Politică

George Copos face primul drum la parchetul anticoruptie

23.01.2006, 19:56 15

Ministrul de stat George Copos, 52 de ani, a anuntat ca se va prezenta astazi in fata procurorilor anticoruptie pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile in legatura cu o afacere imobiliara pe care una dintre firmele sale, Ana Electronic, a incheiat-o cu Loteria Romana.

Copos este primul membru al unui guvern postdecembrist, cercetat de justitie, in vremea in care se afla in functie. Afacerea pentru care este cercetat dateaza din 2004, de dinainte ca el sa fi fost membru al Cabinetului.

Copos spune ca procurorii nu i-au adus la cunostinta, pana in prezent, invinuirile.

Copos spune ca este tinta unor grupuri de interese in care sunt implicate cotidianele Ziua, Averea, Gardianul si postul de televiziune Realitatea TV. Atacurile ar fi o consecinta a faptului ca el s-ar fi opus in Guvern vanzarii catre salariatii Petrom a 8% dintre actiuni, a spus Copos. Directorul ziarului Ziua, Sorin Rosca Stanescu a respins acuzatiile.

Procurorii anticoruptie au anuntat ca au declansat, saptamana trecuta, urmarirea penala impotriva lui George Copos a presedintelui Loteriei Nationale, Nicolae Cristea, si a unui actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa.

Cei trei sunt cercetati pentru infractiuni economice in legatura cu relatiile comerciale intre firma Ana Electronic si Compania Nationala "Loteria Nationala". Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca frauda imputata celor trei ar fi estimata la un milion de euro. Ana Electronic a vandut in 2004 mai multe spatii comerciale Loteriei Nationale la preturi despre care surse din procuratura spun ca au fost supraevaluate, statul fiind in acest caz prejudiciat.

Copos spune ca faptele pentru care este cercetat nu au legatura cu activitatea sa de ministru. Dar o alta tranzactie pe care a efectuat-o pe cand detinea portofoliul guvernamental se afla acum pe masa judecatorilor. Este vorba despre achizitionarea pachetului majoritar al hotelului de cinci stele Hilton din Bucuresti de catre firma controlata de George Copos, Ana Hotels.

In primavara anului trecut, Copos a cumparat 52% din actiunile companiei Athenee Phenix Group care administra hotelul si care era controlata de compania franceza Vivendi. Insa, in prealabil, el se intelesese cu un grup de oameni de afaceri din Cluj sa cumpere impreuna pachetul majoritar. Intelegerea era ca Tehnofrig si Ana Hotels sa cumpere impreuna pachetul majoritar la Hilton si sa fie asociati in procentaje egale. In mai 2005, Copos a cumparat singur 52% din Hilton, pentru aproximativ 18 milioane de euro. Oamenii de afaceri clujeni l-au dat in judecata si cer jumatate din actiuni, la pretul la care au fost achizitionate de Ana Hotels.

George Copos este cel mai bogat om din Guvern si unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. In ultima declaratie de avere el si-a estimat averea la peste 240 mil. euro.

In 2004 Copos s-a inscris in PUR (actualmente Partidul Conservator), fiind foarte bun prieten cu liderul partidului, Dan Voiculescu. A ajuns vicepremier pe probleme economice, din partea acestui partid. El este apropiat si de liderul PSD, Mircea Geoana, care insa l-a criticat dupa ce el a fost chemat la parchet.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, dupa anuntul cercetarii lui Copos, ca deocamdata nu exista motive ca el sa plece din Guvern, iar presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu poate sa-l suspende. Potrivit legii raspunderii ministeriale, presedintele poate suspenda un ministru, daca cercetarea juridica vizeaza fapte savarsite de el in exercitiul functiei. In celelalte cazuri, premierul este cel care initiaza suspendarea unui membru al Cabinetului sau.

Daca procedura juridica continua in cazul lui Copos, Ministerul Justitiei va trebui sa ceara Senatului ridicarea imunitatii sale parlamentare, intrucat el este si senator. Ministrii in functie sunt judecati de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO