Politică

Febra alegerilor, eclipsată de meciuri de fotbal şi curse de Formula 1

Febra alegerilor, eclipsată de meciuri de fotbal şi curse de Formula 1

Cei care au ales să-şi petreacă duminica la terasele din centrul vechi au discutat mai puţin despre alegeri şi mai mult despre meciurile de fotbal Spania-Italia, Irlanda-Croaţia şi cursa de Formula 1 de la Montreal.

Autor: Corina Mirea

12.06.2012, 00:05 216

Duminică seara - finalul zilei în care bucureştenii au venit în număr mai mare la urnele de votare decât în anul 2008, cerând străzi mai curate, parcuri, locuri de muncă, bugete admi­nistrate mai bine şi si­guranţă.

La ora 21.00 cele două ecrane de la in­tra­rea străzii Şelari transmiteau în direct re­zul­tatele alegerilor locale. Ai fi crezut că motivele pentru care locuitorii sectoarelor Capitalei au votat anul acesta în număr mai mare i-ar fi făcut mai interesaţi de rezultatele prezentate la ediţiile speciale. Cu toate astea, în furnicarul din centrul vechi al Bucureştiului, unde tinerii, pensionarii şi familiile ieşite la "sfânta plimbare de du­minică" se agitau să găsească un loc la o terasă, printre puţinele persoane ce păreau interesate de efectul voturilor pe care le-au exprimat în urmă cu câteva ore erau măturătorii, taxime­triş­tii, vânzătorii de la magazinele din colţ şi cei care rataseră startul pentru un loc liber într-unul din barurile de pe Lipscani.
Meciurile de fotbal Spania-Italia, Irlanda-Croaţia şi cursa de Formula 1 de la Montreal au fost de fapt unele dintre motivele în plus pen­tru care bucureştenii au decis să umple pâ­nă la refuz localurile din centrul Capitalei şi nicidecum alegerile locale.

"Este multă lume, într-adevăr, dar e o sea­ră obişnuită de duminică. Alegerile nu au nici o le­gătură cu numărul mare de clienţi de la ora asta. Nu am auzit pe nimeni vorbind despre re­zul­tate, iar noi ne aşteptăm să facem vânzare da­torită me­ciurilor, nu alegerilor", a spus bar­ma­nul unei gelaterii de pe strada Şelari, care nu a votat as­tăzi, considerând că nu a avut de unde să aleagă.

"Nu am fost la vot. Opţiunile nu au fost cele mai fericite şi nu aş fi avut pe cine să aleg. Oricum, cu sau fără votul meu nu cred că se mai poate schimba ceva în bine", a adăugat el.
La o terasă de vizazi - soţ şi soţie împreună cu fiica lor nu mai mare de 11 ani aşteptau ca meciul Irlanda- Croaţia să înceapă.
"Nu am venit să vedem rezultatele ale­ge­rilor, ci doar să urmărim în familie me­ciul", a spus soţia, care ca locuitor al sectorului 3 se de­clară mulţumită de modul în care au decurs alegerile.

Pe oricine întrebai, fie că erau tineri, fie că erau patroni de localuri sau pensionari, alege­rile locale de aseară nu au fost un motiv în plus pentru a mai bea o bere în centrul vechi al Capitalei.

Cei mai mulţi au fost la vot, însă nu pot spu­ne concret de ce au votat pentru X sau Y, dar îşi doresc cartiere mai sigure, locuri de muncă, terenuri care să nu mai fie folosite drept gropi de gunoi sau mai multe spaţii verzi.

Unii cred că mandatele de opt ani sunt de ajuns şi că sistemul trebuie să se mai schimbe din când în când, alţii au votat doar pentru a fi si­guri că mandatul "primarului care a făcut to­tuşi ceva" se prelungeşte şi sunt câţiva care au mers la urne pentru că aşa a votat şi mama şi bu­nica sau prietena. "Sinceră să fiu, ca locuitor al sectorului 4, am fost la vot doar ca să mă asi­gur că vom avea acelaşi primar. S-au schimbat mul­te în toţi aceşti ani şi sunt sigură că este cea mai bună alegere", a spus o tânără de 23 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO