Politică

Ludovic Orban, PNL: Cerem demiterea ministrului Agriculturii. Afirmaţiile lui Daea vor afecta relaţiile României cu Israelul

Ludovic Orban, PNL: Cerem demiterea ministrului Agriculturii. Afirmaţiile lui Daea vor afecta relaţiile României cu Israelul

Autor: Diana Grigore, Mediafax

26.07.2018, 15:12 90

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut, joi, demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, după ce acesta a comparat efectele Holocaustului şi cele ale pestei porcine. Liderul liberal a precizat că păstrarea acestuia în funcţie va afecta grav relaţiile României cu Israel.

"PNL solicită demiterea de urgenţă a ministrului Agriculturii, Petre Daea, după gafa incredibilă comisă de ministru într-o emisiune, care reprezintă o ofensă de neacceptat la adresa memoriei victimelor Holocaustului şi care are o gravitate fără precedent. Avertizez Guvernul, premierul, partidele care formează coliţia majoritară, că menţinerea lui Petre Daea în acest Guvern după aceste afirmaţii îngrozitoare, va afecta grav percepţia României în lume, va afecta grav relaţiile României cu Israelul şi nu numai. Guvernul şi partidele de guvernământ, prin neexcluderea din Guvern a unui ministru care a făcut afirmaţii atât de grave, îşi asumă practic aceste afirmaţii, ceea ce ar însemna un lucru şi mai grav pentru România", a afirmat Preşedintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o comparaţie între victimele Holocaustului şi porcii incineraţi, în ultima periodă, din fermele româneşti din cauza pestei porcine.

"Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod şi avem o veste proastă, că virusul ar fi şi în alt complex-care înseamnă 17.000-18.000 de capete. (...) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să uşureze boala. Singura metodă este sacrificarea. Porcii aceştia toţi se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este că la Auschwitz, domnule. Gândiţi-va că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă şi se pun pe foc. Alţii se izolează. Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenţei psihice, ca să stai cu 2-3000 de porci pe zi să îi omori, se află în faţa unei situaţii greu de explicat, dar mai ales greu de ţinut ", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Antena 3.

Ambasada Israelului a reacţionat, joi, la afirmaţiile lui Petre Daea, reprezentanţii ambasadei spunând că sunt consternaţi şi dezamăgiţi de faptul că ministrul Agriculturii a comparat efectele Holocaustului şi cele ale pestei porcine.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, după declaraţia de marţi a ministrului Petre Daea, care a comparat incinerea porcilor cu procesul de la Auschwitz, iar preşedintele CNCD a declarat pentru MEDIAFAX că „în 10 zile va avea loc audirerea domnului ministru”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat joi că nu a vrut să jignească pe nimeni, ci să descrie durerea sufletească a fermierilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470