Politică

Incriminarea calomniei, mentinuta in noul Cod Penal

31.03.2004, 00:00 57



Camera Deputatilor a adoptat ieri noul Cod Penal fara a dezincrimina calomnia, decizie luata in pofida dezbaterilor aprige purtate in ultimele saptamani privind limitarea libertatii de expresie in Romania, inclusiv din ratiuni legislative. Noul Cod Penal, care va intra in vigoare dupa un an de la adoptarea in Parlament, va incrimina in continuare calomnia. Dar, spre deosebire de legislatia in vigoare pedeapsa va consta in zile-amenda si nu inchisoare. Este vorba insa tot de o condamnare si va fi mentionata in cazier. In timpul dezbaterilor in Parlament Opozitia a sustinut dezincriminarea calomniei, determinand retrimiterea acestui articol la Comisia juridica, insa decizia a fost luata prin votul majoritar al PSD si UDMR. Vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, sustine ca "in acest an electoral este bine ca infractiunea de calomnie sa ramana sactionata cu zile-amenda". O schimbare importanta s-a produs prin dezincriminarea insultei fata de autoritati, aceasta nemaifiind considerata o infractiune. O alta discutie aprinsa a avut loc si in ceea ce priveste respectarea vietii private a demnitarilor. Initial deputatii au decis sa pedepseasca cu inchisoarea filmarea sau fotografierea vilelor demnitarilor. Dar, dupa o campanie mediatica sustinuta s-a renuntat la aceasta interdictie.





Coruptia electorala, pedepsita penal



Spre deosebire de legislatia in vigoare, noul Cod Penal pedepseste cu inchisoare de la unul la cinci ani coruperea alegatorilor in timpul campaniei electorale. Este considerata coruptie electorala promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase, in timpul campaniei electorale, cu scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un candidat independent. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru persoana ce voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor sau a referendumului precum si pentru cea care voteaza fara a avea drept de vot. In aceste conditii, actiuni de tipul celor organizate la Bacau de primarul Dumitru Sechelariu in ziua referendumului pentru adoptarea noii Constitutii -- tombole cu premii la care au participat doar persoanele care au putut dovedi ca au votat - intra sub incidenta noului Cod Penal.



Intrarea in vigoare a noului Cod Penal va insemna si pedepsirea cu inchisoare de la una la trei luni sau echivalentul in zile amenda a celor care se sustrag de la recrutarea in armata. Parlamentarii PNL, PD si UDMR s-au opus vehement acestei decizii, aratand ca noua Constitutie nu mai prevede obligativitatea stagiului militar si o astfel de pedeapsa nu si-ar avea rostul. Drept argument, deputatul PNL Mona Musca a spus ca politicienii au o datorie fata de oamenii care i-au chemat la referendumul constitutional si carora le-a promis ca armata nu va mai fi obligatorie. "Daca as fi mama de baiat, eu nu v-asi mai crede in vecii vecilor", a spus deputatul liberal, fara insa a schimba votul majoritar al PSD si PRM.





Inchisoare pentru fraudarea banilor europeni



Mai receptivi la dezbaterile publice s-au dovedit parlamentarii in ceea ce priveste sanctionarea celor care obtin fraudulos fonduri europene. Astfel, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Acest articol a starnit vii dezbateri chiar intre reprezentantii puterii. Deputatul PSD Cornel Badoiu a propus diminuarea pedepsei astfel incat aceasta sa fie inchisoare de la unul la 5 ani. Insa, ministerul justitiei (initiatorul proiectului), prin secretarul de stat Cristina Tarcea s-a opus, intrebandu-se ce semnal politic s-ar da in contextul in care exista multe acuzatii de coruptie in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene. Codul Penal urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO