textul nu este finalizat, el urmand sa fie aprobat intr-o sedinta a partidului saptamana viitoare. Termenul depunerii motiunii fusese fixat initial pentru ieri, 10 septembrie.
Mircea Geoana a spus ieri ca momentul alegerii noului patriarh este unul sensibil si nu trebuie suprapus peste un altul, la fel de sensibil - motiunea de cenzura. Numai ca cele doua actiuni nu s-ar fi suprapus nici daca documentul era depus ieri pentru ca, potrivit Constitutiei, o motiune se dezbate la trei zile dupa ce a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere parlamentare. Or, acest lucru s-ar fi produs probabil saptamana viitoare (deci dupa alegerea patriarhului), pentru ca Birourile permanente ale Senatului si Camerei nu au fixat pana ieri o sedinta comuna.
Mircea Geoana a admis ca si negocierile cu alte partide pentru sustinerea motiunii au durat mai mult decat era prevazut. Nu este insa limpede ce pot obtine social-democratii - de vreme ce liberalii nu au cum sa negocieze caderea propriului guvern, ci sa accepte eventual la limita cooptarea PSD la guvernare in schimbul renuntarii la motiune. Insa, oficial, PNL spune ca nu va face acest lucru. PD a reiterat ieri ca nu va negocia nimic cu PSD, dar anuntase anterior ca va vota pentru caderea Guvernului. Ieri, dupa o intalnire dintre liderul UDMR, Marko Bela, si cel al PSD, Mircea Geoana, primul a afirmat ca Uniunea nu are cum sa voteze pentru caderea Guvernului, atata vreme cat este la guvernare, dar s-a aratat dispus la o colaborare cu PSD. In acest context neclar, pentru motiune vor vota - cum au anuntat oficial - PSD, PD si PLD. Daca toti parlamentarii acestui partid vor vota impotriva Guvernului, acesta va cadea. Insa tocmai in sanul PSD - partidul initiator al motiunii - se inregistreaza framantari, iar temerea este ca parlamentarii partidului nu vor vota "pentru" de teama sa nu se ajunga la alegeri anticipate, caz in care, asa cum arata sondajele in acest moment, partidul va obtine un scor mult mai slab decat la precedentele alegeri, deci mai putine fotolii parlamentare.
Ieri, Ion Iliescu s-a aratat foarte suparat de un interviu acordat cu o zi inainte de Mircea Geoana in care acesta din urma afirmase ca oameni din partid "cu dosare grele" nu agreeaza motiunea din ratiuni ce tin de aceasta situatie a lor particulara si nu de interesele partidului. Iliescu sustine ca nu este doar imprudent din partea lui Geoana sa vorbeasca de "dosare grele", ci si "neloial, necolegial". Or, dosare instrumentate de justitie au Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Miron Mitrea. Acestia au criticat public depunerea motiunii pe considerentul ca esecul ei ar impinge partidul in si o mai adanca fundatura. Partizanii motiunii sunt reprezentanti de Geoana si grupul de la Cluj. Temerea ascunsa a lor este ca deputatii si senatorii grupati in jurul fostei conduceri nu doar ca nu o vor vota, ci nici nu o vor semna. Geoana a afirmat ieri ca va strange semnaturile pentru depunerea motiunii abia dupa ce textul va fi gata, pentru ca - a sustinut seful social-democratilor - in alb pentru un asemenea demers s-ar putea strange semnaturi doar in PD si PNL, dar nu si la PSD. Numai ca, saptamana trecuta, PSD incepuse sa stranga semnaturi in alb de la propriii parlamentari, proces suspendat ulterior.
Nu doar soarta acestei motiuni este sub semnul intrebarii, ci si aceea a uneia ulterioare care era asteptata sa vina din partea PD si PLD, in cazul esecului PSD. Liderul PD, Emil Boc, a spus ieri ca partidul sau nu are pe agenda depunerea unei motiuni de cenzura, desi colegi de ai sai afirmau saptamana trecuta ca nu exclud aceasta varianta.
Mai mult, Boc a reluat teza potrivit careia motiunea este doar un mijloc de santaj al PSD la adresa PNL.
"Fie motiunea nu va fi depusa niciodata, fie nu va fi votata de parlamentarii PSD", a declarat Boc, sintetizand speculatiile care au circulat in ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO