Politică

Gitenstein, fost lobbyst, a venit intr-o tara in care aceasta meserie nu exista

Gitenstein, fost lobbyst, a venit intr-o tara in care aceasta meserie nu exista

Noul ambasador american la Bucuresti este un apropiat al vicepresedintelui american Joe Biden

10.09.2009, 18:45 37

In varsta de 63 de ani, Mark Gitenstein a tinut ieri prima saconferinta cu presa romana insistand ca statul roman ar trebui saconstruiasca o autostrada de la Craiova la Constanta, astfel incatmasinile construite la uzina Ford sa ajunga mai repede in port, darsi ca acelasi stat sa se achite de datoriile fata de firmele cucare face afaceri. "Lobby" din prima incercare?

Gitenstein a fost partener la compania de avocatura Mayer Brown,a fost director executiv al Foundation for Change Inc. si a lucratca functionar la Senat timp de 17 ani. Apropiat de echipa luiObama, Gitenstein a desfasurat, potrivit presei americane,activitati de lobby in valoare de milioane de dolari pentru Camerade Comert si a sustinut legi favorabile companiilor Boeing siGeneral Dynamics, active in domeniul industriei apararii. El a fostoficial reprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG,Ernst & Young pentru activitati de lobby in cadrul Congresuluisi Comisiei de Asigurari si Tranzactii.

Numai ca activitatea pe care el a desfasurat-o in SUA nu existain Romania.

De ce nu avem inca o lege a lobby-ului

Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei ProDemocratia, estela originea unei dezbateri despre oportunitatea promovarii uneilegi a lobby-ului in urma cu doi ani. El spune insa ca in Romania"trenul" lobby-ului a fost pierdut de vreme ce oamenii de afacerinu au interesul de a promova o astfel de lege si nici modul in carese contureaza filozofia economica a anilor viitori nu favorizeazaexistenta lobby-ului.

"Prima persoana care a vorbit impotriva legii lobby-ului a fostpresedintele Traian Basescu in 2005, care a adus in discutiapublica grupurileÊ de interese care intervin pe langa politic.Apoi, in 2007 am organizat o dezbatere de unde a reiesit ca nicimarile corporatii nu sunt in favoarea unei legi a lobby-ului,pentru ca probabil ar insemna sa renunte la relatiile privilegiatepe care si le-au format in timp cu oamenii puterii, iar o astfel delege ar insemna sa ii aduca pe toti ceilalti oameni de afaceri pepicior de egalitate cu ei, ceea ce evident nu le convine, pentru casi-ar pierde din avantaje", afirma Pirvulescu.

Lobby versus advocacy

Pirvulescu spune ca activitatea de lobby este cea care servestemai degraba intereselor private - cum este cazul Gold CorporationRosia Montana, unde vor exista beneficii publice, dar beneficiarulprincipal este firma privata, in vreme ce activitatea de advocacyare loc exclusiv in interes public, asa cum organizatia sa,ProDemocratia, a promovat votul uninominal pana la introducerea sain toamna anului trecut.

De unde provine denumirea de lobby?

Termenul de "lobby" a fost folosit prima data in secolul 19, intimpul administratiei presedintelui american Ulysses S. Grant(1869-1877). Fiindca sotia nu ii permitea sa fumeze in Casa Alba,Grant mergea si fuma in lobby-ul (holul) Hotelului Willard. Fiindvazut acolo, politicienii care doreau o favoare de la presedintemergeau si vorbeau cu acesta.

Unii sustin insa ca termenul e mult mai vechi si ca origineacuvantului "lobby" vine de fapt din Marea Britanie, candpoliticienii discutau legile pe holurile din fata CamereiComunelor.

Ce presupune activitatea de lobby?

A face lobby este activitatea de a influenta hotararileGuvernului si a principalelor institutii decizionale dintr-o tara,aparand interesele indviduale sau ale unei organizatii, companii.Avantajul este ca minoritatea poate ajunge sa-si impuna punctul devedere in luarea deciziilor.

De-a lungul timpului au existat conflicte legate de activitateade lobby, adesea avand tangente cu traficul de influenta sau cumituirea politicienilor.

De aceea au fost adoptate mai multe masuri de limitare ainfluentei lobbystilor. Spre exemplu, in Statele Unite (ca si laBruxelles), acestia trebuie sa se inregistreze pe langainstitutiile pe langa care vor sa faca lobby. De asemenea, in SUAexista o limita la sumele de bani pe care membrii firmelor de lobbyle pot dona candidatilor in alegeri.

Presedintele american Barack Obama a anuntat masuri dureimpotriva lobbystilor de la Casa Alba. Spre exemplu, pe cei care aufacut lobby pe langa administratia republicana a predecesoruluisau, George W. Bush, nu i-a lasat sa faca parte din echipa sa detranzitie.

Mai mult, celor care au facut parte din echipa sa de tranzitiesi au devenit lobbysti dupa ce Obama si-a inceput mandatul la 20ianuarie li s-a interzis accesul timp de un an pe langaadministratia prezidentiala.

Ce a spus ambasadorul SUA

  • Statelor Unite le-au trebuit 100 de ani sa elimine coruptia siinfractionalitatea si ne asteptam ca Romania sa faca asta in 20 deani.
  • Nu cred ca presedintele american Barack Obama se va intalni cuomologul sau roman Traian Basescu pana la sfarsitul anului,deoarece liderul de la Casa Alba este foarte preocupat deproblemele interne.
  • Guvernul roman este cel care are misiunea de a atrage cat maimulte investitii americane in Romania.
  • Vreau sa asigur o colaborare mai buna intre companiileamericane din Romania si cele din SUA. Daca o companie americanacare investeste in Romania este multumita, atunci alte trei vorveni dupa ea.
  • Companiile americane asteapta de la autoritatile romanecresterea competitivitatii si un mediu de afaceri stabil sipredictibil.
  • Firmele din SUA care fac afaceri cu statul se plang de lipsa deplanificare, de la cash flow la proiecte de infrastructura.
  • Este nevoie de dezvoltarea proiectelor de infrastructura. Lafabrica Ford din Craiova vor fi produse 300.000 de masini anual.Spre exemplu, este nevoie de o autostrada sau o cale ferata de laCraiova la Constanta pentru ca masinile fabricate la uzina Ford safie transportate mai usor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO