Politică

Inca o scoala romaneasca in pericol, in Transnistria

27.07.2004, 00:00 19

Autoritatile din Transnistria au incercat, zilele trecute, sa mai inchida o scoala omaneasca, dupa ce, in ultimele doua saptamani, au desfiintat patru din cele sase lacasuri de invatamant de la Tiraspol i Tighina.
De data ceasta, conflictul s-a iscat la Rabnita, unde functionari de la directia de invatamant, insotiti de militieni, au incercat, ieri, sa inchida liceul romanesc din oras. Stirea a aparut pe fluxul agentiei BASA-Press. Cadrele didactice, elevii si parintii s-au opus acestei actiuni si nu au permis nici unui oficial transnistrean sa intre in curtea institutiei, a informat directorul liceului, Eugenia Halus. Autoritatile mai incercasera sa inchida scoala si la finele saptamanii, insa protestele elevilor, ale parintilor si ale profesorilor i-au impiedicat.
Agnesa Eftodi, consilierul ministrului Educatiei, a afirmat ca toate scolile romanesti din Transnistria au primit avertismente din partea administratiei locale, care a informat ca acestea vor fi inchise. Intre timp li s-a inchis orice sursa de energie si apa.
In semn de protest, oficialii de la Chisinau -au retras de la negocierile de saptamana trecuta din Transnistria. OSCE a organizat o reuniune de urgenta, vinerea trecuta, in urma careia a condamnat demersul Transnistriei.
Chisinaul a amenintat ca se va retrage de la orice negociere in formula care cuprinde si Tiraspolul daca scolile romanessti nu sunt reglementate pana la 1 august. Altminteri, spun oficialii din Republica Moldova, se va milita pentru varianta unor neociri de la care sa fie exclusa Transnistria si la care sa fie invitate, alaturi de Rusia si Ucraina, SUA si UE, alaturi de OSCE.
Romania a pledat pentru reinstaurarea statutului pe care l-au avut si pana acum scolile romanesti din zona autoproclamatei republici transnitrene, unde, de altfel, este stationata armata a 14-a a Rusiei. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO