Politică

FT: Aderarea Romaniei la UE, unul dintre cele trei succese repurtate de Bruxelles in 2007

02.08.2007, 18:57 20

Extinderea UE spre est si aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar reprezinta unul dintre cele trei succese repurtate de Bruxelles in prima jumatate de an si care au asigurat un cadru propice marcarii celei de-a 50-a aniversari a UE, sustine Financial Times in editia electronica de ieri.
Intr-o prima faza, aderarea Romaniei si Bulgariei a completat procesul de extindere spre est, demarat in mai 2004 prin integrarea a opt state din estul Europei.
In martie, Bruxelles-ul a stabilit obiective ambitioase in ceea ce priveste energia comuna si strategia de combatere a incalzirii globale. In iunie, la summitul UE de la Bruxelles, liderii europeni au incheiat un acord in ceea ce priveste noul tratat simplificat menit sa inlocuiasca proiectul constitutional respins prin referendum de electoratul francez si olandez in 2005.
UE are insa nevoie de mult mai mult decat o serie de astfel de succese pentru a se redefini pe fondul unui mediu oscilant, comenteaza publicatia britanica, subliniind ca Bruxelles-ul are nevoie de un obiectiv si o agenda. Problema care se ridica astfel este daca cele trei succese au legatura unul cu altul si daca ele contribuie impreuna la trasarea unei perspective coerente pentru blocul comunitar.
Aderarea a 12 noi state membre, a caror populatie reprezinta o cincime din cea a blocului comunitar, dar al caror PIB este de 15 ori mai mic decat cel la nivel european, a modificat natura UE, iar provocarea este, de regula, subestimata, scrie Financial Times. O structura diversa impune descentralizarea, iar extinderea blocului implica costuri excesive, sintetizeaza cotidianul citat.
Provocarea la care este expusa UE dupa extindere este evidenta in cazul agendei Lisabona pentru dezvoltare si forta de munca. Faptul ca UE poate impune obiective si monitoriza eforturile de implementare a reformelor in cele 27 de state ale caror PIB-uri difera in unele cazuri radical reprezinta insa un aspect contestabil.
Calificand aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana drept un succes, FT pare a-si fi schimbat punctul de vedere fata de acest aspect. Cu cateva luni in urma, publicatia britanica sustinea ca aderarea celor doua tari a fost o actiune pripita intrucat ele nu erau pregatite sa faca acest pas - administratia lor fiind nereformata, iar coruptia omniprezenta.
In iunie, FT a revenit si a criticat ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele postaderare ale Romaniei si Bulgariei, considerand ca el este prea bland. Potrivit FT, comisia a ratat ocazia de a certa Romania si Bulgaria pentru vina de a se fi miscat incet in lupta impotriva coruptiei. Potrivit publicatiei, Executivul de la Bruxelles ar fi trebuit sa ameninte cele doua tari cu sanctiuni, insa raportul a fost bland, potrivit sursei citate, la presiunea comisarilor roman si bulgar si a comisarului pentru justitie Franco Frattini.
Cele doua tari mai au nevoie de zece ani pentru a intelege ca au mai mult de castigat decat de pierdu, daca adopta standardele UE, afirma in iunie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO