Politică

Intra in functiune strategiile de avarie

07.01.2005, 00:00 10

Scenariul pe care l-a prezentat Traian Basescu, in calitate de presedinte al tarii, obliga toate formatiunile sa-si planuiasca strategii duble - pe termen scurt, chiar imediat, si pe termen lung.
Cele mai vizate partide de planul imaginat de seful statului ar fi PUR si UDMR, cele doua formatiuni care in cazul in care s-ar declansa alegeri anticipate ar risca sa nu intre in Parlament. Partidul condus de Dan Voiculescu cel putin se afla in fata unei declaratii care nu ii ofera, la prima vedere, alternativa. Dupa precizarile si argumentele venite din partea puterii, PUR nu are decat sa-si spele ceea ce Basescu a numit "imoralitatea" - adica sa-si dovedeasca loialitatea totala fata de Alianta D.A. Cu alte cuvinte, PUR ar trebui sa-si anuleze votul de investire a reprezentantilor PSD la conducerea celor doua camere ale legislativului si, apoi, in teritoriu, sa lucreze numai impreuna cu Alianta, in consiliile locale si judetene. Daca ar refuza o astfel de varianta, atunci PUR este amenintat cu existenta sa intre formatiunile parlamentare sau, altfel spus, alegerile anticipate.
Problema cea mai importanta pentru PUR este daca fostul partener, pe care l-a tradat pana acum de trei ori, PSD, ar mai accepta sa primeasca fiul risipitor in casa. Mai precis, nu este clar daca PSD ar accepta ca, in schimbul sustinerii oamenilor sai la conducerea Parlamentului, sa ofere din nou, acelasi procent, acestei formatiuni pe listele sale in cazul in care se ivesc anticipatele. Au existat declaratii ale unor lideri PSD care au vorbit despre necesitatea ca, de aici inainte PSD sa mearga singur pe liste la alegeri, dar, la nivel oficial, partidul nu a inchis usa PUR. Doar l-a atacat pe Basescu.
De fapt, prioritatea imediata a lui Traian Basescu pare sa fie schimbarea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si al senatului pe Adrian Nastase si pe Nicolae Vacaroiu. Asta in conditiile in care legile din Romania nu arata precis in ce conditii se pot petrece aceste lucruri. Constitutia este imprecisa, Camera Deputatilor are un regulament care indica proceduri si termeni (ceea ce nu face imposibila schimbarea sefului acestei Camere), insa la Senat nu exista nici o prevedere a regulamentului in acest sens.
In aceste conditii intra in functiune ceea ce era previzibil inca de la 28 noiembrie - ficare demers in Parlament al unei formatiuni politice nu se poate baza pe un protocol, o intelegere, fie ea si nescrisa, ci numai pe o majoritate care se naste de fiecare data, care se poate chimba de la o lege, o actiune politica, la alta. Altfel spus, nu avem majoritati stabile, ci numai unele volatile.
In conditii de negociere cu maiestrie, de la om la om, nu de la grup parlamentar la grup parlamentar, cu promisiuni care de cele mai multe ori inseamna posturi, in acest Parlament este posibil orice.
In strategia lui Basescu nu apare preocuparea pentru imagine. Exista riscul ca pentru cei mai multi acest interviu din adevarul sa aminteasca de acela pe care l-a acordat la finele lui 1997 de la care a pornit criza celui de-al doilea Cabinet Ciorbea.
 Nu se stie deloc cum anume va primi populatia ideea unor alegeri anticipate. Cu atat mai mult cu cat in urmatoarele luni situatia economica se va schimba. Este posibil ca introducerea cotei unice sa aduca dupa sine cresterea inflatiei, a dobanzilor, chiar marirea altor taxe si a altor impozite, ceea ce pentru marea masa va fi imposibil sa nu asimileze astfel de schimbari cu venirea la putere a Aliantei. Rezulatele bune ale introducerii cotei unice sunt prevazute sa apara in a doua jumatate a anului. Or, alegerile anticipate ar putea avea loc mai curand.
In aceste conditii este fosrte important cum anume va fi guvernata tara in aceste urmatoare luni. Este importanta, de aceea, campania anticoruptie, cel putin in planul imaginii, ca si urgenta recalculare a pensiilor. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO