Politică

Majoritatea parlamentara isi faulteaza din nou propriul guvern

10.02.2006, 21:55 18

In plin scandal privind o serie de demnitari care sunt cercetati de DNA, Senatul a respins ieri ordonanta guvernului prin care senatorii si deputatii erau cercetati de procurorii anticoruptie.

Este vorba de o ordonanta de guvern din 2005 care a modificat competentele Parchetului National An-ticoruptie, l-a transformat in Departament National de lupta impotriva coruptiei, in cadrul Parchetului General, dar i-a dat puteri exclusive in anchetarea demnitarilor pentru fapte de coruptie.

S-a intamplat anul trecut dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala o alta ordonanta care stabilea ca fostul Parchet National Anticoruptie (actualmente DNA) nu poate sa-i cerceteze pe parlamentari, acest lucru revenind Parchetului General, potrivit Constitutiei. PNA a fost transformat in departament pe langa Parchetul General, iar competentele de a cerceta parlamentari i-au ramas. Daca decizia Senatului ramane definitiva, parlamentarii vor fi cercetati de Parchetul General, ceea ce inseamna o intarziere in anchetarea unor dosare din cauza procedurilor de transfer. Seful statului poate retrimite o singura data Parlamentului aceasta lege, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va solicita presedintiei acest lucru. Presedintia nu a dat un raspuns. Ambasada SUA si cea a UE la Bucuresti au reactionat ieri declarandu-si ingrijorarea fata de respingerea ordonantei.

Tariceanu a vorbit de respingere ca despre un accident intrucat legea a fost respinsa din lipsa de cvorum, ceea ce inseamna ca parlamentarii puterii au lipsit masiv de la sedinta. Insa el are dreptate pe jumatate pentru ca au existat si parlamentari, chiar liberali, care au votat impotriva propriului Guvern.

Potrivit listei de vot, Radu Campeanu, Norica Nicolai, Viorel Arion de la PNL si senatorii UDMR Pete Stefan, Szabo Ferenc, Fekete Szabo si Verestoy Attila au votat impotriva ordonantei sau s-au abtinut, lucru care intr-o atare situatie este contabilizat la voturi impotriva. Din cei 71 de senatori ai coalitiei, 20 au lipsit ceea ce inseamna ca legea nu avea nici o sansa sa treaca in conditiile in care pentru aceasta lege trebuia sa se pronunte 69 de senatori.

Liderul grupului PD din Senat, Radu Berceanu, a afirmat, ieri, ca respingerea ordonantei care prevede modificarea competentelor DNA este un "puci legislativ" organizat de reprezentantii opozitiei pentru a impiedica anchetarea parlamentarilor corupti.

In schimb, PSD a calificat rezultatul votului drept un succes. DNA este obedient si supus politic, a afirmat senatorul PSD Serban Nicolae.

In atentia DNA se afla vicepremierul George Copos (senator PC), senatorul PSD Rodica Stanoiu, presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase (PSD), deputatii PSD Dan Ioan Popescu si Mihai Sireteanu si deputatul liberal Dragos Ujeniuc.

Dosarele privind anchetarea aces-tora se vor reintoarce la Parchetul General, daca presedintele va promulga legea, insa potrivit procurorului general Ilie Botos, aceasta institutie nu are nici bugetul si nici oamenii pentru a acoperi competente de lupta impotriva coruptiei. Desfiintarea DNA ar insemna o catastrofa in lupta impotriva coruptiei pentru ca Parchetul General nu are nici bani, nici expertiza si nici procurori pentru cercetarea cazurilor de coruptie, a afirmat ministrul justitiei Monica Macovei. Ea a spus ca in Romania se afla o serie de reprezentanti ai Comisiei Europene care verifica activitatea DNA in vederea alcatuirii raportului de monitorizare care va fi decisiv pentru luarea deciziei privind admiterea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.

Nu este pentru prima data cand legi care privesc reforma justitiei au fost respinse in Senat in aceasta legislatura.

La inceputul lui 2005, senatori ai puterii si ai opozitiei au lucrat impreuna la modificarea legii privind declararea alegerilor, in sensul secretizarii declaratiilor de avere. Ordonanta guvernului privind infiintarea DNA a fost aprobata deja de Camera Deputatilor in octom-brie 2005, dar Senatul este camera deci-zionala, ceea ce inseamna ca ordonanta este definitiv respinsa de Parlament.

Actul normativ va merge la administratia prezidentiala, unde presedintele Traian Basescu va decide daca legea va fi promulgata sau retrimisa parlamentului pentru reexaminare.

In cea de-a doua situatie, a reluarii dezbaterii asupra ordonantei de urgenta, cele doua Camere reiau procedura legislativa si, in situatia in care este din nou respinsa, presedintele tarii trebuie sa promulge legea in acest sens, decizia ramanand definitiva.



Ministerul Justitiei cere perchezitionarea caselor lui Nastase

Ministrul justitiei, Monica Macovei, i-a cerut ieri presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa aprobe perchezitionarea a doua din locuintele lui - una situata in Bucuresti si alta in comuna prahoveana Cornu. Cererea de perchezitie i-a fost transmisa lui Nastase la solicitarea procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. Parlamentarii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati - potrivit Constitutiei si regulamentelor Parlamentului - fara incuviintarea Camerei din care fac parte. Procedura este de lunga durata. Presedintele respectivei Camere - in cazul nostru Adrian Nastase - aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, apoi aceasta merge la Comisia juridica care o aproba sau nu. Decizia Comisiei merge apoi la grupul parlamentar din care face parte cel la care face referire cererea, iar decizia finala se ia de catre plen prin vot secret - toata procedura putand dura 30 de zile. Ieri, Nastase a spus ca va face o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu scurgerile de informatii de la DNA, in ce priveste cazul Zambaccian, si l-a numit pe Morar "procuror sovietic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO