Politică

Guvernul cheama Parlamentul din vacanta pentru a opri golirea puscariilor

10.07.2003, 00:00 15

Guvernul va modifica astazi, prin ordonanta de urgenta, un articol din Codul de Procedura Penala (CPP) - care a permis eliberarea mai multor infractori - lucru care va obliga Parlamentul sa vina din vacanta pentru a discuta textul, potrivit Constitutiei.
Anuntul a fost facut de premierul Adrian Nastase iar textul cu probleme este art. 160 CPP, intrat in vigoare in urma cu doua saptamani si care se refera la conditiile arestului preventiv.
Potrivit textului, "in cursul judecatii, in prima instanta, in cazul in care apar elemente noi, care fac necesara prelungirea privarii de libertate sau elementele ce au determiniat arestarea initiala impun in continuare privarea de libertate, instanta poate dispune, prin incheiere motivata, prelungirea arestului pentru cel mult 30 de zile, de fiecare data". Dupa intrarea in vigoare a acestui articol mai multe instante au interpretat textul constatand ca, in unele cazuri "nu au aparut elemente noi" si i-au eliberat pe arestati. Seful Politiei romane chestorul sef Florentin Sandu a declarat, ieri, ca din penitenciare sau arestul politiei au fost eliberate, in baza acestui articol, 117 persoane printre care  cinci traficanti de droguri, sapte persoane acuzate de talharie, o persoana acuzata de crima si una pentru lovituri cauzatoare de moarte.
PSD a acuzat opozitia ca este responsabila pentru acest text intrucat articolul a aparut in lege sub forma de amendament depus de PNL si PD. Vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu a declarat, la inceputul saptamanii, ca de vina sunt deputatii Valeriu Stoica, Cornel Stirbet (PNL) si Emil Boc (PD).  Valeriu Stoica si Emil Boc au respins acuzatiile PSD, aratind ca textul respectiv a fost aprobat de toti deputatii din Comisia juridica si apoi de toti parlamentarii. Boc a explicat ca rostul articolului 160 este sa previna mentinerea in arest "la nesfirsit" in lipsa unor probe noi. Cat priveste acuzatiile ca in urma acestui articol au fost eliberati infractorii periculosi, Boc a amintit ca in articolul 148 litera h al CPP exista o precizare conform careia persoanele care prezinta pericol public sint mentinute in stare de arest, ceea ce inseamna ca eliberarea in lipsa unor probe noi nu este generalizata.
Adrian Nastase a apreciat, ieri, ca eliberand infractori periculosi instantele au interpretat gresit  art. 160 din Codul Penal. El  anuntata ca se va reveni la situatia initiala "Joi (astazi - n. red.)  vom examina o Ordonanta de Urgenta prin care sa revenim la textul initial al proiectului de lege pentru ca ceea ce s-a facut ulterior la Parlament creaza brese pentru cei care vor sa genereze o zona gri", a spus Nastase. El a acuzat PNL si PD ca "se ascund cu lasitate in spatele majoritatii" adaugand ca juristii PSD din Parlament "ar fi trebuit sa intelega ca se pot duce la interpretari abuzive". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO