Politică

Marko Bela a intrat in cursa prezidentiala din partea UDMR

22.10.2004, 00:00 9

Marko Bela si-a inregistrat ieri, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura pentru alegerile prezidentiale, din partea UDMR.
Promovarea unui candidat propriu al UDMR la prezidentiale are mai multe ratuni. Un candidat credibil "trage lista" in sus pentru parlamentare. In turul al doilea, candidatul are, teoretic, posibilitatea sa incline balanta, recomandand sustinatorilor sai din primul tur sa voteze pentru unul sau altul dintre candidati.
Marko Bela a spus, in repetate randuri, ca nu exclude o colaborare postelectorala a Uniunii cu nici unul dintre actorii importanti, PSD si Alianta PNL-PD. Se pare ca, indiferent cine va castiga, acesta nu va putea guverna fara UDMR. De fapt, intre primul tur al prezidentialelor, (organizat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare) si cel de-al doilea, se va decide viitoarea formula de guvernare si firesc este ca Uniunea sa recomande maghiarilor sa voteze candidatul formatiunii cu care UDMR s-a decis sa colaboreze.
Potrivit unui sondaj de opinie, efectuat cu putin inainte de retragerea lui Theodor Stolojan, Marko era sustinut de 80,7% dintre cetatenii romani de etnie maghiara, 13,4% il preferau pe Stolojan si 10,7% pe Adrian Nastase.
Inainte de a-si face calcule privind o viitoare colaborare, fie cu PSD fie cu Alianta, UDMR are un mare hop de trecut - pragul parlamentar de 5%. Acesta este si procentul maghiarilor cu drept de vot, drept urmare pentru Marko si echipa sa fiecare vot conteaza.
Barometrul de opinie, publicat miercuri de Fundatia pentru o Societate Deschisa, crediteaza UDMR cu doar 4% dintre optiunile de vot, deci in afara Parlamentului. Doar o mobilizare generala ar putea ajuta Uniunea sa treaca acest prag, lucru greu de anticipat la acest moment. Asta cu atat mai mult cu cat o alta formatiune maghiara, Uniunea Civica Maghiara (UCM), intentioneaza sa candideze in alegeri, ceea ce inseamna ca se va bate pentru castigarea voturilor acelorasi alegatori.
Rezultatul ar putea fi ramanerea in afara Parlamentului a ambelor formatiuni.
UCM a dorit sa candideze si in alegerile locale dar nu a fost inregistrata de Biroul Electoral Central (BEC), care a invocat vicii de procedura la alcatuirea listelor de sustinatori. Scenariul pare sa se repete. BEC a trimis miercuri listele cu cele 25.000 de semnaturi necesare UCM pentru a participa in alegeri, la Parchet, pentru a fi verificate. BEC spune ca a constatat ca multe nume de pe liste au rezonante pur romanesti, in vreme ce legea cere ca semnatarii sa apartina minoritatii care sustine respectiva formatiune etnica.
UCM s-a plans ieri ca actiunea BEC reprezinta o intimidare politica. Vicepresedintele UCM, Szilagyi Zsolt, a facut un apel la UDMR pentru realizarea unui compromis intre cele doua formatiuni. Ar fi, pentru maghiari, o sansa in plus pentru succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO