Politică

Geoana vrea sa-i excluda din partid pe cei care au votat impotriva motiunii

Geoana vrea sa-i excluda din partid pe cei care au votat impotriva motiunii

Click pentru imaginea marita

05.10.2007, 19:30 14

PSD a anuntat ieri retragerea sprijinului politic pentru parlamentarii social-democrati care s-au pronuntat public impotriva motiunii de cenzura, respinsa miercuri seara de Parlament. Marele semn de intrebare este ce se va intampla cu Ion Iliescu care a admis ieri ca a votat impotriva motiunii introdusa de chiar partidul sau.
Ieri intre seful PSD, Mircea Geoana si Ion Iliescu (presedinte onorific) a izbucnit o polemica publica, cei doi aruncandu-si unul altuia cuvinte grele.
Intre cei carora li se pregateste excluderea din PSD se numara senatorii Ion Solcanu, Razvan Theodorescu si deputatii Dan Mihalache si Alin Teodorescu, a spus liderul social-democrat Mircea Geoana.
Partidul Democrat a anuntat ieri excluderea deputatului Liviu Nistoran, care a votat impotriva motiunii, si a senatorului Radu Tarle, care a lipsit de la vot, dupa ce a criticat public decizia democratilor de a se asocia demersului PSD.
De pe lista sanctionatilor PSD lipseste deocamdata presedintele de onoare al partidului Ion Iliescu, care a admis public ca a votat impotriva demiterii Guvernului Tariceanu II, insa Geoana a spus ca si cazurile altor colegi care au avut "iesiri" impotriva conducerii partidului vor fi analizate la Comitetul National.
Contrar a ceea ce crede PSD, Iliescu a explicat ieri ca respingerea motiunii a fost un lucru bun, pentru ca daca ea ar fi fost adoptata, "tot controlul desfasurarii mai departe a activitatii politice trecea in mainile presedintelui Basescu". "Cui i-ar fi convenit asa ceva?", a intrebat Iliescu.
Geoana i-a replicat ieri presedintelui de onoare al PSD ca ar trebui sa-i fie rusine pentru ca a fost aplaudat la scena deschisa de liberali dupa ce a votat impotriva motiunii pe care o semnase.
"Cred ca ar trebui sa-i fie rusine domnului Iliescu pentru ca... si cred ca ii este rusine prin faptul ca pentru votul pe care l-a avut ieri in Parlament cei care l-au aplaudat in momentul in care a votat pan' la urma o figura importanta a social-democratiei, presedintele de onoare al partidului care a introdus motiunea si cel care a si semnat motiunea, ca Tariceanu si toti liberalii din sala au aplaudat cand a votat aceasta motiune", a declarat Geoana intr-o emisiune a postului public de Radio.
El a comentat astfel o declaratie anterioara a lui Iliescu, acordata RFI, potrivit careia intentia conducerii PSD de a-i sanctiona pe parlamentarii social-democrati care nu au sustinut motiunea este "o rusine". "Rusinea apartine in alta parte", a afirmat Geoana, sustinand, indirect, ca Iliescu ar fi devenit "port-drapelul guvernului Tariceanu". "Cred ca acesta este un moment de rusine, pentru ca, indiferent de rezervele pe care le ai fata de finalitatea motiunii, de ceea ce poate sa reprezinte un calcul politic, legat de poate ce ar fi bine sa-i dam cartile lui Basescu... dar in clipa in care devii port-drapelul guvernului Tariceanu, cred ca acolo rusinea apartine in alta parte si, in orice caz, nu acelora care au luat decizia de a merge inainte cu motiunea", a mai declarat Geoana la RRA.
Schimbul violent de replici anticipeaza o sedinta tensionata a conducerii partidului la Brasov, la finele saptamanii, insa o eventuala decizie de excludere a lui Ion Iliescu din PSD este dificila, intrucat senatorul si-a pastrat influenta asupra unor grupari importante din partid.
"Sa vad pana unde ii poate duce mintea", a spus ieri Iliescu, intrebat daca se asteapta sa fie sanctionat de conducerea partidului.
Dincolo de tensiunile interne pe care le-a adus motiunea de cenzura, Mircea Geoana a spus ca partidul si-a clarificat pozitia pe scena politica - iesind dintr-o "izolare imagologica, o izolare simbolica". Social democratii sunt in opozitie alaturi de PD si PLD, a intarit liderul PSD.
El a anuntat ca PSD se va manifesta de acum inainte ca un adevarat partid de opozitie si va prezenta o alternativa de buget, pentru care va initia consultari cu celelalte partide si a adaugat ca in conditiile in care proiectul de buget care va fi prezentat de PSD in Parlament va avea succes, iar proiectul prezentat de guvern nu va fi votat, atunci Cabinetul Tariceanu va trebui sa demisioneze. In aceste conditii, viitorul guvernului Tariceanu se anunta a fi complicat, in conditiile in care PNL si UDMR nu beneficiaza de o majoritate constanta care sa le sustina legile. De altfel, motiunea a fost respinsa la un scor foarte strans (au lipsit 12 voturi pentru demiterea Cabinetului), Guvernul beneficiind de cele mai putine voturi prin raport la valul de motiuni care au trecut peste el de la instalare. Ieri, premierul le-a cerut ministrilor sa discute bugetul de stat cu partenerii sociali si cu partidele, intrucat bugetul nu este al Guvernului, ci al Romaniei.
Situatia de la Bucuresti nu este vazuta cu ochi buni de agentiile de rating, ieri, analistii de la Moody's Investors Service atragand atentia ca guvernul de la Bucuresti trebuie sa ia masuri pentru revitalizarea programelor de privatizare si de reforma, in special in sectorul juridic. Kenneth Orchard, analist pentru Romania la Moody's, a spus ca problemele din mediul politic au limitat capacitatea Guvernului de a se concentra exclusiv asupra problemelor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO