Politică

Dupa puterea unitatii, UDMR descopera veninul dezbinarii

08.08.2003, 00:00 14

Cea mai educata formatiune politica romaneasca, UDMR, care a rezistat pe agitata noastra scena politica fara schisme, 13 ani, se afla astazi in pragul sciziunii.



Fratricid in numele comunitatii
Albert Amos, presedintele UDMR Covasna a declarat ieri citat de Mediafax ca va exista o alternativa la UDMR: Consiliul National Maghiar al tinutului Secuiesc. Noua organizatie a maghiarilor este opera unui grup de actuali sau fosti parlamentari UDMR, din aripa radicala, precum Szilagy Zsolt sau Csapo Joszef. In urma cu cateva luni, acestia s-au distantat de conducerea Uniunii, pe motiv ca liderii actuali nu reprezinta optim dezideratele comunitatii maghiare. Obiectivele programatice ale gruparii sunt aproape identice cu ale UDMR, vizand autonomia culturala si economica a maghiarilor. Ceea ce distanteaza net Uniunea de gruparea radicala este ideea crearii tinutului Secuiesc, ca regiune autonoma, un lucru cu care nu sunt de acord nici liderii Uniunii, dar nici liderii partidelor politice.Diferentele programatice s-au transformat pana la urma in acuze personale, radicalii acuzand conducerea Uniunii ca nu permite cooptarea politicienilor radicali la varful UDMR. Episcopul reformat Laszlo Tokes a jucat un rol catalizator  in aceasta schisma reala, el devenind emblema noii formatiuni. Dezbinarea UDMR este  cat se poate de reala. Almos a anuntat ieri ca in octombrie Consiliul National Maghiar al tinutului Secuiesc se va constitui si ca intentioneaza sa depuna candidaturi proprii in alegerile locale, in paralel cu candidatii UDMR.
UDMR a reusit sa se impuna pe scena politica cu politicieni bine pregatiti - avocati, filologi, economisti - sustinuti de o organizare interna foarte ermancipata: diversitatea platformelor - social democrata, liberala, conservatoare. "Unitatea in diversitate" a dat forta Uniunii, astfel incat ea a reusit sa impuna schimbari legislative importante pentru maghiari, inca din primii ani postrevolutionari, reusind prin negociere si diplomatie sa neutralizeze puternicele accente nationaliste din societate. Iata ca viitorul politic al acestei formatiuni de succes este subminat din interior. UDMR reprezinta 7 la suta din populatia Romaniei, si orice concurenta ii afecteaza direct sansele de inscriere in parlament, mai ales in conditiile reformei electorale, care va fi perfectata pana la noile alegeri.



"O sinucidere politica"
Liderii UDMR combat din rasputeri concurenta fratilor radicali. Peter Eckstein Kovacs: "UDMR nu reprezinta monopolul minoritatii maghiare. Legea permite sa se constituie o formatiune alternativa, dar electoratul maghiar  -1,6 milioane de alegatori, se manifesta ca si electoratul roman. O alternativa inseamna sinucidere politica: vom ramane fara reprezentanti politici in Parlament. Ar fi o catastrofa. Mi se pare cel putin iresponsabila aceasta idee. Listele separate la alegerile locale nu sunt o masura buna. Baza este administratia locala, iar daca UDMR ia 7 la suta in Parlament si 2 la suta, la locale, va fi un esec. Nu va avea puterea sa-ti indeplineasca programul pe plan local. 
Konya Hamar, deputat UDMR: " Cred ca este doar parerea lui Albert Almos, o speculatie pripita si lipsita de sens. Declaratiile si ambitiile fiecaruia tin de cultura politica a fiecaruia. Ca presedinte de filiala si ca deputat UDMR, bineintelees ca sunt pentru unitate".
Verestoy Attila, senator UDMR : "Sunt impotriva oricarei spargeri a UDMR si a oricarei tentative de a contracandida Uniunea, utilizand sloganuri demagogice. Eu cred in politica UDMR si nu inteleg panta pe care a alunecat Albert Amos. Ma voi lupta sa contracaram candidaturile separate la locale". 
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO