Politică

Laurian Lungu, Macroanalitica: Impozitarea pensiilor nu este suficientă, fondul de pensii trebuie redus cu 28%

Autor: Iulian Anghel

27.09.2011, 12:18 583

Fondul total de pensii trebuie redus cu 28% pentru a deveni sustenabil. În contextul în care Guvernul ar putea lua în calcul la alcătuirea bugetului pe 2012 impozitarea tuturor pensiilor, măsură care să suplinească posibila scădere a veniturilor statului rezultată dintr-o evantuală reducere a TVA, trebuie să se ţină seama că fondul de pensii publice se hrăneşte, practic, din bugetul de stat, spune economistul Laurian Lungu managing partner, Macroanalitica.

Deficitul fondului public de pensii va fi în acest an de 3,5 mld. euro (2,7% din PIB), cel mai mare nivel atins vreodată. Reforma pensiilor nu a corectat, cel puţin deocamdată, acest dezechilibru, dimpotrivă, în primele luni ale anului, deficitul s-a majorat cu o treime faţă de perioada similară a anului trecut.

Lungu spune că, aşa stând lucrurile, este obligatoriu de luat în calcul nu o diminuare tuturor pensiilor (pentru că unele sunt foarte mici, în vreme ce altele sunt foarte mari), ci a fondului total alocat pensiilor.

Volumul pensiilor plătite în România este de peste 10 mld. euro, anual, şi este, într-o bună parte, finanţat de la bugetul de stat întucât colectările sunt insuficiente. Din acest motiv, Laurian Lungu consideră că fondul de pensii trebuie redus, oricum, cu 28%, iar impozitarea tuturor pensiilor, deşi de luat în calcul nu va fi de ajuns, mai ales dacă este luată în considerare ca o măsură de compensare a eventualelor goluri bugetare rezultate de pe urma reducerii TVA, de 24% la acest moment.

Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului proiectul bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor până la 15 octombrie. Pe fondul scăderilor previziunii de creştere economică, pentru 2012, ca urmare a crizei mondiale, Guvernul caută un "motor" de creştere economică şi acesta ar putea fi consumul, în condiţiile în care exporturile ar putea fi lovite de revenirea crizei în ţările Occidentale. Scăderea TVA ar putea impulsiona consumul care să contribuie, astfel, la creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO