Politică

Dupa cinci ore de retorica, motiunea a cazut. Legile anticoruptie intra in vigoare in 30 de zile

02.04.2003, 00:00 12

Asa cum era de asteptat, Guvernul a trecut cu usurinta de motiunea de cenzura, votata cu un scor net in favoarea sa: 2 la 163. Ironia face ca nu parlamentarii puterii s-au lasat convinsi de argumentele opozitiei, ci opozitia de cele ale puterii:din cei 172 de semnatari initiali ai motiunii au votat pentru doar 163. In aceste conditii, pachetul anticoruptie asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, saptamana trecuta, se considera adoptat si va intra in vigoare in 30 de zile. Timp de cinci ore cat a durat dezbaterea in Parlament, luni seara, a motiunii de cenzura "Mafia sufoca Romania", puterea si opozitia par sa fi avut un dialog al surzilor. Discutia asupra legilor a degenerat intr-un exercitiu de retorica. S-au remarcat premierul Adrian Nastase, deputatul PNL Crin Antonescu, deputatul PD Emil Boc si, asa cum era de asteptat senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor.  De dragul retoricii sau poate al imaginii, vorbitorii au adus in discutie si chestiuni care nu aveau nici o legatura cu subiectul.

Adrian Nastase i-a cerut scuze Noricai Nicolai
Chiar daca cu doar cateva ore inaintea dezbaterilor PSD si Guvernul si-au propus sa aiba un ton echilibrat in Parlament, promisiunea a fost uitata pe masura ce discutiile s-au prelungit. In primul discurs, premierul a respins acuzatiile initiatorilor motiunii -parlamentarii PRM, PNL si PD- reprosandu-le ca doresc sa tergiverseze aplicarea pachetului anticoruptie prin initierea motiunii de cenzura si a remarcat noua formula a opozitiei parlamentare: "alt CDR cu PRM in rolul principal".
Cateva ore mai tarziu, timp in care a ascultat interventiile parlamentarilor opozitiei, primul ministru a renuntat la tonul moderat: "Nu stiu de ce aceasta comuna (Cornu) a devenit un loc de pelerinaj. Cineva vroia sa vina, la un moment dat, sa imi numere gainile. Eu i-am sugerat mai bine sa vina sa-mi numere ouale".
Nastase a raspuns astfel parlamentarilor opozitie, care au sustinuta ca localitatea Cornu, unde premierul detine o proprietate, a fost privilegiata de actuala putere.
Trebuie remarcat insa ca premierul i-a cerut scuze senatorului PNL Norica Nicolai, dupa ce saptamana trecuta a catalogat-o drept "o relicva a PNtCD": "Vreau sa imi cer scuze pentru acea formula ineleganta, dar care vroia mai curand sa arate o legatura cu anumite comentarii ale lui Vasile Lupu si Razvan Dobrescu de la acel moment". Scuzele au fost, ieri, acceptate.

Mitrea numara firmele lui Basescu si Stolojan
Vizat direct de motiunea de cenzura a opozitiei, ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a replicat ca liberalii si democratii nu sunt de acord cu pachetul anticoruptie pentru ca liderii lor au mai multe firme. Dupa numaratoarea lui Mitrea,  presedintele PD Traian Basescu are sase firme, iar liderul PNL, Theodor Stolojan, detine opt firme. "E greu sa acceptati dumneavoastra o lege care-i scoate fie din politica, fie din afaceri", a spus Mitrea, adresandu-se parlamentarilor din cele doua partide.

"Coruptia, un animal greu de vanat"
Liderul deputatilor PNL Crin Antonescu a recurs la tot felul de figuri de stil spunand ca   premierul a meditat la coruptie, "un animal greu de vanat", si ca lupta impotriva ei, in "austeritatea si simplitatea monahala de la Cornu, singur printre panzele nemuritorilor maestri". Crin Antonescu i-a propus un pariu primului-ministru sa vada daca va rezolva cazurile de coruptie nominalizate in scrisori: "Va dau un plic cu numele catorva domni care vor fi fara indoiala beneficiarii primelor exceptii, intru interesul national" a anuntat deputatul liberal.  Daca peste un an va pierde pariul, Crin Antonescu este dispus sa recunoasca faptul ca Adrian Nastase este "cel mai mare premier al Romaniei de la Nicolae Vacaroiu incoace". Desi in discutie nu era persoana premierului si a colaboratorilor acestuia, deputatul PNL le-a facut o scurta caracterizarea: "multi, plini de calitati, foarte bine organizati, ingrozitor de hotarati", cu o "perseverenta pe care nu o egaleaza decat lacomia", sunt "aroganti cei drept, vorba cinstitului si saracului, dar nu sunt obositi de loc".

Vadim Tudor a citat din Sfantul Ambrozie
Cel mai virulent discurs, l-a avut, cum era de asteptat Corneliu Vadim Tudor. Coincidenta sau nu, chair inainte de venirea la microfon a senatorului PRM, televiziunea nationala a intrerupt transmiterea in direct a dezbaterilor motiunii de cenzura, fapt care l-a infuriat si mai mult pe Vadim Tudor.
Daca a inceput prin a spune ca l-a ascultat "cu interes si chiar cu placere pe primul ministru" si ca are "relatii amicale" cu unii parlamentari ai puterii, presedintele PRM a trecut brusc la la aprecieri de genul "mafia a paralizat toate structurile statului" si "singura lege care functioneaza in Romania este legea junglei". Chiar daca nu avea legatura cu subiectul, presedintele PRM a vorbit despre "miile de concediati de la Brasov", cei care "au fost de acord cu razboiul in Irak",  a citat din Aristotel, La Bruyere, Moise si din Sfantul Ambrozie si s-a straduit sa nu se enerveze sau sa ridice tonul pe masura ce isi prezenta opiniile.
Cu toate acestea, el a acuzat Guvernul ca i-ar fi dat lui Bruce Jackson, seful departamentului SUA al NATO, cate 100 de dolari, in doua transe si i-ar fi promis concesionarea reparatiilor pentru un tronson de autostrada, pret in care sa fie inclusa si blamarea senatorului PRM. Vadim Tudor a acuzat Guvernul ca astfel si-ar fi cumparat mentinerea la putere si s-a intrebat ce rost mai au alegerile.
In acelasit timp, presedintele PRM a sustinut ca marile averi s-au facut din devalizarea patrimoniului national si a bancilor, din privatizarile frauduloase, evaziuni fiscale, din contrabanda de droguri si arme, din economia subterana si din deturnarea fondurilor comunitare in folosul clientelei politice. "De vina nu sinteti numai dumneavoastra, cei de la putere, de vina este si criza de sistem", a apreciat, insa, liderul PRM.

Solcanu arata pisica FNI
Liderul senatorilor PSD Ioan Solcanu, a facut referire, in trecere, la cazul FNI, platit scump de fosta coalitie majoritara, inclusiv electoral: "Predarea Ioanei Maria Vlas este o dovada a neimplicarii actualului Guvern in prabusirea FNI. PSD, asemeni tuturor celorlalti, asteapta cu nerabdare dezvaluirile pe care le va face administratorul SOV Invest". Aceasta a fost singura referire a lui Solcanu la cazul FNI, ulterior salutand "nasterea" noii opozitii democratice, in care locul PNtCD a fost luat de PRM si pe noul lider al opozitiei-Corneliu Vadim Tudor.

De la anticoruptie la Tom si Jerry
Pachetul anticoruptie are, pentru PD, scopul de a deschide porti de scapare coruptie, ci nu de a o combate. "Este exact ca si cum am fi fost anuntati ca vom viziona o pelicula de Oscar, dar ni se prezinta un cartoon cu Tom si Jerry fugind dupa coruptie", a spus deputatul PD Emil Boc, adaugand ca pachetul legislativ anticoruptie propus de Guvern este "o forma fara fond", iar Guvernul nu are "calitatea morala de a se prezenta ca luptator impotriva coruptiei".
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO