Politică

Liberalii cer Presedintiei sa inlature suspiciunea ca influenteaza ancheta in cazul Patriciu

21.02.2006, 20:31 19

Liberalii i-au cerut, ieri, presedintelui Traian Basescu sa inlature suspiciunea ca, prin intermediul campaniei anticoruptie, instrumenteaza actiuni impotriva adversarilor politici si au adus in discutie modul in care este anchetat omul de afaceri Dinu Patriciu. Acesta este doar una dintre situatiile in care liberalii sunt in ultimele zile in dezacord cu seful statului.

Liderul deputatilor PNL Crin Antonescu i-a cerut sefului statului sa fie un "garant al tuturor drepturilor si garantiilor individuale ale tutoror cetatenilor Romaniei, inclusiv ale ceta-teanului Dan Costache Patriciu". Crin Antonescu spune ca mai multi liberali impartasesc opinia ca Basescu este adversarul PNL. La jumatatea anului trecut, senatorul Puiu Hasotti il numise pe Basescu "neprieten" al liberalilor.

Antonescu a argumentat, asadar, ca in cazul lui Patriciu, fost lider PNL, exista suspiciunea instrumentarii politice, suspiciunea fiind exprimata foarte clar de omul de afaceri si de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.

"Cazul e deschis de doi ani si jumatate si e timpul sa ma intreb, in calitate de contribuabil si de parlamentar, de ce Parchetul nu reuseste sa ajunga la o concluzie, in sensul alcatuirii unui dosar si trimiterii lui in instanta", a spus Antonescu. El a aratat ca elementul care deschide mari suspiciuni catre zona politica este acela ca, in acest caz, de peste doi ani, se intercepteaza comunicatiile lui Dinu Patriciu, pe baza unui text prevazut in Legea sigurantei nationale, desi acesta nu este acuzat de infractiuni care ar aduce atingeri acestei legi.

"A cere, insa, dupa atata ancheta, dupa atata ascultare, arestarea lui Dinu Patriciu pe motiv ca vorbeste cu presa si, in felul asta, nu pot lucra procurorii linistiti (...) ne pune problema daca nu cumva Dinu Patriciu trebuia neaparat arestat", a precizat Antonescu.

"In legatura cu aceste suspiciuni cred ca ar trebui sa avem niste clarificari si niste dovezi evidente ca, intr-adevar, in Romania, Parchetul nu este un instrument politic", a mai spus Antonescu.

Interventia liderului liberal vine la cateva ore dupa ce, in sedinta saptamanala a conducerii PNL, s-a discutat numai despre "impolitetea" lui Basescu, care a refuzat la consultarile de la Cotroceni de saptamana trecuta sa dea mana cu Radu Stroe, presedintele comisiei SIE.

Stroe sustine o viziune diferita de cea a presedintelui in ceea ce priveste reformarea serviciilor secrete. "Intre PNL pe de o parte si Basescu si PD pe de alta parte incepe sa se creeze o falie, si asta s-a vazut din atitudinea presedintelui care a refuzat un gest de politete fata de un fost coleg, un om care l-a sustinut in campania electorala", a declarat pentru ZF liderul PNL de Bucuresti, Ludovic Orban.

In acelasi spirit a decurs si un schimb de replici intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, aflati la bilantul Ministerului Public. Seful statului a afirmat ca nivelul coruptiei la nivel inalt a fost "infinit scazut" fata de ceea ce s-a intamplat in guvernarile anterioare, dar a facut referire la un acord economic cu Elvetia, care, in opinia sefului statului, ar fi permis acordarea de contracte fara licitatie. Intre timp acordul a fost suspendat de Executiv. Tariceanu l-a contrazis pe Basescu amintind ca Guvernul a decis sa suspende acordul inainte ca acesta sa intre in vigoare, si oricum el nu facea referire la acordarea vreunui contract fara licitatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO