Politică

Marton, UDMR: Nu acceptăm nicio variantă de megajudeţ în care populaţia maghiară scade sub 20%

Autor: Miruna Badea

22.06.2011, 20:22 300

Viceliderul grupului UDMR de la Cameră, Marton Arpad, adeclarat, miercuri, pentru Mediafax că există în prezent şasejudeţe cu populaţie maghiară de peste 25%, iar Uniunea nu poate fide acord cu includerea acestora în niciun mega-judeţ dacă populaţiamaghiară scade sub 20%.

Marton Arpad nu a confirmat dar nici nu a negat informaţiaprivind oferta preşedintelui de creare a nouă judeţe dintre careunul format din Harghita şi Covasna.

"Mai ales pentru că am nişte informaţii, pe de o parte, pentrucă avem de luat, pe de altă parte, nişte decizii care încă nu s-auluat, încerc să formulez destul de clar: a existat şi în declaraţiadomnului Băsescu de ieri seară (marţi seară, nr) că s-ar putea săse găsească o soluţie de compromis pentru judeţele Covasna şiHarghita. Atât a spus, atât am citat şi eu. În discuţia noastră deazi, majoritatea colegilor mei, indiferent care ar fi aceastăsoluţie, nu o găsesc viabilă sau acceptabilă, cum doriţidumneavoastră. Atât am de spus", a declarat deputatul UDMR.

Întrebat dacă asta înseamnă că singura variantă "acceptabilă" arfi cea iniţială, cu 16 judeţe, Marton Arpad a mai spus spus: "Nu.Aici este vorba despre altceva. Noi avem şase judeţe mari şi latecu o populaţie maghiară de peste 25%. Şase. Şi nu putem fi de acordcu nicio soluţie de megajudeţe prin care unele sau mai multe dintreaceste şase judeţe să ajungă într-un megajudeţ unde populaţiamaghiară va scădea sub 20%, adică îşi vor pierde toate drepturilepe care altfel le au".

O hartă a României cu nouă judeţe din care unul să fie formatdin Harghita şi Covasna este oferta preşedintelui Traian Băsescu şiPDL pentru UDMR, care are timp de gândire până luni să dea unrăspuns, notează publicaţia "Gândul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO