Politică

Episod in show-ul anticipatelor: toata lumea testeaza pe toata lumea

05.12.2002, 00:00 13

Show-ul alegerilor anticipate a capatat in ultimele trei zile o noua turnura. Toata lumea testeaza pe toata lumea: PSD se "testeaza" in interior, partidele de opozitie unele pe altele, iar opozitia, puterea. In peisajul acestor miscari browniene, exista totusi o certitudine venita din partea parlamentarilor care au gasit ieri un punct comun: sa-si acorde pensii privilegiate.
Liderii PSD par sa se testeze intre ei. Ipoteza poate fi considerata valabila daca luam in calcul declaratiile din ultimele zile ale liderului deputatilor si vicepresedinte al partidului Viorel Hrebenciuc. El a nuntat ca deputatii acestui partid isi vor stabili pozitia fata de anticipate abia anul viitor. A doua zi insa, secretarul general Cozmin Gusa a reamintit ca Delegatia Permanenta a partidului de guvernamant a decis deja "cu unanimitate" ca este oportuna convocarea alegerilor anticipate. Altfel spus, anticipatele sunt oportune acum, si deci nu mai este necesar un ragaz de gandire pana dupa sarbatori.
Si partidele de opozitie se testeaza intre ele. Marti, liberalii s-au aratat dispusi sa sustina o motiune de cenzura la Codul Muncii, dar numai daca  demersul ar veni din partea PD. Motiune ce s-ar constitui intr-un raspuns la demersul Guvernului de a-si asuma in Parlament raspunderea asupra proiectului de lege privind Codul Muncii. Si nu poate fi ignorat faptul ca aceasta motiune de cenzura, daca ar avea succes si ar fi adoptata de Parlament, ar putea constitui primul pas spre declansarea alegerilor parlamentare anticipate. Cateva ore mai tarziu, presedintele PD Traian Basescu a anuntat ca democratii vor initia motiunea de cenzura la care s-a facut referire. Scopul PD nu era atat un protest fata de proiectul de lege privind Codul Muncii,  cat un test asupra sinceritatii partidului condus de Adrian Nastase. "Ramane ca, in acelasi timp, sa constatam daca Guvernul Adrian Nasatase este serios cand spune ca vrea sa cada(...) Il chemam la un test pe Adrian Nastase, sa-i puna pe cei care-l sustin in Parlament sa semneze pe motiunea noastra de cenzura", a spus Basescu.
Insa, ieri, liberalii si-au nuantat pozitia aratand ca vor semna motiunea de cenzura initiata de PD numai daca alaturi vor fi si semnaturile parlamentarilor PSD. Nici pe ajutorul PRM democratii nu pot miza, fapt certificat de o declaratie a prim-vicepresedintelui acestui partid Corneliu Ciontu.
Tot ieri, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a apreciat ca parlamentarii PSD nu vor semna motiunea de cenzura a PD.
In aceste conditii, daca se iau in calcul doar declaratiile oficiale, initiativa PD nu ar depasi stadiul de proiect, intrucat nu este intrunit numarul necesar de semnaturi:122. Dar o rasturnare de situatie nu poate fi exclusa, cel putin teoretic, avand in vedere ca partidul de guvernamant s-ar putea folosi de acest instrument parlamentar - motiunea de cenzura - pentru inceperea procedurilor de convocare a alegerilor anticipate. Si iata cum si opozitia testeaza puterea.
Potrivit Constitutiei, parlamentarii au la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, luni, pentru noul Cod al Muncii. In cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata, prin votul majoritatii parlamentarilor, Guvernul este demis si pot fi incepute procedurile pentru convocarea alegerilor anticipate. 
In cazul contrar, proiectul Codului Muncii se considera adoptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO