Politică

Dupa o arestare, si o demisie in filialele PSD

21.02.2003, 00:00 52

Presedintele PSD Maramures Liviu Bechis, care este si prefect, a demisionat, ieri, de la conducerea filialei. Decizia lui Bechis a fost luata la cateva ore dupa intalnirea de miercuri seara pe care reprezentantii filialei Maramures au avut-o cu conducerea partidului. Liviu Bechis declara, dupa aceasta intalnire, ca nu i s-a cerut demisia si ca in organizatie nu exista probleme de coruptie, admitand, insa, ca presedintele Consiliului Judetean Alexandru Cozma, secretar executiv al filialei, este cercetat de Parchetul National Anticoruptie (PNA). Lucru negat a doua zi de procurori.
In cererea de demisie inaintata presedintelui PSD Adrian Nastase, Liviu Bechis afirma ca a facut acest gest pentru a permite organizarea de noi alegeri in filiala Maramures, "solutie sugerata" in urma discutiilor pe care le-a avut cu conducerea partidului.
Bechis ii comunica lui Nastase "satisfactia" ca, in urma concluziilor discutiilor de la sediul central al PSD, in organizatia Maramures nu au fost identificate probeleme de coruptie, ceea ce, in opinia sa, face cinste colegilor sai si partidului.Liviu Bechis si-a sustinut acest punct de vedere si intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu conducerea partidului.
Raspunzand unei intrebari venite din partea unui ziarist din presa locala, Bechis a afirmat insa ca  presedintele Consiliului Judetean Alexandru Cozma, secretar executiv al filialei, este cercetat de PNA. Bechis a spus ca a aflat, in urma cu o saptamana, ca PNA s-a autosesizat in legatura cu unele ilegalitati care ar putea fi savarsite de firmele lui Alexandru Cozma, dar ca organizatia PSD Maramures va lua o decizie politica in privinta lui numai dupa ce aceste acuzatii se vor confirma.
Ieri a urmat surpriza: PNA a precizat ca nu exista , in acest moment, nici o sesizare in legatura cu presedintele Consiliului Judetean Maramures. Acesta din urma s-a declarat "socat" de afirmatiile lui Bechis.
Bechis a mai afirmat ca miercuri seara, la intalnirea cu conducerea PSD,  nu s-a discutat problema excluderii senatorului de Maramures Liviu Bindea din partid.   Intre Bechis si Bindea exista un conflict mai vechi, senatorul acuzandu-l pe prefect ca a comis nenumarate ilegalitati si ca are legaturi cu mafia alcoolului din judet. Bechis sustine ca Bindea il acuza deoarece are "o problema personala" din cauza faptului ca nu a mai fost ales, in 2001, in conducerea organizatiei.

Ultimele 12 filiale, luni la raport
La inceputul saptamanii si tot dupa intalnirea cu conducerea PSD, presedintele filialei Arad Dorel Popa declara ca in organizatie nu a fost inregistrat nici o fapta de coruptie. La cateva ore, vicepresedintele filialei Gheorghe Medintu era arestat de PNA pentru dare si luare de mita si trafic de influenta. Dupa arestarea sa, Adrian Nastase a cerut filialei Arad sa-l suspende din partid pe Medintiu insa Popa a afirmat ca el isi inaintase demisia, cu cateva zile in urma. Surse din PSD spun insa ca nu exista nici o cerere de demisie, afirmatiile lui Popa fiind menite doar sa disocieze imaginea PSD de acest scandal.
Intalnirea conducerii PSD cu filialele a inceput saptamana trecuta si va continua si pe parcursul saptamanii viitoare cu ultimele 12 filiale printre care cea de la Vrancea si Bucuresti. Toti reprezentantii celor peste 30 de filiale care au trecut pe la sediul PSD din Kiseleff au afirmat ca nu au probleme cu baronii locali si cu atat mai putin cu fapte de coruptie savarsite de reprezentantii organizatiilor. Dupa finalizarea discutiilor cu organizatiile, PSD va convoca Biroul Executiv Central la care cei gasiti vinovati de faptul ca, prin actiunile lor, "au patat imaginea partidului" vor fi sanctionati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO