Politică

Dupa doua saptamani de vacanta, in filialele PSD bate vantul schimbarii

Dupa doua saptamani de vacanta, in filialele PSD bate vantul schimbarii
19.08.2003, 00:00 14

La doua saptamani de la acordul de principiu dintre PNL si PD privind realizarea unei aliante electorale, PSD s-a intors din vacanta decis sa recupereze timpul petrecut la mare si la munte.
Partidul se pregateste de alegeri si vrea sa dinamizeze activitatea filialelor, multe din aceste cu probleme - fie din cauza unor acuzatii care ii privesc pe liderii locali, fie din cauza unor certuri interne. Paralel, insa, partidul anunta un calendar pentru ajutorarea agricultorilor, segment electoral foarte important pentru partidul de guvernamant.
In prima conferinta de presa de dupa vacanta, presedintele partidului Adrian Nastase a anuntat mai multe schimbari la varful filialelor judetene dar acesta este doar inceputul pentru ca vor urma si alte schimbari la partid, iar vineri, Guvernul va inlocui mai multi prefecti - aproximativ zece - actiune amanata luni de zile. Motivul restructurarii grabite a PSD a fost aratat, ieri, de Nastase: "intram in linie dreapta pentru  alegerile locale."



Un limbaj dur nu ar folosi
PSD a dezvaluit cate ceva si despre modul in care va fi dusa campania electorala. Intrebat daca este de acord cu tonul foarte dur la adresa opozitiei folosit de secretarul general Dan Matei Agaton in comunicatele de presa, Nastase a raspuns ca, la nivelul partidului, nu exista nemultumiri fata de acest lucru, precizand, intr-un alt context ca un limbaj extrem de dur nu ar fi folositor partidului.



Prezentati de presedinte
In mod cu totul exceptional, Adrian Nastase a tinut sa-i prezinte personal pe noii presedinti de filiale si a garantat pentru ei. Insarcinati cu gestionarea treburilor partidului in vederea alegerilor locale, ei vor sta totusi in functie doar pana la organizarea de noi alegeri interne. Noii sefi de filiale au participat impreuna cu Nastase la conferinta de presa a partidului si au stat cuminti in spatele sefului care le lauda calitatile si performantele. Ministrul Dan Nica, ajuns sef de filiala la Galati este, potrivit lui Nastase, un om foarte "dinamic" de acea isi va pastra si functia de ministru si va face naveta la Galati. El l-a inlocuit controversatul senatori al partidului de guvernamant Ilie Platica Vidovici, acuzat, in repetate randuri de presa ca face afaceri eludand legea.
Sub vantul schimbarii au mai cazut presedintii filialelor Caras Severin, Alba, Constanta si Dolj. La Caras Severin a venit subprefectul Barbu Enache care spre deosebire de "dinamicul" Dan Nica este "foarte dinamic", "bun negociator" deci folositor in discutiile "cu cei care vor veni sa se alature noua", dupa cum l-a laudat premierul. La Constanta a fost inscaunat presedinte Marin Uta "element de baza ce priveste autoritatea navala". La Dolj, Calin Ion (secretar de stat la Adminisratie si Interne) "om cu experienta deosebita in administratie", l-a inlocuit pe Gheorghe Balan iar la Alba senatorul Cornel Filipescu l-a inlocuit pe Ion Rus care este si prefect. Acesta a cazut in dizgratie din cauza scandalurilor in care a fost implicata sotia sa, acuzata de afaceri ilicite cu alcool. Ioan Rus va fi probabil, schimbat si din functia de prefect.
Presedintele partidului a admis ca valul de schimbari anuntat ar putea crea tensiuni in filiale dar crede ca acest lucru este firesc altminteri ar insemna ca organizatiile s-au "blazat."
Nastase a promis masuri de acest fel si in alte organizatii ca de pilda cea de la Maramures care functioneaza interimar de la inceputul anului. Cu filiala Bucuresti, cea mai puternica din tara, PSD are mari batai de cap din cauza primarului Traian Basescu si a dorintei partidului de a cuceri primaria generala, dorinta care nu i s-a indeplinit pana acum. In perspectiva confruntarii electorale din vara viitoare partidul gandeste "solutii speciale" pentru aceasta filiala insa potrivit lui Nastase acestea nu au fost pentru moment identificate: "La acuzatiile mincinoase trebuie raspuns dar nu dorim sa intram intr-un meci de vorbe urate, nu cred ca ne-ar aduce nici un castig noua."



13. 000 de mld. dar pentru tarani
Decis sa cucereasca inimile agricultorilor, PSD a facut ieri socoteala si a stabilit ca, pana in septembrie 2003, agricultorii vor primi ajutoare de la stat in valoare de  13. 200 de miliarde de lei. Acestea vor fi acordate esalonat, iar fiecare dintre cei sapte milioane de tarani vizati - deci un potentiali votanti - care au mai putin de 5 hectare de teren vor primi cate doua milioane de lei pentru un hectar. Banii vor fi dati in mai multe din septembrie curent si pana in septembrie viitor si vor fi cuprinsi in bugetul de stat. Paralel pensiile agricultorilor vor fi dublate (7. 000 de  miliarde de lei) si un ajutor pentru insamantari (1.40 de miliarde de lei). iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO