Politică

Ioan Amarie: Exista ziaristi care ataca pe nedrept procurori implicati in lupta anticoruptie

22.04.2003, 00:00 31

Procuror general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, a  spus ieri ca este nevoie de o lege a presei. Este pentru a doua oara in acest mandat cand, o persoana din afara cercului presei, pledeaza in favoarea unei legi speciale a ziaristilor. Deschizator de drumuri a fost in urma cu un an si jumatate ministrul Ioan Mircea Pascu, care a sustinut in Parlament o lege a presei. Ulterior a fost retrasa la cererea PSD si dupa mai multe presiuni ale societatii civile.  Totusi, pe fondul unei bune intentii declarate fata de presa - mai multe drepturi in instanta pentru ziaristi-procurorul Amarie s-a lansat intr-o serie de acuzatii la adresa presei, fara dovezi.
Pornind de la aprecierea generala ca exista coruptie in toate domeniile vietii sociale, Amarie a sustinut ca si in mass-media exista oameni care "comit asemenea fapte chiar daca nu au fost deduse judecatii".
"Nu trebuie prea multe explicatii. Exista articole in presa comandate, cumparate. (...) Sunt atacati pe nedrept procurori care sunt implicati in lupta impotriva coruptiei", a mai spus seful PNA.

De la coruptie, la probleme de comunicare
"Ar trebui ca jurnalistii sa aiba o lege care sa le garanteze drepturile. De exemplu, Legea avocatului cuprinde unul sau doua randuri privind obligatiile care ii revin, insa are prevederi referitoare la avantajele pe care le are", a spus Amarie la Conferinta "Mass-media si Justitia". Seful PNA a explicat ca jurnalistii trebuie protejati printr-o lege speciala si ca se opune limitarii drepturilor ziaristului.
Totodata, procurorul general al PNA a apreciat Codul moral redactat de Clubul Roman de Presa, sustinand insa ca acesta nu poate fi invocat in fata instantelor judecatoresti pentru apararea drepturilor jurnalistilor. Ioan Amarie a mai spus ca a examinat Codul moral, despre care afirma ca este bun si ca este perfectibil.
Procurorul general al PNA s-a referit si la relatia tensionata dintre justitie si presa spunA„snd ca ambele parti trebuie sa faca eforturi ca aceasta relatie sa functioneze. Potrivit procurorului general, conflictul dintre magistrat si jurnalist ar avea ca prima cauza modul de abordare si redare a unor informatii, Ioan Amarie recunoscand ca exista probleme de comunicare intre procuror sau judecator si ziarist, "probleme care pot si trebuie rezolvate printr-o deschidere mai larga de ambele parti".
Magistratul sustine ca are argumentele sale pentru care evita sa ofere anumite informatii din cadrul unei anchete, in timp ce jurnalistul apreciaza ca ii sunt ingradite drepturile. Procurorul Amarie a afirmat ca exista o teama psihologica a magistratului in a aborda relatia cu mass-media, care induce o stare de presiune permanenta. "Voi vreti mai multe de la noi decat va putem oferi, pentru ca este vorba de un dosar aflat in faza de urmarire penala", a afirmat Ioan Amarie. Seful PNA a dat asigurari ca Parchetului National Anticoruptie (PNA) nu este subordonat politic si ca "nu da raportul nimanui", egalitatea, impartialitatea si controlul ierarhic fiind criteriile de lucru.

Nastase: Presa este "foarte libera"
Premierul Adrian Nastase considera ca nu se poate vorbi de imixtiuni politice sau de alta natura in activitatea redactionala, judecand dupa numarul criticilor formulate de mass-media la adresa Guvernului. El a afirmat ca procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, va clarifica afirmatiile sale legate de existenta coruptiei in domeniul mass-media. "Eu nu am vazut declaratiile acestuia si nu le pot comenta, dar probabil ca Amarie va clarifica si va prezenta detalii legate de acest subiect. Dupa numarul atacurilor la adresa Guvernului, eu cred ca presa este foarte libera", a spus Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO