Politică

Lungul drum de la angajamente la independenta justitiei trece prin Parlament

20.05.2004, 00:00 15

Proiectul de lege privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), parte a pachetului legislativ prezentat de Guvern drept garantie a reformei in justitie initiat de Guvern la insistentele institutiilor europene, a fost adoptat ieri de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Dezbaterile parlamentare nu au adus schimbari esentiale proiectului de lege desi in momentul in care a fost facut public asociatiile profesionale ale magistratilor l-au contestat, semnaland, in special, faptul ca bugetul instantelor inferioare si ale Curtilor de Apel este in continuare "in mana" Ministerului Justitiei. Magistratii au spus ca ar fi firesc ca in privinta banilor destinati sistemului judiciar sa decida o institutie din bresla magistratilor, anume Consiliul Superior al Magistraturii. La vremea respectiva ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a spus ca proiectul va fi modificat in Parlament in sensul celor semnalate de magistrati.
Deputatii Comisiei juridice au respins ieri mai multe propuneri de modificare a acestui proiect de lege. Una dintre ele, sustinuta de deputatul UDMR Ervin Szekely propunea chiar ca bugetul Curtilor de Apel si instantelor inferioare sa fie administrat de Consiliul Superior al Magistraturii si nu de Ministerul Justitiei, asa cum prevedea varianta Guvernului."Cred ca acceptarea acestei propuneri ar fi ferit Ministerul Justitiei, condus de un om politic, sa fie suspectat ca imparte preferential fondurile, ca baietii buni primesc mai mult decat baietii rai", a spus deputatul UDMR. Amendamentul sau, sprijinit de asociatiile magistratilor, a fost respins insa de deputatii PSD, majoritari la dezbateri.
Respingerea independentei financiare a Consiliului Superior al Magistraturii intra in contradictie cu recomandarea Comisiei Europene, care a cerut explicit reducerea rolului Ministerului Justitiei in impartirea fondurilor destinate Curtilor de Apel si instantelor inferioare.



Ministrul justitiei si cariera magistratilor
Asa cum a iesit din dezbaterile Comisiei juridice, proiectul de lege privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii nu aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste influenta pe care o are acum ministrul justitiei asupra carierei unui magistrat. Mai exact, ministrul justitiei este membru de drept din Consiliului Superior al Magistraturii, cu drept de vot, si, prin urmare, ia parte la toate deciziile ce influenteaza cariera unui magistrat: promovarea, mustrarea sau sanctionarea lui. Or, dezbaterile din Comisia de specialitate din Parlament nu a adus nici o schimbare in acest sens desi reducerea rolului ministrului justitiei in sistem este, de asemenea, o cerere expresa a Comisiei Europene.
 La aceasta se adauga capacitatea ministrului (prevazut explicit in alte doua legi a organizarii judiciare si statutul magistratilor) de a trimite inspectorii judiciari sa-i controleze pe magistrati in instante si posibilitatea de a initia procedura de sanctionare a acestora.




Cele mai multe dintre cerintele europene cu privire la pachetul de legi privind reforma in justitie pare sa fi fost ignorate in timpul dezbaterilor parlamentare. Din acest pachet fac parte, alaturi de proiectul referitor la Consiliul Superior al Magistraturii, alte doua proiecte: statutul magistratilor si organizarea judiciara. Toate cele trei legi sunt acum in stadiul de dezbatere parlamentara si ar trebui finalizate pana la 1 iulie de catre Parlament. Timpul este insa destul de scurt in conditiile in care Parlamentul este mai mult in vacanta, majoritatea senatorilor si deputatilor fiind interesati mai degraba de campania electorala decat de dezbateri. Multi dintre parlamentari sunt si candidati si, din acest motiv conducerea Parlamentului a decis forul legislativ sa ia o saptamana de concediu in perioada alegerilor. Ieri, de pilda, la Comisia juridica au fost prezenti la dezbateri si vot doar patru deputati dintre cei 26 ai Comisiei. Situatia nu este alta nici in plenul Camerei Deputatilor sau Senatului.



Opozitia cere retragerea legii
Nemultumit de noua lege a Consiliului Superior al Magistraturii, PNL a cerut ieri Guvernului sa retraga din dezbatere proiectul guvernamental pentru ca el sa poata fi rediscutat si reformulat, impreuna cu reprezentantii societatii civile si Asociatia Magistratilor din Romania. "Este de neacceptat ca un proiect de o asemenea anvergura sa fie transformat intr-o carpeala legislativa, doar pentru a proteja orgoliile Ministerului Justitiei", apreciaza liberalii, intr-un comunicat. PNL semnaleaza ca Guvernul a ignorat atat principiile independentei forumul magistratilor cat si recomandarile oficialilor europeni intrucat Ministerul Justitiei si-a pastrat atributiile in ceea ce priveste organizarea si functionarea onsiliului Superior al Magistraturii, mai exact si-a conservat parghiile puterii asupra acestei institutii.
In acelasi timp deputatul UDMR (formatiune care sprijina partidul de guvernamant printr-un protocol incheiat imediat dupa alegerile din 2.000) Ervin Szekely este sceptic in cee ce priveste garantarea reformei in justitie de catre proiectul guvernamental. "Legea a progresat foarte putin pe aleea reformei in justitie cu acest proiect. Nu aduce schimbari esentiale", afirma Ervin Szekely, jurist de formatie.
In schimb, deputatul PSD Minodora Cliveti afirma ca initiativa guvernului asigura "totala" independenta a judecatorilor in sensul ca li se permite sa se organizeze fara a exista nici un impediment al altor puteri. "Proiectul de lege acorda independenta totala intrucat da posibilitatea acestui corp profesional sa se organizeze singur", afirma deputatul PSD. In plus, Minodora Cliveti aminteste ca acest proiect este cerut expres de institutiile europene si ca atare opozitia ar trebui sa aiba in vedere aceste presiuni nu numai dezbaterile de campanie electorala.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO