Politică

Geoana: PSD nu se va sparge chiar daca vor mai exista dezertari

30.05.2005, 18:49 12

PSD nu se va sparge, in pofida plecarilor din ultima perioada si a altora care vor mai fi, crede presedintele acestei formatiuni, Mircea Geoana.

Mircea Geoana a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca este posibil ca din partid sa mai plece oameni.

"Toata lumea vorbeste ca PSD-ul se va sparge si stiu ca multi politicieni si-ar dori acest lucru. E adevarat ca au plecat si este posibil sa mai plece oameni. Nimeni nu este de neinlocuit", spune Geoana.

In ultima vreme, PSD a pierdut mai multi parlamentari. Au plecat din partid deputatii Traian Dobre si Mihai Malaimare si senatorii Neculai Apostol si Ioan Talpes. Aceasta ultima plecare a alimentat ipoteza spargerii PSD, intrucat Talpes este cunoscut ca un apropiat al lui Ion Iliescu care a lasat sa planeze incertitudinea asupra planurilor sale de viitor, dupa ce a pierdut sefia partidului. El a lansat ipoteza potrivit careia Congresul din aprilie care l-a scos din joc nu s-ar fi desfasurat tocmai corect. Iliescu a spus ca se mai gandeste daca ramane in PSD.

Saptamana trecuta Mircea Geoana s-a declarat nemultumit de plecarile din partid. El a spus despre unii dintre colegii sai care au plecat ca "se predau cu arme si bagaje la Inalta Poarta", aluzie la faptul ca unii s-au reorientat spre partidele aflate la putere.

Talpes care imediat dupa ce a plecat din partid i-a facut o vizita lui Traian Basescu s-a simtit vizat si, intr-un comunicat de presa, i-a raspuns sefului PSD: "Doresc sa precizez ca toate armele si bagajele care imi apartin sunt la mine". Un raspuns ambiguu care lasa loc la interpretari. Se stie ca, in calitatea sa de fost consilier al lui Ion Iliescu pentru probleme de securitate, Talpes detine informatii care nu sunt accesibile multora.

Pe de alta parte, Geoana a declarat ca, la aceasta ora, partea dreapta a esichierului politic este instabila, majoritatea formatiunilor ducand o adevarata lupta pentru a-si atrage numele de "popular", in timp ce PSD este singurul partid ramas la stanga, o data cu renuntarea PD-ului la ideologia social-democrata. Acest lucru i-ar permite ca, pentru prima data in ultimii 15 ani, "sa unifice stanga romaneasca".

Presedintele PSD considera ca "zbaterile" partidelor de a se transforma in populari sunt zadarnice, cel mai bun exemplu, in viziunea sa, fiind PNTCD-ul care nu a obtinut rezultate bune in alegerile trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO