Politică

In plina vacanta, PSD s-a trezit inconjurat de partide de dreapta

14.08.2003, 00:00 23

PNL incearca sa constituie un nou pol politic de centru-dreapta, in perspectiva viitoarelor alegeri, impreuna cu PD -fost partener de guvernare in coalitia majoritara - si PUR, partid aflat la putere alaturi de PSD.
Umanistii incep prin a se distanta de PSD. PUR, partidul condus de omul de afaceri Dan Voiculescu, a avertizat ieri PSD ca nu va semna nici un protocol cu partidul de guvernamant daca identitatea sa politica va fi pusa in pericol. Motivul: nemultumirea PUR fata de fuziunea PSD cu PSM, partid constituit pe baza fostului partid comunist. "Umanistii au rezerve legate de fuziunea recenta dintre PSD si PRM, considerand ca o alunecare accentuata a PSD catre stanga poate fi un obstacol major in semnarea unui eventual protocol", precizeaza un comunicat al PUR. #leadend#
PUR a avut mai multe luari de pozitie prin care s-a distantat de PSD, partenerul sau de guvernare: a amanat sine die semnarea unui nou protocol cu acest partid, si-a schimbat numele, devenind Partidul Umanist social-liberal si, nu in ultimul rand, a inceput demersurile pentru inscrierea in Partidul Popular European si Internationala Crestin-Democrata. Intre timp, umanistii au avut mai multe discutii cu liberalii. Miza: identificarea unei formule de colaborare. Discutiile bat inca pasul pe loc.



Profitul electoral se lasa asteptat
In relatia cu PD, dupa cateva luni de negocieri anevoioase, PNL a comandat CURS un sondaj de opinie, dat ieri publicitatii, pentru a evalua cum ar fi perceputa de electorat o alianta intre cele doua partide. Sondajul CURS arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, alianta PNL-PD ar obtine 27% din optiuni, ceea ce inseamna mai putin decat suma rezultatelor celor doua partide daca ar candida separat. Intrucat, potrivit aceluiasi sondaj, PNL este creditat de 18% din electorat, iar PD de 10%. In acelasi timp, trebuie mentionat ca un sfert dintre cei chestionati, 25%, considera ca PNL si PD trebuie sa participe singure la alegeri, 20% cred ca ar trebui sa se alieze inainte de alegeri, 13%, sa fuzioneze si 8% sa se alieze dupa alegeri. 34% dintre subiecti nu au raspuns. Un segment important din electorat vede atat PNL, cat si PD, in relatie cu PSD. Astfel, a intrebarea cum credeti ca este mai bine pentru viitoarele alegeri parlamentare in privinta perechii de partide PNL-PSD, 11% au raspuns ca ar fi bine sa se alieze inainte de alegeri, 8%, sa fuzioneze, 6% sa se alieze dupa alegeri si 42% sa participe singure. Surprinzator este ca PNL este mai degraba vazut in alianta cu PSD, decat PD, partid de aceeasi orientare politica. Potrivit sondajului CURS, 9% dintre subiecti considera ca ar fi bine ca PD sa se alieze cu PSD inainte de alegeri, 8% dupa alegeri, 7% sa fuzioneze si 38% sa candideze separat.



Un sondaj iritant
 Cu datele acestui sondaj in fata, liberalii se arata optimisti. Paul Pacuraru, vicepresedinte PNL:"Sondajul arata ca alianta are potential electoral pentru a porni la drum. Mai avem de parcurs inca doua etape: compatibilizarea politicilor publice si stabilirea mecanismelor de conducere. Incepem negocierile cat mai curand. Ne-am propus sa luam o decizie pana la sfarsitul lunii august". Surse din PNL au spus insa ca in sedinta Biroului Executiv de marti seara mai multi lideri s-au aratat rezervati fata de colaborarea cu PD. Ei au propus ca, in cazul in care se va incheia o alianta preelectorala, locurile eligibile pe liste sa fie impartite in functie de optiunile electoratului pentru fiecare dintre partide. "Cum sa fie liste paritare din moment ce PNL are, in sondaje, aproape dublu fata de PD", ne-au declarat ieri sursele citate. In acelasi timp, sondajul CURS, comandat de PNL, a produs iritare si in randul PD. Democratii cred ca partenerul lor de discutii, ca direct beneficiar, a fost avantajat de sondaj, au afirmat surse din PD. Iritarea democratilor este cu atat mai mare cu cat Traian Basescu este creditat in sondajul CURS pe locul patru, in privinta optiunilor pentru Cotroceni. Din acest motiv, PD doreste sa comande propriul barometru unui institut de sondare a opiniei publice. 



Stolojan, preferat lui Basescu
Sondajul CURS, comandat de liberali, da un raspuns celor  doua partide si in privinta candidatului comun la Presedintie: pentru toate tipurile de intrebari, raspunsurile arata ca presedintele Theodor Stolojan este preferat ca prezidentiabil liderului PD Traian Basescu. Ambii sunt insa la mare distanta de presedintele PSD Adrian Nastase. Daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, 42% din electorat l-ar vota pe Adrian Nastase, 22% pe Theodor Stolojan, 18% pe Corneliu Vadim Tudor, 11% pe Traian Basescu, 7% alta persoana. Numarul de nehotarati si al celor care nu voteaza este substantial: 34%.
Desi nu in mod spectaculos, lucrurile se schimba in cazul neinscrierii in cursa prezidentiala a lui Traian Basescu. Astfel, 41% l-ar vota pe Adrian Nastase, 28% pe Theodor Stolojan, daca ar candida din partea aliantei PD-PNL, 17% Corneliu Vadim Tudor, 2% Emil Constantinescu, sustinut de Actiunea Populara, 2% Gyorgy Frunda, 10% alta persoana.
Pentru turul doi la Cotroceni, in cazul in care s-ar califica Adrian Nastase si Theodor Stolojan, cei doi lideri ar fi foarte aproape: 40% Adrian Nastase, 36% Theodor Stolojan. In situatia in care in turul doi al prezidentialelor s-ar califica Theodor Stolojan si Traian Basescu, primul ar obtine 44%, cel de-al doilea 22%.



Nastase si Geoana in topul increderii
In privinta increderii in personalitatile publice, sondajul CURS nu aduce schimbari spectaculoase. Adrian Nastase si Mircea Geoana se bucura de multa si foarte multa incredere din partea a aproape jumatate din electorat, 48%, urmati de Ion Iliescu, 45%, Theodor Stolojan, 42%, Traian Basescu, 39%, Mugur Isarescu, 33%. La pol opus sunt fostul presedinte Emil Constantinescu - 9% din electorat are incredere multa si foarte multa in el, in timp ce 89% putina si foarte putina - si fostul premier Victor Ciorbea - 9% dintre subiecti au incredere multa si foarte multa, 84% putina si foarte putina. Cei doi lideri sunt depasiti la capitolul incredere si de presedintele UDMR Marko Bela, care se bucura de multa si foarte multa incredere din partea a 9% din electorat si putina si foarte putina di partea a 73%. Sondajul a fost facut in perioada 1-7 august, pe un esantion de 1095 de persoane si are o marja de eroare de 2,9%.



PSD a luat pozitie fata de distantarea dovedita de PUR. Secretarul general al PSD Dan Matei Agathon a dat marti un ultimatum umanistilor: "PSD cere conducerii PUR sa se pronunte cu fermitate privind colaborarea dintre cele doua partide si ii cere presedintelui Dan Voiculescu sa ia pozitie fata de situatia actuala".



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO