Politică

Filialele PNL tin cu Tariceanu

Filialele PNL tin cu Tariceanu

Tariceanu isi conserva pozitia de presedinte al PNL si pe cea de premier

30.10.2006, 17:57 9

Pozitia lui Calin Popescu-Tariceanu in fruntea PNL, pusa in discutie de unii liberali in urma rumorilor din jurul nominalizarii comisarului din partea Romaniei si a cedarii catre democrati a Ministerului Apararii, a fost reconfirmata de votul liderilor filialelor.
Liderii de filiale ai PNL, intruniti la finele saptamanii intr-o sedinta, au hotarat ca nu se va organiza un congres extraordinar pentu alegerea unei noi conduceri, ca nu este necesar un presedinte executiv al PNL (altul decat Tariceanu) si ca Alinta PNL-PD trebuie pastrata. Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri intr-un interviu acordat Mediafax, la capatul a doua zile in care pozitia sa a fost viu contestata de unii liberali: "Nu sunt liberalii atat de nemultumiti pe cat spera unii". Potrivit unor surse liberale, au fost numerosi lideri de filiale care i-au reprosat lui Tariceanu faptul ca deciziile, atat la nivel central, cat si local se iau de un cerc restrans de persoane, care alcatuiesc Biroul Permanent Central.
Liderii liberali Ludovic Orban, Crin Antonescu si Radu Rusanu i-au reprosat presedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu, la sedinta Delegatiei Permanente, "trocul" pe care acesta l-a acceptat in privinta portofoliului Apararii si l-au acuzat ca neglijeaza partidul. "Le-am explicat ca n-am facut niciun barter politic. Am cautat solutii la o criza ce afecta fundamental una dintre institutiile fundamentale ale statului, Armata. Am cedat postul de ministru al apararii intrucat era clar ca nu mai putea exista o colaborare normala intre acesta si presedintele Romaniei. Din punctul de vedere al liberalilor ne indeplinisem toate obiectivele asumate: desfiintarea stagiului militar obligatoriu, pachetul de legi privind siguranta nationala, strangerea a peste un milion de semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak", a spus Tariceanu ieri.
Ludovic Orban - pana acum varful de lance al atacurilor liberale impotriva lui Traian Basescu - s-a aratat foarte nemultumit ca deciziile majore ale PNL se iau de un grup restrans de persoane.
Un alt important liberal, Dan Radu Rusanu, a propus infiintarea functiei de presedinte executiv, care a primit in final un singur vot, cel al initiatorului. In replica la propunerea lui Rusanu, Bogdan Olteanu, seful Camerei Deputatilor, a afirmat ca aceasta functie poate fi instituita doar la Congres, ocazie cu care ar putea fi alesi si noi vicepresedinti, avand in vedere ca dintre cei actuali nu toti s-au dovedit eficienti. Propunerea care viza organizarea unui congres extraordinar nu a primit nici macar un vot favorabil. In interviul de ieri, Calin Popescu-Tariceanu atragea atentia ca " tentativele de subminare a coeziunii structurilor liberale sunt sortite esecului, liberalii fiind uniti."
Liberalii au fost de acord ca continue formula premier - presedinte de partid (functii detinute de Tariceanu), au refuzat sa organizeze un congres national care ar fi putut lansa in dezbatere problemele PNL si si-au reafirmat angajamentul pentru mentinerea Aliantei PNL-PD. Astfel, pozitia lui Tariceanu ramane deocamdata puternica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO