Politică

Listele PSD isca un val de procese intre liderii puterii si cei ai Aliantei

08.09.2004, 00:00 14

Listele parlamentare ale PSD, stabilite prin alegerile preliminare, sunt contestate din interiorul si din afara partidului. Reactiile critice venite ieri din partea Aliantei PNL-PD privind candidatii pentru Parlament ai PSD au determinat partidul de guvernamant sa anunte ca ii va actiona in judecata pe copresedintii D.A. Theodor Stolojan si Traian Basescu.
Alianta PNL-PD a acuzat ieri PSD ca pastreaza pe listele electorale "pilonii coruptiei", si ca alegerile preliminare nu au fost in masura sa aduca innoirea de care vorbeau liderii partidului de guvernamant. Theodor Stolojan, copresedintele Aliantei D.A., a sustinut ca singura noutate a alegerilor interne din PSD este reintoarcerea baronilor pe listele electorale, legitimati acum de sustinerea politica a membrilor partidului. "Oameni suspectati de coruptie, ministri si fosti ministri, baroni locali, rude ale demnitarilor PSD, aceasta este oferta politica a partidului de guvernamant pentru viitorul Parlament", a afirmat ieri Stolojan.  La randul sau, Traian Basescu, copresedinte al Aliantei PNL-PD, a acuzat in termeni duri PSD si pe presedintele acestui partid, Adrian Nastase, pe care l-a calificat "primul presedinte de partid din perioada post-decembrista care si-a inselat propriul partid". In opinia lui Basescu, liderul PSD "a dat dovada de lasitate", "de cinism", mentinand pe liste "mafiotii din partid" dar folosindu-se de legitimitatea alegerilor preliminare. Basescu i-a numit pe Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Ioan Talpes, Octav Cozmanca, Nicolae Vacaroiu, Doru Ioan Taracila, "piloni ai coruptiei PSD, ramasi in picioare pe listele parlamentare".
In replica, PSD au anuntat ieri ca fiecare dintre liderii partidului acuzati de Theodor Stolojan si Traian Basescu ii vor da in judecata "pentru neadevaruri" pe copresedintii Aliantei D.A, in cazul in care acestia nu-si vor prezenta scuze pentru afirmatiile facute. Partidul de guvernamant califica drept "minciuni" acuzatiile aliantei si arata ca ele fac parte din "campania murdara indreptata impotriva membrilor PSD, cu aceleasi vechi si necredibile calomnii".
Partidul de guvernamant "someaza" Alianta PNL-PD sa prezinte programul de guvernare si structura cabinetului din umbra, pentru a muta accentul dezbaterii publice pe oferte si solutii. Intarzierea prezentarii ofertei Aliantei este pusa de partidul de guvernamant pe seama lipsei de oameni si de solutii.
In acelasi timp, in PSD, rezultatul alegerilor preliminare alimenteaza disputele dintre parlamentarii ramasi in afara listelor - si in aceasta situatie sunt jumatate dintre senatori si deputati - si conducerea partidului. Mai multi senatori si deputati, majoritatea sub protectia anonimatului, au vorbit despre "fraudarea" alegerilor preliminare prin impunerea unor oameni de la centru pe locurile eligibile si despre modul in care alegerile "au fost manipulate" de prefecti. Un deputat de la Cluj, Vasile Suciu, afirma ca alegerile au fost "fraudate" intrucat "s-a dat lista" cu numele celor care trebuiau votati pentru a obtine locuri eligibile pentru Parlament. Vasile Suciu mai spunea ca la sedinta de ieri a grupului parlamentar din Camera Deputatilor mai multi deputati PSD s-au aratat nemultumiti de faptul ca multi dintre prefecti au patruns pe locuri eligibile, existand suspiciunea ca acestia "au manipulat" procesul electoral. Un alt deputat PSD, Virgil Popa, a vorbit despre "jocurile pe care prefectii le-au facut" in alegerile preliminare, fara insa a dat detalii. Proteste s-au facut auzite si din partea senatorilor. Liderul grupului senatorial, Ioan Solcanu, a spus ca exista "o durere innabusita" intre senatori. Alti senatori, care nu au dorit sa li se faca public numele, au acuzat conducerea partidului ca a impus oameni de la centru pe locuri eligibile iar organizarea alegerilor a lasat mult de dorit. In Dolj, de pilda, senatorul Constantin Dilly Serbanoiu, afirma ca alegerile din acest judet au fost "efectiv o bataie de joc" intrucat, sustine el, a fost votat numele de pe lista indicat de prefect. Un alt motiv de nemultumire al parlamentarilor PSD este alianta ce urmeaza sa fie incheiata cu PUR si faptul ca ei nu au fost nici macar informati despre aceasta decizie. In aceste conditii, exista suspiciunea ca activitatea din Parlament va fi boicotata de parlamentarii PSD care nu se mai regasesc pe liste.
Conducerea partidului nu a dat ieri un raspuns acestor proteste, la care de altfel Adrian Nastase spunea cu o zi inainte ca se asteapta, insa presedintele Ion Iliescu a calificat alegerile preliminare drept "un experiment interesant".
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO