Politică

Dupa sapte zile de speculatii, astazi aflam noua formula a Guvernului

16.06.2003, 00:00 11



Premierul Adrian Nastase a declarat, la Snagov, ca va reduce numarul de ministere din Executiv de la 23 la 14: "un proces complex, deoarece este nevoie de o schimbare". Primul ministru a anuntat si obiectivele noului Guvern: combinarea procesului de reformi economici cu programele sociale, finailzarea actualului acord si incheierea unui nou angajament cu FMI, atrarea de noi investitii straine pentru infrastructura, accelerarea privatizarii, finalizarea negocierilor de aderare la UE, pana in 2005.



Cu o viteza neobisnuita pentru aplicarea proiectelor PSD, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au decis, in numai o saptamana, sa se faca restructurarea guvernului si au pus la punct inclusiv o schema de lucru. Seful statului si primul ministru s-a intalnit, de doua ori, saptamana trecuta, la Palatul Cotroceni, si au decis calendarul si structura reformei institutiei executive. Astazi, primul ministru va anunta schema viitorului Guvern dupa sedinta Delegatiei Permanente (for restrans de decizie al partidului) si a Biroului Executiv Central care vor aproba organigrama. Joi este cea mai probabila zi pentru prezentarea viitorului Guvern in Parlament si obtinerea votului de investitura. #leadend#In aceeasi zi sau poate vineri, noii membri ai Cabinetului vot trebui sa depuna juramantul, la Palatul Cotroceni. In 20 iunie, la Salonic, la summitul sefilor de state si de Guverne din UE unde va fi petru prima data prezentat proiectul viitoarei Constitutii Europene Presedintele si premierul care sunt invitati se vor putea lauda ca au lasat in tara un Guvern mult mai suplu, mai flexibil si mai apropiat de structura Guvernelor din Uniune.





O noua investitura



Desi, initial, s-a ridicat doar chestiunea restructurarii, iata ca presedintele si primul ministru au recurs la o formula complexa de reformare a Guvernului: restructurari ale ministerelor, combinate cu remanierea unor ministri. de fapt, este cea mai masiva schimbare a structurii Guvernului in perioada post-decembrista. Lucru de mirare, Guvernul nu va recurge la o modificare legislativa pentru a forma noul Guvern. Legea de organizare si functionare a Guvernului, modificata in 2001 permite primului ministru sa ceara Parlamentului infiintarea, desfiintarea, comasarea sau divizarea unor ministere. Art. 36 al legii prevede ca ministerele si ministrii sunt aprobate de catre Parlament prin acordarea votului de incredere asupra programului de gguvernare si intregii liste a Guvernului. Practic, joi, Guvernul Nastase va cere Parlamentului un nou vot de investitura ceea ce il obliga sa prezinte un nou program de guvernare.





Megaministerul economiei



Cea mai spectaculoasa miscare este concentrarea mai multor ministere si institutii in mana viitorului ministru al Economiei, cel mai probabil Dan Ioan Popescu. Noul Minister al Economiei, in care se topesc, de fapt, trei ministere - va cumula intreaga putere executiva economica. Titularul sau devine cel mai puternic om din Guvern, dupa primul ministru, ocupand ceea ce s-ar putea numi un post de viceprim-ministru: institutiile financiare si economice din Guvern se reduc la doua - Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor.





Ioan Rus - sef peste Afacerile interne



Al doilea ministru cu o influenta asemanatoare va fi Ioan Rus. Seful Internelor preia unul dintre ministerele care presupun un mare efort de organizare: Administratie Publica, fostul fief al lui Octav Cozmanca. Schimbarea de fond, intaraste buna reputatie in Guvern a sefului Internelor. Dupa cum se stie, Rus a fost primul ministru al lui Nastase care a ajutat unei victorii nationale: ridicarea vizelor UE pentru romani.



A treia schimbare importanta ar fi constituirea unui departament de control mamut, in subordinea actualului sef al AVAB Ionel Blanculescu. Acesta va coordona AVAB, Vamile, Garda Financiara, dar si Corpul de Control al primului ministru, aflat in acest moment in coordonarea lui Victor Ponta.



Daca schimbarile importante nu au vizat ministrii cu greutate de pana acum, remanierile, mai ales in sectorul bugetar, regleaza si problemele de imagine ale Guvernului Nastase. Sunt proiectate schimbari ale ministrilor de la Sanatate, Educatie si Justitie, care au ridicat mereu probleme.





Lunga vara fierbinte a PSD



Restructurarea profunda a Guvernului, anuntata, initial, pentru toamna se va produce in aceasta saptamana.



PSD se grabeste si are de ce. Unul dintre motivele invocate pentru devansarea datei restructurarii Guvernului este accelararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Presedintele si premierul vor pleca, pe 20 iunie, la summitul Consiliului European de la Salonic, organizat cu ocazia incheierii presedintiei elene a UE. Romania asteapta ca documentul final al reuniunii sa bata in cuie data aderarii Romaniei al UE - adica 1 ianuarie 2007. Aceasta data a fost asumata, unilateral, de Romania dar nici un document al UE nu o retine ca fiind si cea corecta. Pentru ca un astfel de intentie sa devina realitate, Romania ar trebui sa incheie negocierile de aderare sub actualul mandat al Comisiei Europene - adica pana la sfarsitul lui 2004. Dar negocierile nu pot fi incheiate atata vreme cat reforma nu este finalizata, cat Romania nu este o economie de piata functionala - una dintre conditiile fixate in Criteriile de la Copenhaga (1993) unde s-a decis extinderea Uniunii. Romania asteapa sa primeasca statutul de economie functionala, in raportul de tara care va fi publicat de Comisia europeana, in aceasta toamna. Or, nu mai departe de saptamana trecuta, unul dintre reprezentantii UE la Bucuresti Nicolas Bulte a critica faptul administratia nu a rezolvat multe dintre observatiile critice cuprinse in precedentul raport - un indiciu al nemultumirii Uniunii fata de lipsa reformei in Romania si un avertisment serios ca Romania ar putea fi penalizata pentru acest lucru. La Salonic, se va mai intampla un lucru important: liderii UE vor primi, de la presedintele Conventiei Constitutionale Valery Giscard d'Estaing, proiectul Constitutiei europene care prevede, intre altele, reducere numarului de comisari din cadrul Comisiei Europene (institutie asimilata, uneori, unui Executiv european) - de la 20 la 15. Altfel spus, Comisia da tonul despre cum vor evolua lucrurile in Guvernele europene, pentru, ca prin, traditie, guvernele nationale sunt astfel structurate incat sa poata colabora cat mai bine cu structurile Comisiei. Grabindu-se, Guvernul Nastase arata, pe de o parte, ca este atent la ce se intampla in curtea europenilor si pe de alta ca este receptiv la criticile venite din Vest.



Pe plan intern, mutarea are o importanta foarte mare si este fiind o abila lovitura de imagine. Vara lui 2003 nu este ca oricare alta: pana in toamna Guvernul a promis modificarea Constitutiei si modificarea celor trei legi electorale care vor marca profund organizarea scrutinului din 2004. PSD a anuntat, de mai multa vreme, ca lucreaza la o strategie pentru aceste alegeri. Iata ca ea se contureaza, cu aceste modificari atat de importante, in structura Guvernului. Bursa zvonurilor, spune ca PSD retrage din prim plan persoanele care nu au o imagine buna si ale caror nume ar putea fi legate, in campania electorala, de dezastrul din sectoarele pe care le-au condus: Andronescu la Educatia, Bartos la Sanatate, posibil, Stanoiu la Justitie. Pe de alta parte cei retrasi vor fi folositi pentru pregatirea campaniei, lucru la care se pricep foarte bine: Cozmanca si Dan Agathon. In contrapartida, ar putea primi puteri foarte mari pe linie executiva, oameni care l-ar putea suplini pe Nastase, ca prim-ministru, in eventualitatea in care el s-ar decide sa intre in lupta pentru Cotroceni: Ioan Rus si Mircea Geoana. Un lucru care ar putea face parte dintr-o strategie de viitor este ca partenerul PSD la guvernare, PUR nu a fost consultat. PUR a amenintat ca se retrage de la Guvernare, daca ministerul pe care in contoleaza, cel al IMM-urilor dispare - dar poate ca aceasta este si intentia PSD. Pe de alta parte, restructurarea a lamurit in mare si influenta de care se bucura Ion Iliescu in PSD. Nici una dintre modificari nu a fost facuta fara acordul sefului statului. Dincolo de faptul ca oricum, o restructurare chiar si de mai mici dimensiuni, nu putea fi facuta fara acordul lui, ramane de observat ca presedintele a reusit sa-si impuna sau sa-si pastreze apropiatii(vom vedea daca si pe Rodica Stanoiu). Iulian Anghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO