Politică

Iliescu infirma ca ar demisiona din PSD

27.10.2005, 20:29 20

Ion Iliescu a negat ieri informatiile privind demisia sa din PSD si a apreciat ca aceasta "stare de agitatie" are legatura cu amenintarile recente privind posibila lui sanctionare pe linie de partid.

"Banuiesc ca s-a creat aceasta stare de agitatie dupa declaratiile pe care le-au facut unii lideri ai PSD (Mircea Geoana si Ioan Rus - n.n.) lunea trecuta dupa Biroul Permanent, inclusiv cu aprecieri la adresa mea si probabil ca oamenii asteptau niste replici. Si eu m-am incapatanat sa nu dau replici la asa ceva si voi cauta si am alte cai de comunicare directa cu liderii PSD", a spus Iliescu.

Saptamana trecuta, presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca Ion Iliescu ar putea fi sanctionat pe linie de partid, asemenea oricarui membru, daca se mai abate de la liniile generale ale social-democratilor. Surse din PSD au spus ca Iliescu este atat de suparat incat ar putea chiar sa paraseasca partidul.

Iliescu a calificat insa zvonul de-misiei sale drept "o fabulatie a unei minti iscoditoare care vrea sa creeze stiri care sa tulbure linistea publica".

"De unde stie ce gandesc eu? Ce am eu de gand? (...) Sa ma lase pe mine sa gandesc cum, cand si in ce fel am de comunicat ceva", a spus Iliescu. Iliescu a negat vehement ca ar intentiona sa demisioneze: "Da de unde, cui ii trece prin cap asa ceva?".

In urma cu cateva zile a circulat in mediile jurnalistice informatia potrivit careia Iliescu urma sa transmita astazi liderilor PSD o scrisoare foarte dura in care ar fi urmat sa-i acuze ca l-au tradat la congresul din aprilie cand a pierdut cursa pentru sefia PSD. Iliescu nu a negat informatia, dar nu a comentat-o, afirmand ca nu are nimic de transmis public.

El nu a comentat nici informatiile din surse PSD potrivit carora intre Iliescu, Geoana si Nastase ar fi avut loc o intalnire in care s-a incercat aplanarea diferendului.

Chestionat daca a fost intrebat de Mircea Geoana si Adrian Nastase despre zvonurile din presa - privind scrisoarea sau demisia -, Iliescu i-a laudat pe cei doi, afirmand ca ei sunt oameni seriosi si nu iau in seama informatii false, cand stiu ca pot sa aiba cu el comunicare directa: "Eu am vazut ca au reactionat asa cum trebuie si nu au luat in seama toate aceste divagatii, diversiuni de presa".

Referitor la dialogul cu liderii PSD, Iliescu a aratat ca discuta tot timpul, Mircea Geoana este si el senator, in sala de plen sta in banca alaturi de el, iar lunea au loc sedinte ale grupului parlamentar, al carui lider este.

Comentand framantarile din PSD, presedintele executiv Adrian Nastase a apreciat ca este necesara intarirea coeziunii si comunicarii la nivelul conducerii partidului, tinand cont de "sensibilitatile" actualului presedinte al PSD Mircea Geoana, cat si ale "presedintelui fondator" Ion Iliescu.

"Pana la urma, este vorba despre niste susceptibilitati, niste sensibilitati, care pana la urma trebuie luate in calcul si in ceea ce-l priveste pe domnul Iliescu - pentru ca presedintelui fondator al partidului trebuie sa-i accepti libertatea de a se exprima in legatura cu unele lucruri, mai ales in urma deciziilor de la congres. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem si sensibilitatile lui Mircea Geoana, ales ca presedinte al partidului si care incearca nu doar pe o legitimitate data de vot, dar si prin elementele de autoritate sa isi construiasca aceasta statura de presedinte al partidului", a adaugat Nastase, apreciind ca este vorba despre un "proces de adaptare fireasca dupa congres".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO