Politică

Guvernul a bifat inca o promisiune facuta UE: strategia anticoruptie

31.03.2005, 00:00 14

Persoanele responsabile care vor inregistra intarzieri in aplicarea masurilor anticoruptie vor fi sanctionate, performantele parchetelor implicate vor fi evaluate periodic, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu vor mai putea detine pozitii de conducere in instante si parchete.


Aceste lucruri au fost decise ieri de Executiv care a adoptat strategia nationala anticoruptie si strategia de reforma a sistemului judiciar, pentru 2005-2008, precum si planurile de actiune aferente acestora, intr-o sedinta condusa de presedintele Traian Basescu.


Dupa sedinta de Guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu si-a exprimat sprijinul, fara rezerve, pentru ministrul justitiei Monica Macovei in disputa sa cu PNA, Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii.


Nu s-au pronuntat nume, dar tinta a fost sefii PNA, ai Parchetului General si ai CSM, care in ultima vreme au criticat fara menanjamente actiunile ministrului justitiei. Ei au criticat - mai cu seama dupa aparitia raportului Freedom House in baza caruia a fost elaborata strategia - intentiile ministrului de a introduce un sistem de evaluare a performantelor in justitie, la Parchete sau la CSM si de a stabili incompatibilitati pentru magistratii din CSM. Astfel de principii au fost adoptate ieri, in strategia anticoruptie, in ciuda rezistentei unor magistrati. Asa cum s-a negociat la Bruxelles, aceste documente trebuia adoptate pana la finele acestei luni si face obiectul clauzei de salvgardare.


Traian Basescu a declarat ieri, la finalul sedintei extraordinare a Guvernului, ca actuala administratie de la Bucuresti nu va permite "o justitie independenta in coruptie si ineficienta", precizand ca ministrul Monica Macovei se bucura de tot sprijinul sau in reformarea justitiei. "Pentru ca am observat reactii absolut nejustificate ale unor structuri din justitie cu privire la vointa manifestata de ministrul justitiei de a reforma sistemul, vreau sa spun public ca ministrul justitiei se bucura de tot sprijinul meu pentru efortul exceptional pe care il face pentru modernizarea si reformarea unui sistem al justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, de incorectitudine si - de ce sa ne ferim de termenul corect - de coruptie", a adaugat seful statului.


Presedintele a apreciat ca astfel de reactii "vor sa intimideze si sa blocheze". "Din acest motiv, nimeni nu va fi intimidat de conferinte de presa, de pozitii care povestesc despre asa-zisa, dorita si democratica independenta a Justitiei. Nu vom permite o justitie independenta in coruptie si ineficienta", a precizat presedintele. La randul sau, primul-ministru a calificat drept injuste atacurile la care a fost supusa in ultima perioada Monica Macovei: "Avand in vedere duritatea si amploarea lor, imi dau seama ca actiunile doamnei Monica Macovei sunt exact ceea ce trebuie pentru a distruge caracatita care a pus stapanire in ultimii ani pe societatea romaneasca si pe aparatul judiciar".
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO