Politică

Microfonul te ajuta pe scena. Nu intotdeauna si in politica

22.07.2003, 00:00 19

Implicarea VIP-urilor in politica a devenit o moda, care a facut  cariera mai ales in campania electoral - sa ne amintim sustinerea pe listele parlamentare a lui Ion Dolanescu, Irina Loghin si Dumitru Dragomir, de catre PRM.
Sunt insa si alte nume din show-biz care s-au inscris intr-un partid sau altul, dar care prefera ca in politica sa stea in umbra. Insa, indiferent de situatie, cei mai multi dintre cei care au facut cariera pe scena nu au reusit sa-si transfere celebritatea in politica.



Bittman - "un inel de vice" de la Raj Tunaru
Cel mai recent este cazul lui Dan Bittman, solistul trupei Holograf, ales sambata vicepresedinte al Partidului Tineretului Democrat. O surpriza si pentru el, mai ales ca a fost ales in absenta. "Am fost invitat, de catre amicul meu Raj Tunaru (n.r. fondatorul partidului, deputat independent) sa particip sambata la consiliul Partidului Tineretului Democrat. Din anumite motive personale nu am reusit sa particip. Am aflat din presa ca am fost ales vicepresedinte. Sigur, e magulitor sa fii ales vicepresedinte al unui partid in absenta", ne-a spus ieri Bittman. Desi recunoaste ca e tentant sa intri in politica, Dan Bittman nu crede ca pentru el acum este momentul: "Politica nu sustine decat un grup de oameni. Eu incerc ca ceea ce fac sa fac pentru toata lumea", este argumentul solistului de la Holograf. Partidul Tineretului Democrat, al carui Consiliu de constituire a avut loc la sfarsitul saptamanii, a atras si oameni de afaceri cu "rulaje anuale de peste un milion de dolari", cum spunea Raj Tunaru: Dan Goia, Sorin Boaja, Cristian Ardeleanu. Chiar daca Dan Bittman va refuza noua sa functie politica, Raj Tunaru va continua sa joace fotbal cu el in fiecare seara de luni: "Daca refuza, este crezul domniei sale. Dar tot prietenul nostru ramane", afirma deputatul independent, fost parlamentar PRM.



PRM prefera barzii populari
La inceputul legislaturii, Ion Dolanescu si Irina Loghin, cantaretii de muzica populara, erau unii dintre cei mai mediatizati parlamentari. Veneau dintr-o zona care nu avea legatura cu politica. Si, tocmai prin asta atrageau atentia. Dupa trei aproape trei ani de mandat parlamentar, Ion Dolanescu cere scuze celor care l-au ales pentru ca nu reusit sa faca mai mult pentru ei. "Eu am dezamagit. Imi pare rau ca nu am reusit sa fac mai mult dar suntem in opozitie". De cand este parlamentar, Dolanescu a luat cuvant in plenul Camerei Deputatilor o singura data: cand a depus juramantul de deputat si a initiat o lege privind despagubirea depunatorilor FNI. Proiectul a fost respins. Deputat de Ilfov, Ion Dolanescu este nemultumit de sediul filialei PRM de care apartine. Il compara cu "un sediu de depozit de butelii", si regreta ca nu a putut sa influenteze autoritatile locale sa repartizeze un alt sediu organizatiei PRM. Nu ezita nici sa ia la pas drumurile tarii. Dolanescu ne-a povestit cum in urma cu o luna a mers cu masina incarcata de apa minerala, fursecuri si casete cu cantecele sale pe campuri sa se intalneasca oamenii de la sate: "Credeam ca ii gasesc pe camp pentru ca era timpul de sapa. Am mers pana la Zimnicea si nu prea am gasit pe nimeni. Pe urma am plecat spre Tunari si am dat de cativa". Dolanescu si-a propus ca la toamna sa depuna un proiect de lege la Parlament, impreuna cu colega sa de partid Irina Loghin, referitor la conservarea folclorului. Cat despre o noua candidatura, ca parlamentar, Dolanescu raspunde: "daca nu esti optimist, nu ai ce cauta in politica".



Artistii PNL, sustinatori discreti
Familia Bertzi - Ducu si Teodora - sunt liberali cu state vechi, inscrisi politic de mai bine de zece ani. "Am facut mai putin politica. Am fost sustinator din umbra al PNL. Sotia s-a implicat mai intens, a fost deputat in legislatura 1992-1996. Eu am preferat ca in politica sa fiu in plan secund iar in prim plan sa fie activitatea artistica. La noi oamenii sunt categorisiti si dupa preferintele politice", ne-a spus Ducu Bertzi. Daca PNL ii va cere sfatul in campania electorala din 2004, in privinta imnului electoral, Berzi este dispus sa dea o mana de ajutor. Mai ales ca nu ar fi prima data: "Am cantat cand s-a creat cate un imn dar nu compun la comanda. Cu cativa ani in urma am propus unul dintre imnurile liberalilor si propunerea mea a fost acceptata. Este vorba despre piesa "Cai liberi", compusa de Victor Socaciu . Piesa se potrivea pentru ca si insemnul partidului era un cal alb". Nici pentru viitor, Ducu Bertzi nu are mari ambitii politice: "Sunt cu arme si bagaje alaturi de ei dar o las pe Teodora sa se implice mai mult".
PNL atrage nu numai solisti de muzica usoara dar si cantareti de folclor. Un alt liberal cu vechime este Dida Dragan, colega de partid cu ardeleanul Nicolae Furdui Iancu, inscris in partid doar de un an. Pe pagina sa de Internet-www.nicolaefurduiiancu.go.ro, solistul nu face nici o referire la cariera sa politica, punand accent exclusiv pe ceea ce face pe scena.



PD si PSD isi disputa modistii
Adversare recunoscute in politica, PD si PSD pare sa-si fi gasit numitorul comun: atragerea creatorilor de moda. Asemanarile se opresc aici. Zina Dumitrescu este membru PD, inscrisa in randul democratilor de cativa ani. O perioada de timp a fost colega cu Iolanda Balas, cunoscuta atleta, care a demisionat insa din randul democratilor.
La PSD, lucrurile stau diferit. In vara anului trecut, la Scoala de vara a tineretului social-democrat, a fost anuntata cu fast intentia lui Catalin Botezatu de a se inscrie in PSD. Mai tarziu si prezentatoarea de televiziune, proaspat lansata, Kitty Cepraga, a devenit membru PSD. Pentru Kitty, "portile PSD au fost deschise larg", cum ar fi spus Dan Matei Aghaton - apropo de declaratia lui privind inscrierea ministrului Mircea Beuran in PSD. In fata lui Catalin Botezatu s-au inchis brusc pentru ca a fost urmarit penal. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO