Politică

Ministrii, obligati sa dea raportul comisiilor de specialitate din Parlament

20.10.2005, 20:47 15

Ministrii vor fi obligati sa prezinte, in fata comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, o data pe sesiune, un raport de activitate si strategia ministerelor pe care le conduc, au stabilit ieri deputatii, la dezbaterile privind noul regulament al acestei Camere legislative.

Dupa mai bine de o luna si jumatate de blocaj parlamentar - datorat disputelor legate de noile regulamente care ar putea conduce la schimbarea din functie a presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase - activitatea celor doua Camere s-a desfasurat ieri aproape normal. Acest lucru s-a intamplat in urma acordului de marti dintre putere si opozitie, acord potrivit caruia se va astepta vreme de 25 de zile inaintea intrarii in vigoare a noilor regulamente, astfel incat Curtea Constitutionala sa se pronunte asupra constitutionalitatii noilor norme.

La Senat au intrat in dezbatere legile europene si ele tergiversate din cauza aceleiasi probleme, iar aseara urmau sa fie finalizate discutiile pe regulament. La randul lor, deputatii au dezbatut mai multe articole din regulament decat in cele peste 45 de zile de blocaj si au stabilit sa finalizeze discutiile pana maine.



Bugetul a ajuns in Parlament

De saptamana viitoare, in dezbatere va intra legea bugetului de stat. Proiectul legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale de stat a ajuns ieri la Parlament si va fi multiplicat in urmatoarele zile, urmand ca de marti, cel mai probabil, el sa intre in dezbaterea comisiilor reunite de specialitate. Vor fi, la fel de probabil, doua zile pentru dezbaterile din comisii, dupa care el va intra in dezbaterea plenului, dupa cum a anuntat presedintele Camerei Adrian Nastase. Un acord putere-opozitie a fost posibil si pentru ca majoritatea s-a temut ca cei din PSD si PRM vor pune piedici in adoptarea bugetului, dar si a legilor europene.

Marti seara, in Camera a trecut articolul controversat, cel care permite schimbarea presedintelui cu majoritatea voturilor membrilor acestui for, atunci cand se schimba majoritatea parlamentara. Dar acesta este si articolul care va fi atacat, cu siguranta, la Curtea Constitutionala, iar PSD mizeaza pe faptul ca multi dintre membrii Curti au fost demnitari sau apropiati ai acestui partid.

Dincolo de aceasta controversa, exista, insa, in noile regulamente, si o serie de prevederi noi, menite sa puna pe alte baze raportul dintre Legislativ si Executiv.

Asadar, deputatii au stabilit ca ministrii trebuie sa-si prezinte strategia ministerelor pe care le conduc la comisiile de specialitate, o masura care va fi luata si de Senat. De asemenea, prezenta ministrilor la lucrarile comisiilor de specialitate este obligatorie daca acest lucru este solicitat.

Deputatii au stabilit ca pot constitui comisii speciale pentru avizarea unor acte normative complexe sau a unor propuneri legislative si pot infiinta si comisii de ancheta parlamentara.

Aceste comisii de ancheta nu pot avea insa ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata. Potrivit noului regulament, comisia de ancheta parlamentara poate "cita" "orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei". Actualul regulament prevede, in mare, acelasi lucru cu exceptia faptului ca verbul "a cita" (specific organelor de ancheta penala) era inlocuit de verbul "a invita".

Voturile finale asupra regulamentelor - atat la Senat, cat si la Camera - vor fi date lunea viitoare, urmand ca de marti in discutie sa intre legea bugetului de stat.



Nastase spune ca nu se tine de scaun

PreSedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase considera ca intelegerea privind deblocarea dezbaterilor la proiectul de modificare a regulamentului Camerei este "un lucru intelept" si declara ca nu se "tine" de scaunul pe care il ocupa. "Eu nu ma tin de acest scaun si am mai fost presedinte al Camerei. Ceea ce este important este, pe de o parte, sa se inteleaga ca, indiferent de pozitia mea viitoare in functie de decizia Curtii Constitutionale, grupurile parlamentare politice ale PSD din Camera si Senat raman cele mai importante grupuri", a declarat ieri Adrian Nastase. El si-a mentinut punctul de vedere conform caruia actuala putere incearca o modificare a regulii constitutionale "printr-o reglementare de ordin interior, care sa fie impusa printr-o noua majoritate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO