Politică

Ministrii delegati: demnitari fara ministere, dar cu angajati

24.06.2003, 00:00 1108

Ministerele sunt in forfota. Pana maine, sefii acestor institutii ar trebui sa definitiveze noua schema care sa fie aprobata in sedinta de Guvern si transmisa, apoi Parlamentului.
Noua structura guvernamentala, compusa din 15 ministere, sase ministri delegati si un ministru plin dar fara minister (Serban Mihailescu) va produce modificari la nivelul structurilor institutiilor centrale. Tehnic, ar trebui sa avem de-a face cu o reducere a personalulului pentru ca, din schema Cabinetului au disparut sapte ministere. Inainte de a sti despre ce este vorba trebuie raspuns la o intrebare: Guvernul are 15 ministere, dar 22 de ministri. Au acesti ministri dreptul la un aparat de lucru si daca da care va fi dimensiunea acestuia?



Ce este un ministru delegat
Legea de organizare si functionare a Guvernului afima ca, din Executiv "pot face parte si ministri delegati cu insarcinari speciale pe langa primul ministru". Dar atat. Ministrul delegat Vasile Puscas spune ca un ministru delegat nu se deosebeste de un ministru cu portofoliu decat prin faptul ca "primeste insarcinari speciale de la primul ministru si raspunde direct in fata primului ministru" Dar ministrii cu portofolii tot in fata primului ministru raspund.  Atunci, aceasta inseamna, probabil, ca si un ministru delegat are dreptul  la un aparat de lucru asemenea unui ministru cu portofoliu. Sub alt aspect, diferenta dintre statutul unui ministru cu portofoliu si a unui ministru delegat este ca cel din urma nu este ordonator de credite. Potrivit vicepresedintelul PD Emil Boc, aceasta a fost explicatia pe care parlamentarii opozitiei au primit-o, recent, de la ministrul delegat pentrun relatia cu Parlamentul Acsinte Gaspar. "Altfel, sub aspectul componentei echipei si al aparatului de lucru intre ministrul cu portofoliu si  ministru delegat nu este nici o diferenta", a aratat Boc. PD a adresat, de altfel, ieri, o interpelare primului ministru Adrian Nastase in care ii cere sa explice in ce masura s-a redus schema functionarilor din ministere dupa restructurarea Guvernului si care sunt implicatiile financiare. Termenul pana la care Guvernul este obligat sa raspunda unei interpelari parlamentare este de 30 de zile.



Un sediu pentru superministrul controlului
Ieri, ministrul delegat pentru activitatea de Control Ionel Blanculescu, nu stia daca structura pe care o va conduce va primi si un sediu nici care va fi dimensiunea aparatului institutiei pe care o conduce. "Inca lucram", a spus el. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, pana ieri pentru Blanculescu nu se gasise inca un sediu. "Este posibil ca in urma restructurarii Guvernului sa apara si unele locatii disponibile.", a precizat sursa citata. Desi structura pe care o conduce nu este propriu-zis un minister toata lumea vorbeste de Ministerul Controlului! Tehnic, institutiile pe care le va coordona vor ramane acolo unde sunt: Garda Financiara si Vamile la Ministerul Finantelor, Garda de mediu, la Ministerul Mediului, Politia Economica la Ministerul Administratiei si Internelor, Inspectia in Constructii la ministerul Transporturilor Constructiilor si Locuintei, Directia de control sanitat la Ministerul Sanatatii. Toate acestea vor fi insa controlate de Blanculescu care va vrea sa aiba si el o echipa, un sediu si, fireste, un buget pe masura. Sub controlul lui Blanculescu intra si Corpul de Control al Guvernului dar se pare ca aceasta institutie va avea un statut special. Blanculescu a afirmat, dupa audierea sa in Parlament, ca Corpul de Control va fi condus tot de Victor Ponta care nu va raspunde in fata sa ci in fata primului ministru. "Nu va fi o activitate de subordonare ci de coordonare", a aratat el. Tot Blanculescu a afirmat ca echipa sa va fi formata din cateva persoane. Acelasi lucru l-a spus si ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul Acsinte Gaspar. El a afirmat ca "este posibil" ca din structura  fostului Minister pentru Relatia cu Parlamentul sa plece oameni acum ca aceasta institutie nu mai ar rangul de minister. In ce masura acest lucru se va produce vom sti dupa sedinta de guvern de maine. Saptamana trecuta, insa, ministrul (plin) pentru coordonarea Secretariatului general al Guvernului Serban Mihailescu a tinut sa-i linisteasca pe functionarii din ministere: "Vom cauta solutii sa nu plece oamenii din sistem", a spus el.



Oameni noi, legi noi
Schimbarea structurii guvernului va antrena si modificari legislative care vor fi transmise, pana la sfarsitul saptamanii, Parlamentului, o data cu ordonanta de Guvern privind structura definitiva a ministerelor. Vor fi modificate legile dupa care functioneaza Garda Financiara Vamile si toate celelalte structuri aflate in coordonarea Ministerului Controlului. Totodata, restructurarea va produce o rectificare bugetara, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor Mihai Tanasescu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO