Politică

Ministrii PD pot fi linistiti: nu vor fi schimbati

10.01.2006, 19:06 13

Conducerea Partidului Democrat si-a reconfirmat ieri in functii toti ministrii, sefii de agentii guvernamentale si secretarii de stat, cu toate ca la sedinta de ieri erau asteptate mutari surpriza.

Cel putin unul dintre ministri, este vorba despre cel al transporturilor, Gheorghe Dobre, era vizat de remaniere, membrii partidului asteptand, potrivit unor surse din partid, doar OK-ul din partea presedintelui Traian Basescu. Numultumirile fata de activitatea lui Gheorghe Dobre erau legate mai cu seama de intarzierile inregistrate in renegocierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania, demers pe care insa ministrul l-a dus la capat.

Chiar si asa prestatia lui a fost considerata nesatisfacatoare, unul dintre cei mai acizi critici ai lui Dobre fiind ministrul internelor Vasile Blaga, care detine o importanta functie in partid, cea de secretar general. Si senatorul Radu Berceanu este un aprig critic al ministrului, dar in ultima vreme pozitia sa in partid a slabit foarte mult, el pierzand si functia de vicepresedinte. Insa de partea lui Dobre a fost Traian Basescu. Cei doi se cunosc de multa vreme si au colaborat in vremea in care actualul presedinte era ministru al transporturilor.

Referitor la informatiile vehiculate privind schimbarea unor ministri democrati, conducerea partidului a spus ca acestea au fost speculatii, iar, potrivit liderului Emil Boc, pentru a le pune capat s-a decis in prima sedinta din acest an ca toti ministrii sa primeasca note de trecere si sa ramana in functii. Boc a precizat ca solutia a fost imbratisata de toti membrii conducerii partidului. Potrivit celor decise, daca vreunul dintre ministri ar urma sa fie schimbat, acest lucru se va petrece rapid, fara multa tevatura care sa dea nastere la specualtii. O eventuala remaniere ar pune in discutie si prestatia ministrului mediului Sulfina Barbu. Ea a fost vizata si la remanierea din toamna trecuta si a ramas in functie dupa interventia lui Traian Basescu. Mutarea democratilor o copiaza pe cea a liberalilor, care la finele anului au facut si ei o evaluare a ministrilor proprii. Toti ministrii liberali au ramas in functii, desi si in acest caz au existat informatii privind posibile modificari in structura Guvernului.

Inca din noiembrie trecut Boc anunta ca, la urmatoarea sedinta, Colegiul Director al PD (o structura mai extinsa de conducere) va face o evaluare a ministrilor democrati si ar putea da acestora un vot de incredere sau de neincredere. Aceasta structura se va intruni la inceputul lui februarie, iar recent vicepresedintele Ioan Oltean afirma ca ministrii PD care nu vor primi un vot de incredere din partea Colegiului Director al partidului ar putea fi remaniati. Insa ieri s-a stabilit ca ei sa prezinte la acea sedinta doar un raport si sa nu se mai puna in discutie calitatea lor de ministri, ceea ce inseamna ca, politic, ei au primit girul partidului cel putin pentru o jumatate de an.

Tot ieri, atat liberalii, cat si democratii si-au stabilit prioritatile politice pentru 2006. Intre acestea: integrarea europeana, infrastructura, administratia publica si invatamantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO