Politică

Iliescu isi face campanie electorala "in timpul liber"

26.10.2004, 00:00 15

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca va lua parte la campania electorala, dar isi va pastra si prerogativele de sef al statului.
Presedintele candideaza, ca independent, la Senat, pe listele PSD. Legea modificata a alegerilor parlamentare ii permite presedintelui acest lucru.
"Presedintele Romaniei, in functie la data alegerii Camerei Deputatilor si Senatului, daca se afla in ultimile trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic", spune un articol din lege.
Este cazul lui Ion Iliescu si va fi multa vreme doar cazul sau pentru ca, in viitor, alegerile prezidentiale vor fi decalate de cele parlamentare. Presedintele va avea, incepand cu alegerile din acest an, un mandat de cinci ani - si nu va mai exista decat peste vreo 20 de ani alegeri simultane care sa puna un presedinte in situatia de a se afla in ultimile trei luni de mandat, in preajma alegerilor legislative.
Partidele din opozitie s-au pronuntat, constant impotriva unei astfel de prevederi din motive ce tin de Constitutie. Aceasta ii cere sefului statului sa pastreze echidistanta politica si sa nu intre in lupta dintre partide. Or, candidatura si eventuala intrarea in campanie vin in contradictie cu regulile constitutionale, spunea Opozitia.
Presedintele a declarat in repetate randuri ca este legat "sufleteste" de PSD si au fost multe situatii in care presedintele a intervenit in activitatile curente ale partidului de guvernamant.
Presedintele nu a precizat cum va participa, concret, la campanie. Seful statului a spus ca nu era o solutie sa se retraga din fruntea statului in perioada campaniei pentru ca atunci ar fi fost inlocuit de presedintele Senatului care este Nicolae Vacaroiu, si el candidat pentru un nou mandat de senator.
Presedintele a declarat ca nu va amesteca institutia prezidentiala in campania electorala si ca va face campanie "in timpul liber".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO