Politică

Filialele PSD fac opozitie candidatilor impusi de la centru

12.10.2004, 00:00 13

Uniunea Nationala PSD+PUR amana din nou publicarea listelor electorale dupa ce lideri locali ai partidului de guvernamant, ori parlamentari care doresc sa-si pastreze anonomatul, si-au aratat ieri nemultumirile fata de impunerea pe liste, de catre "centru", a unor candidati. Conducerea PSD nu a putut fi contactata pentru a comenta aceste nemultumiri.
Listele ar fi trebui sa fie facute publice ieri, conform anuntului facut sambata, la lansarea oficiala si festiva a aspirantilor la un fotoliu parlamentar, de presedintele PSD, Adrian Nastase. Pana la inchiderea editiei, pe site-ul PSD listele de candidati nu au fost publicate.
Oficial, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, a justificat aceasta noua amanare prin faptul ca "la partid se lucreaza pe liste, judet cu judet" intrucat se doreste inclusiv publicarea numelor aflate pe locuri considerate neeligibile. "Credeti-ma, nu este usor", motiveaza Hrebenciuc.
In acelasi timp, in cursul zilei de ieri au fost consemnate declaratiile a doi lideri influenti din teritoriu ai PSD, Marian Oprisan si Radu Mazare, care resping fara echivoc interventiile de la centru pe listele de candidati ale celor doua filiale. Atat Oprisan cat si Mazare afirma ca nu sunt de acord cu schimbarea ierarhiei pe listele parlamentare, in favoarea candidatilor impusi de la centru.
Cei doi lideri locali s-au facut remarcati in PSD prin punctele lor de vedere independente uneori de cele ale partidului si pentru amprenta puternica pe care au pus-o asupra filialelor, Marian Oprisan, la Vrancea, Radu Mazare, la Constanta.
O data cu protestele exprimate deschis, in PSD se inregistreaza o serie de nemultumiri despre care liderii de filiale sau parlamentarii partidului vorbesc fara insa a dori sa li se dezvaluie numele. Sunt nemultumiri cauzate, de pe o parte, de promovarea candidatilor PUR (32 sunt prea multi, considera unii parlamentari ai PSD). Candidatii PUR, repartizati pe liste in virtutea intelegerii politice dintre conducerile celor doua formatiuni nu sunt acceptati de unele filiale ale PSD. O asemenea situatie este la Maramures unde, pe primul loc la Senat, era vicepresedintele PUR Codrut Seres, care s-a hotarat in ultimele zile sa candideze dupa ce in urma cu mai putin de doua saptamani afirma ca nu este interesat de un mandat parlamentar. Decizia lui de ultim moment a provocat nemultumiri.
La Hunedoara, Prahova, Galati erau ieri discutii legate de cat este de justa desemnarii pe locuri eligibile a unor candidati PUR, in detrimentul celor ai PSD care si-au castigat locul pe liste in urma alegerilor preliminare din partid.
Candidatii PUR sunt contestati nu numai in PSD ci si in propriul partid. Organizatia PUR Neamt este nemultumita ca pe locul eligibil al Uniunii Nationale PSD+PUR din judet nu a fost promovat un membru al organizatiei judetene, fiind desemnata, de conducerea centrala, Silvia Ciornei, fostul ministru pentru IMM. Presedintele filialei, Valerica Fratila, afirma insa ca va respecta aceasta decizie.
Contestari ale candidatilor trimisi "pe sus" de conducerea PSD se inregistreaza si in filialele acestui partid. La Bihor, de pilda, trimiterea pe primul loc la Senat a ministrului Alexandru Athanasiu a provocat unele dispute intrucat actualul deputat Mihai Bar, calificat pe acest loc la alegerile preliminare din partid, a "picat" pe locul doi, considerat neeligibil. Mihai Bar parea sa se "reabiliteze" in partid (a fost desemnat candidat la Primaria Oradea) dupa ce in urma cu un an a picat in dizgratie din cauza unor consideratii critice facute la adresa conducerii centrale.
O situatie asemanatoare este la Brasov. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, trimis sa candideze pe primul loc la Camera Deputatilor a fost primit cu rezerve in filiala Brasov, spun surse din partid. Problema este ca desemnarea lui Tanasescu il coboara pe actualul deputat Constantin Nita pe pozitia a doua, incerta din punctul de vedere al eligibilitatii in conditiile in care Brasovul este considerta fieful Aliantei D.A.
Situatia se repeta la Tulcea, unde trimiterea ministrului Bogdan Niculescu-Duvaz, plasat pe loc neeligibil dupa alegerile preliminare, pare sa zadarniceasca sansele liderilor locali sa intre in Parlament. La Ilfov, surse din partid afirma ca plasarea pe liste a ministrului Serban Nicolae, fost consilier al presedintelui Iliescu, a provocat unele discutii. In aceasta filiala pe primele locuri sunt ministrul Gabriel Oprea si selectionerul Anghel Iordanescu.
La Cluj, filiala care in care s-au inregistrat demisiile a doi parlamentari - Alexandru Lapusan si Vasile Suciu, ambii au contestat alegerile preliminare - lucrurile sunt in miscare. Surse din partid afirma ca Ioan Rus, candidatul partidului la Primaria Cluj, ar aspira la un mandat de senator, desi anuntase public faptul ca nu este interesat de o pozitie parlamentara. Or, decizia lui de ultim moment ar fi dat peste cap calculele filialei.
Multi dintre cei nemultumiti se intreaba ce rost au mai avut alegerile preliminare din PSD din moment ce in mai multe judete ele au fost "invalidate" prin impunerea de la centru a unor candidati.



Oprisan si Mazare resping candidatii impusi de conducere
Radu Mazare, liderul filialei Constanta si totodata primarul orasului Constanta, a spus ieri ca listele parlamentare vor ramane in forma votata la alegerile interne, singura concesie fiind acceptarea candidatului PUR. "In afara prezentei celui de la PUR, listele raman asa cum au fost votate de membri de partid, sa fie limpede", a declarat Mazare. El a spus ca nu va accepta "vechiturile", facand trimitere la parlamentarii care au reprezentat Constanta in actualul mandat. A dat totodata de inteles ca are rezerve fata de alianta cu PUR. In acest sens, Mazare a spus ca organizatia a respectat alianta "ca niste membri disciplinati". Pe listele filialei Constanta figureaza Alexandru Mazare (fratele lui radu Mazare), Corneliu Dida, Eduard Martin (fiul prefectului Gheorghe Martin), candidatul PUR, Adrian Mihei iar la Senat, ministrul justitiei Cristian Diaconescu.
O declaratie similara, exprimata mai diplomatic, a avut presedintele filialei Vrancea, Marian Oprisan. El a infirmat ieri prezenta pe liste a reprezentantului PUR Corneliu Pascu (desemnat de la centru pe prima pozitie la Senat). "Este o eroare aceasta nominalizare, poate ca este vorba de judetul Valcea", a spus Oprisan. El a adaugat ca in Vrancea listele sunt cele stabilite in urma votului intern din 5 septembrie cand, pe primul loc la Senat a fost desemnat Angel Tilvar, un apropiat colaborator al lui Oprisan.  Marian Oprisan, care s-a recomandat drept prieten al ministrului Miron Mitea, s-a remarcat prin puncte de vedere puternice, uneori diferite de cele ale partidului. Inaintea congresului extraordinar al PSD convocat dupa alegerile locale, Oprisan, sa ne amintim, a fost cel care a vorbit prima data despre un apel public al PSD la adresa presedintelui Iliescu, de a reveni in fruntea partidului si de a candida in numele sau.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO