Politică

Ecologiştii se opun numirii lui Stelian Fuia la Agricultură

Ecologiştii se opun numirii lui Stelian Fuia la Agricultură

Autor: Gabriel Razi

09.02.2012, 13:19 519

Coaliţia pentru Mediu din România, o organizaţie care reuneşte mai multe grupări ecologiste, se opune desemnării lui Stelian Fuia în funcţia de Ministru al Agriculturii ca urmare a asocierii în trecut cu producătorul de seminţe Monsanto, unul dintre jucătorii de pe piaţa organismelor modificate genetic.

"Stelian Fuia s-a pronunţat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susţinere necondiţionată pentru această biotehnologie. Acesta a votat, de exemplu, în favoarea legii ce prevede introducerea deliberată în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic. Considerăm că obiectivitatea şi profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputând să îşi exercite în interes public, funcţia de Ministru al Agriculturii", spun reprezentanţii organizaţiei.

Stelian Fuia a ocupat timp de şapte ani mai multe funcţii de conducere în cadrul producătorului american de seminţe agricole Monsanto, atât în România cât şi în cadrul filialei de la Bruxelles a producătorului. Ulterior, Stelian Fuia a pus bazele producătorului de biocombustibili Procera Agrochemicals

Folosirea plantelor modificate genetic este un subiect controversat printre agriculturi, ecologişti şi factorii de decizie. Plantele modificate genetic sunt rezistente la anumite pesticide, astfel putând fi eliminate uşor buruienile. Opozanţii OMG spun însă că marile corporaţii forţează fermierii să cumpere seminţele la pachet cu pesticidele. Mai mult, opozanţii OMG spun şi că cei care decid să planteze plante mondificate genetic nu pot folosi sămânţă de la vechea recoltă, ci trebuie să o cumpere în fiecare an de la corporaţiile producătoare. Totuşi, în România plantele modificate genetic nu sunt folosite pe scară largă.

Coaliţia pentru Mediu din România, organizaţia care se opune numirii la Agricultură a lui Stelian Fuia, reuneşte organizaţii precum Asociaţia AGORA, Asociaţia MaiMultVerde, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România sau Geo Natura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO