Politică

Ioan Avram Muresan este cercetat pentru luare de mita

07.05.2003, 00:00 40

Fostul ministru PNTCD al Agriculturii, Ioan Avram Muresan a fost audiat, ieri, de Comisia Speciala de la Cotroceni. In 2003, au fost audiati de aceeasi comisie si fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, in dosarul flotei, la sesizarea PNA. Acestia sunt inca in asteptarea verdictului, desi au fost audiati in februarie. Muresan este insa in alta situatie: el a fost audiat si in 2001, in dosarul Sunoil, audieri dupa care presedintele Ion Iliescu a recomandat inceperea urmarii penale.

Patru capete de acuzare
Consilierul de stat Nicolae Serban, seful Comisiei pentru sesizarea privind infractiuni savarsite de fosti sau actuali membri ai Guvernului a declarat, ieri, ca fostul ministru a fost audiat pentru ca este suspectat de a fi incasat diverse sume pentru a favoriza credite sau prime derulate prin ministerul Agriculturii. Cu alte cuvinte, Muresan este cercetat pentru luare de mita, una din cele mai greu de demonstrat infractiuni, in lipsa flagrantului. Mai precis este vorba de dosarul privatizarilor de la IAS JimTim si Redias OLT. In ce priveste dosarul privatizarii IAS Jimbolia, fostul ministru a fost confruntat cu o declaratie olografa a Floricai Dinculescu, in care aceasta spune ca ar fi primit bani de la cetateni italieni, pentru a favoruri la privatizare, bani, din care o parte ar fi ajuns la Ioan Muresan. Florica Dinculescu a fost arestata in 2002, pentru trafic de influenta, dupa ce primise 190.000 de dolari de la investitorii italieni citati. Dinculescu este fost sef al Directiei Control si Antifrauda (Sic!)al Agentiei Sapard si a intervenit pentru italieni pe vremea cand era sefa directiei programelor Sapard, din minister. In acelasi dosar a fost arestat si Dan Jiga, fost sef al directiei Buget- finante din acelasi minister. In privinta lui Muresan a mai existat si au autodenunt al cetateanului Nedelcu Valentin, in asa zisul dosar West Bank, si in care acesta spune ca a dat bani, din care unii ajuns si la ministru, pentru favorizarea unor prime de export si luarii unor credite. In fine, al treilea cap de acuzare ar fi acuzatia ca fostul ministru ar fi implicat in cheltuirea unor credite neranbursabile US AID.

"Sunt coruptul de serviciu"
Fostul ministru devine deja violent cand este vorba de comisie. " Eu am inaugurat comisia, cred ca eu am s-a inchid. Sunt coruptul de serviciu. Eram in gradina, la mine, la Baia Mare, cand gasesc un plic, ca sa vin la ancheta. Intamplator sau nu, era a doua zi dupa declaratiile ambasadorului Guest. Era inainte de Paste si am telefonat ca vori veni dupa sarbatori. Eu, oricum, nu as fi vrut sa ma duc fara avocat si fari presa. Ce fel de acte au ei? Ce fel de dovezi a avut Ponta cand m-a acuzat public ca am luat un jeep, ca sa favorizez impumutul de ulei de la Sunoil? L-am dat in judecata, pentru ca nu este adevarat si mi s-a raspuns ca Ponta nu poate fi judecat, pentru ca este magistrat. De asta, m-am si dus, sa-l intreb pe Ponta daca mai este magistrat. M-am dus si le-am spus, nu ma mai chemati pentru asa ceva! Veniti cu niste copii xerox, cu intrebari din astea, este asta semnatura dvs, sau nu?", a declarat, ieri, fostul ministru. El a adaugat ca nici unul din memmbrii comisiei nu i-a prezentat un document in care numele sau sa fie indicat precis ca beneficiar al mitei. Dupa parerea sa, comisie lucreaza ca sa se demonstreze ca exista lupta anticoruptiue. El a  precizat ca, cel putin in cazul privatizarii de la Jimbolia, lucrurile sunt mai complicate, aume ca in IAS, este interesat Ovidiu Tender, si care, mai nou, s-ar fi "asociat" cu fostii directori ai IAS-iului, concediati intre timp de italieni. Muresan a declarat, ieri, ca se va prezenta martea viitoare, din nou, la comisie, dar va incerca sa-si aduca avocatul. 

Mihailescu, Bartos si Sarbu au scapat
Ioan Avram Muresan este singurul ministru crecetat de comisie, de la infiintarea ei, in 2001, pentru care s-a dat inceperea urmaririi penale. Au mai existat sesizari si in privinta  ministrilor PSD Serban Mihailescu, Daniela Bartos si Ilie Sarbu, insa acestea au fost clasate. Muresan a fost chemat pentru prima oara, la Cotroceni, in noiembrie 2001, pentru a da explicatiian privinta unui imprumut de ulei de la rezerva de stat, in beneficiul firmei Sunoil. Pe vremea aceea a venit la Cotroceni, incurajat de o delegatie a PNTCD. Ieri, a venit singur si a stat doua ore. Intrebat, ieri, cum s-a incheiat cercetarea penala, in cazul Sunoil, Muresan a spus ca generalul Paun, de la IGP, care l-a cercetat, a recomandat scoaterea sa de sub urmarire penala, dar ca dosarul asteapta acum rezolutia Parchetului General Anticoruptie. 

Basescu in asteptare
Spre diferenta de Muresan, care in cazul Sunoil, a trebuit sa astepte putin decizia presedintelui Iliescu (dupa lege, acesta decide sa recomande Parchetului, inceperea sau neinceperea urmaririi penale, pe baza recomandarii Comisiei) - aproximativ doua saptamani - cei trei fosti ministri ai Transporturilor audiati anul acesta, asteapta din februarie ca Ion Iliescu sa vorbeasca. Traian Basescu a iesit din uzante si a cerut comisiei inca o audiere, ca sa se apere, si luni, la pranz a solicitat o audienta la presedinte, care i-a fost acordata.  oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO