Politică

Klaus Iohannis: Cererea ministrului Toader de revocare a lui Lazăr este neadecvată

Klaus Iohannis: Cererea ministrului Toader de revocare a lui Lazăr este neadecvată

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

25.10.2018, 17:06 100

 Preşedintele Klaus Iohannis transmite că cererea ministrului Justiţiei privind revocarea procurorului general este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare.Preşedintele cere din nou demisia Ministrului Justiţiei.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit şi va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Augustin Lazăr. Preşedintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General şi consideră că cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii", transmite Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis cere din nou demisia lui Tudorel Toader.

"Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt duşmanii societăţii. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societăţii şi în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esenţial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistraţi să nu îşi piardă încrederea în capacitatea societăţii româneşti de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept. Demersul ministrului Justiţiei de revocare a Procurorului General întăreşte convingerea Preşedintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgenţă din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligaţia de a proteja ordinea de drept, libertăţile şi drepturile cetăţenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent şi eficient", mai transmite sursa citată.

Ministrul Tudorel Toader a declanşat, miercuri, procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr, procuror general al României. Acesta urmează să fie audiat pe 13 noiembrie în CSM pentru avizul consultativ.

AFACERI DE LA ZERO