Politică

Mircea Geoana: Declaratiile lui Armitage reprezinta grija pentru copiii romani

26.04.2004, 00:00 10



Ministrul de Externe, Mircea Geoana, considera ca declaratiile secretarului adjunct de stat al SUA, Richard Armitage, prin care cere Romaniei sa permita adoptiile internationale reprezinta "un semn de grija pentru copiii romani". Geoana a facut publica o declaratie in care comenteaza opinia oficialului american, publicata in cotidianul International Herald Tribune la finele saptamanii trecute. Astfel, ministrul de externe roman este de parere ca Armitage este motivat si personal pentru o astfel de opinie, intrucat este tata adoptiv. "Este un semnal de prietenie pentru Romania si de grija pentru copiii nostri si trebuie interpretat ca un semnal al intereseului sau pentru o formula mai relaxata a legislatiei adoptate de Romania, a spus Geoana.



Din aceasta declaratie a sefului diplomatiei romane nu se intrevede vreun raspuns pe care l-ar astepta o persoana care solicita continuarea adoptiilor internationale dinspre Romania spre lumea intreaga. Geoana explica pozitia recenta a Guvernului roman, care a interzis cu desavarsirea infierea peste hotare a copiilor romani, cu exceptia situatiei in care una dintre persoanele care vor sa adopte este parinte sau bunic al copilului. Geoana aminteste de "experienta foarte neplacuta" cu Parlamentul European in aceasta chestiune. In fapt, a fost vorba de un adevarat scandal, care a pus sub semnul incertitudinii integrarea Romaniei in UE. Parlamentul European s-a intrebat daca Romania este stat de drept, dupa ce a descoperit (aici este vorba de raportorul pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson) ca, dupa ce se angajae ca nu va mai da copii spre doptii peste hotare, a continuat cateva sute de proceduri.



Acum, legea este pe traseul sau parlamentar. A fost votata in Camera Deputatilor si a intrat in dezbaterea Senatului. Or,. Secretarul adjunct de stat al SUA, Richard Armitage, a folosit un ziar cu circulatie internationala pentru a cere Romaniei sa se razgandeasca. El a calificat drept o tragedie adoptarea acestei legi (care interzice adoptiile internationale) si a considerat ca orice copil are dreptul la o soarta mai buna, daca este infiat in Occident.



Nu doar Armitage a facut un astfel de apel. Si ambasadorul american la Bucuresti, Michael Guest, a prezentat un punct de vedere asemanator la finele saptamanii. Pe culoare neoficiale, mai multi politicieni occidentali, nu doar americani, au expus autoritatilor romane nemultumiri care isi au aceeasi obarsie. Problema este institutionala - va accepta Romania sa se lase perceputa ca o tara in care angajamentele pot fi incalcate cu orice risc? In cazul nostru, este vorba despre angajamentul luat in relatia cu Uniunea Europeana, iar riscul este chiar ceea ce adesea, in ultima vreme, este definit ca interes national - integrarea la 1 ianuarie 2007 in UE.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO