Politică

Iliescu si Basescu se ataca din nou in public cu acuzatii vechi

Iliescu si Basescu se ataca din nou in public cu acuzatii vechi

Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei: Ati reusit sa distrugeti minimul consens national pe care il construisem cu greu, cu mari eforturi, ati distrus pacea sociala, opunand categorii sociale unele altora, semanand ura si discordia. De cand sunteti seful statului ati oprit cursul procesului de reconciliere nationala, inlocuindu-l cu ranchiuna si revansa, cu razbunarea.

26.07.2007, 18:39 13

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, l-a atacat violent pe presedintele Traian Basescu, in urma aparitiei unui interviu al sefului statului in revista franceza Politique Internationale.
Iliescu il acuza pe seful statului intr-o scrisoare deschisa ca sprijina interesele unor grupuri de oligarhi "de bine", care l-au "inventat" pe politicianul Traian Basescu si l-au ajutat sa fie ales in fruntea statului.
Interviul, in care Basescu vorbeste despre lupta impotriva coruptiei si despre lipsa vointei predecesorilor sai in functie pentru desecretizarea arhivelor Securitatii, a fost luat in timpul campaniei pentru referendumul din 20 mai, insa nu a fost publicat pana saptamana trecuta. Iliescu a reactionat dur la aparitia acestuia si il acuza pe seful statului ca are o pozitie "nedemna pentru un sef de stat responsabil", intrucat deformeaza imaginea Romaniei in strainatate prin "obsesiile si interesele politice, care au o miza derizorie in raport cu interesul national".
El spune ca gestul presedintelui de a condamna comunismul "este ipocrit si oportunist", al carui scop exclusiv este acela de a atrage electoratul anticomunist si revansard in tabara lui Basescu. "Rezultatul unor astfel de acte nu este altul decat adancirea conflictelor din societate, legitimarea urii si a atitudinilor revansarde ca instrumente ale luptei politice", a adaugat el.
"Dovediti, si prin acest interviu, ca aveti o mentalitate fanariota, de "pretendent la tronul Romaniei", care-si denigreaza adversarii la "Marea Poarta", pentru a primi sau pentru a i se reconfirma "firmanul", spune Iliescu. El continua rechizitoriul acuzandu-l pe seful statului ca isi aroga rolul de campion al coruptiei. "Romania nu poate fi considerata un soi de "grajduri ale lui Augias" in materie de coruptie, si nici dumneavoastra nu sunteti Hercule, chemat sa le curete. Pentru asta ar trebui sa fiti un exemplu de moralitate si de cinste, de onoare. Nu este cazul! Probabil ca va inchipuiti ca acuzele care vi se aduc, si care privesc grave acte de coruptie, vor fi uitate de romani daca asmutiti o Procuratura aservita dumneavoastra si transformata intr-un fel de noua politie politica, cu un comportament abuziv, in dispretul legilor tarii si al Constitutiei, asupra adversarilor politici", afirma fostul presedinte in scrisoarea adresata lui Traian Basescu.
Iliescu vorbeste si despre procesul in care este anchetat pentru mineriada din 1990, acuzandu-l pe Basescu si de "murdarirea sacrificiului" celor care
si-au pierdut viata in timpul acelor evenimente.
"Afirmatia dumneavoastra ca as fi anchetat pentru 'crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990' nu ma vizeaza doar pe mine, ci pe toti aceia care in zilele si noptile fierbinti din decembrie 1989 si-au asumat riscuri si raspunderi pentru rasturnarea unui regim odios, antipopular si instaurarea democratiei in Romania. Ea reflecta dorinta unora dintre sustinatorii dumneavoastra de a rescrie istoria cu mana justitiei. Ati nesocotit prin aceste afirmatii realitatea, ati murdarit sacrificiul celor care ne-au redat libertatea si demnitatea. Si vreti sa fiti "presedintele tuturor romanilor".
De asemnea, fostul presedinte, sustine ca Basescu a distrus minimul consens national pe care il construise "cu greu", ca a distrus pacea sociala, "opunand categorii sociale unele altora, semanand ura si discordia". "Vorbiti si spuneti ca actionati in numele poporului, cand de fapt un singur lucru conteaza: dumneavoastra si interesele dumneavoastra. Care sunt identice cu cele ale grupului de "oligarhi de bine", care v-a inventat ca om politic si v-a ajutat sa fiti ales in cea mai inalta demnitate a statului roman, pe care il dezonorati prin comportamentul dumneavoastra", a conchis fostul presedinte.
Este a doua oara cand Iliescu reactioneaza cu o asemenea virulenta la afirmatiile lui Basescu, dupa episodul "biletelul", la inceputul anului, cand intr-o emisiune la televiziunea publica actualul sef al statului a spus despre Iliescu: "Se pare ca este mare specialist in mineriade" si care ar dori, "macar la batranete sa mai faca un pocinog", referindu-se la intentia PSD de a modifica legea referendumului. Atunci Iliescu a pretins si a primit dupa o interventie publica a premierului Calin Popescu-Tariceanu posibilitatea de a citit un drept la replica in acelasi interval orar la televiziunea publica.


Basescu: Iliescu face propaganda sovietica

Presedintia spune ca prin reconcilierea nationala Iliescu intelege asmutirea minerilor impotriva altor categorii sociale

"Este o scrisoare plina de ura si minciuna, indreptata impotriva unui presedinte care vrea un altfel de stat decat cel pe care l-a imaginat domnul Ion Iliescu, impreuna cu toti cei care au confiscat Revolutia din 1989 in favoarea lor", sustine purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan in replica la scrisoarea lui Ion Iliescu.
"Presedintele considera pozitia publica a domnului Iliescu un exemplu tipic de propaganda de inspiratie sovietica, nedemna de un fost sef de stat. Prin reconcilierea nationala pe care si-o atribuie, domnul Ion Iliescu intelege probabil asmutirea minerilor impotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime si a baronilor locali", a adaugat acesta.
"Presedintele Traian Basescu ii asigura pe cetateni ca nu va permite intoarcerea Romaniei europene la institutiile si practicile consacrate de regimul Iliescu", a conchis Turcan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO