Politică

Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică

Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro în...

Autor: Andreea Tobias

02.12.2023, 13:40 62

România va investi, până în anul 2027, 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică şi economică a judeţelor din ţară dependente de industrii intensive în carbon, spune preşedintele Klaus Iohannis.

„Rapoartele ştiinţifice elaborate pentru Evaluarea Globală de la COP28 arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice. De aceea, apreciez oportunitatea de a explora astăzi, împreună cu dumneavoastră, măsurile pe care le putem lua, la nivel naţional şi internaţional, în acest domeniu. Avem nevoie de angajamente noi şi îndrăzneţe pentru a ne atinge obiectivele climatice şi cred că România poate fi considerată un exemplu în această privinţă. Comparativ cu 1990, România şi-a redus emisiile cu peste două treimi şi îşi propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030”, declară şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile şi nucleare, şi intenţionează să crească şi mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030: „Acest lucru plasează ţara mea într-o poziţie privilegiată inclusiv în privinţa producerii de bunuri şi servicii cu amprentă de carbon redusă. Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că tranziţia ecologică este şi o tranziţie echitabilă. Trebuie să îndeplinim, în acelaşi timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acţiunea climatică şi de eradicarea sărăciei. Decarbonizarea, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, ţara mea va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziţie Justă în diversificarea energetică şi economică a judeţelor din România dependente de industrii intensive în carbon.
Totodată, această finanţare va ajuta lucrătorii să dezvolte competenţe specifice şi să se adapteze la economia cu emisii reduse”.

„Suntem, de asemenea, în curs de elaborare a unui Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate în a-şi face locuinţele şi transportul mai prietenoase cu clima. Luăm aceste măsuri pentru că suntem conştienţi că cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere social şi economic tind să fie cei mai afectaţi de efectele fizice negative ale schimbărilor climatice. De multe ori, aceştia sunt şi cei care participă cel mai puţin la tranziţia verde. În acelaşi timp, Planul Social pentru Climă va ajuta întreprinderile mici vulnerabile să facă faţă fluctuaţiilor preţurilor carbonului. Măsurile Planului vor fi susţinute de un pachet financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană de până la 6 miliarde de euro. Nu există nicio îndoială că acţiunea în domeniul climei trebuie să pună în prim-plan cetăţenii şi să îi protejeze pe cei vulnerabili”, a adăugat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO