Politică

Liderii Aliantei incearca sa resusciteze bugetul Educatiei

31.10.2005, 18:45 11

Dezbaterea legii bugetului de stat pe 2006 in comisiile de resort ale Parlamentului, programata sa inceapa astazi dupa-amiaza, va fi precedata de o sedinta tensionata a Aliantei D.A. in care principalele formatiuni la guvernare, PNL si PD, va trebui sa-si armonizeze punctele de vedere cu privire la bugetul Educatiei.

O comisie speciala a Aliantei, din care fac parte ministrul de finante Sebastian Vladescu, cel al Sanatatii Eugen Nicolaescu (ambii PNL), ministrul de stat Gheorghe Pogea si predecesorul sau in functie Adriean Videanu (amandoi de la PD), va prezenta liderilor din PNL si PD solutiile pentru majorarea bugetului Educatiei, dupa ce democratii au conditionat votul din Parlament asupra bugetului de acordarea echivalentului a 5% din PIB pentru acest minister.

Liderii aliantei au hotarat in urma cu o saptamana ca vor creste bugetul Educatiei, prin redistribuirea majorarilor acordate Senatului si Camerei Deputatilor, insa conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au refuzat sa renunte la banii in plus pe care ii vor primi in 2006. In schimb, in comisiile de aparare s-a decis ca o cota din bugetul Serviciului de Protectie si Paza va fi redirectionat catre Invatamant.

La sfarsitul saptamanii trecute, bugetul pentru Ministerul Educatiei a fost respins in comisiile reunite de invatamant, dupa o sedinta de mai multe ore la care au participat ministrul demisionar al invatamantului Mircea Miclea si Sebastian Vladescu.

Rezultatul votului a nascut schimburi dure de replici la varful coalitiei de guvernare, deoarece doar patru liberali au sustinut punctul de vedere al Executivului, in timp ce doi democrati s-au abtinut, iar restul parlamentarilor prezenti, reprezentand PD, PC, UDMR, PSD si PRM, au respins proiectul de buget.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat nemultumit de rezultatul votului si a afirmat ulterior ca liberalii s-ar putea satura de comportamenul colegilor din coalitie. "Oare cei care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului de Finante sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini - care uneori incep sa ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare - si

s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va iesi bine", a afirmat premierul.

Democratul Emil Boc a negat faptul ca in Alianta ar exista tensiuni si i-a solicitat premierului sa faca precizari despre neintelegerile din coalitie la reuniunea liderilor programata pentru astazi.

El a mai atras atentia ca exista un acord politic atat la nivelul aliantei, cat si la nivelul coalitiei cu privire la majorarea bugetului Educatiei.

Nici liderul UDMR Marko Bela nu s-a aratat prea incantat de afirmatiile premierului si a sustinut faptul ca bugetul nu este numai responsabilitatea PNL, ci a intregii coalitii.

"Indiferent ca ministrul de finante face parte din PNL sau nu, problema aici nu este a PNL. Stim cu totii ca banii sunt putini, ca trebuie sa se gaseasca solutii si ca problema nu se rezolva priintr-un vot de desolidarizare a unor parlamentari. Nu PNL a primit o lovitura prin acest vot, ci intreaga coalitie", a aratat liderul Uniunii.



Nicolaescu, un ministru optimist

Bugetul alocat sistemului de sanatate din Romania va depasi 4% din PIB in 2006, a afirmat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

"Eu cred ca bugetul Sanatatii trebuie construit pe mai multe surse. Vorbim despre fondul national al asigurarilor unice de sanatate, sursa cea mai importanta, si, bineinteles, fondul Ministerului Sanatatii, realizat numai din fonduri de la bugetul de stat. Amandoua insumate reusesc sa aduca un plus fata de 2005, nu la nivelul pe care toata lumea il asteapta, dar este cat poate Romania in prezent", a declarat ministrul.

El a explicat ca intentioneaza sa introduca fonduri suplimentare prin fondul national de sanatate, si astfel in buget vor intra peste 10.000 de miliarde de lei vechi.

Acest lucru inseamna ca va fi depasit, probabil, 4% din PIB pe anul 2006, a apreciat ministrul sanatatii. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO