Politică

Moderatia, secretul longevitatii politice. O dovada: Marko Bela

28.01.2003, 00:00 14

Marko Bela a implinit zilele trecute zece ani de cand a fost ales presedinte al UDMR. Avem de-a face astfel cu cel mai longeviv om politic din punct de vedere al duratei mandatului, dupa Ion Iliescu.
La sfarsitul acestei saptamani, Marko are sanse sa-si conserve pozitia de presedinte al Uniunii (teoretic) inca patru ani, in conditiile in care este singurul candidat inscris pentru aceasta functie la congresul UDMR. Congres, care va pune in discutie functia de presedinte al Uniunii dar si eliminarea functiei de presedinte de onoare, detinuta acum de zgomotosul Lazlo Tokes. Episcopul Tokes a devenit indezirabil pentru unii dintre liderii UDMR dupa ce, anul trecut, a dat in judecata formatiunea maghiara, instanta dand insa castig de cauza Uniunii.
Desi contestat de reprezentantii Blocului Reformist, coagulat in jurul presedintelui de onoare Laszlo Tokes, Marko Bela isi mentine autoritatea in interiorul UDMR. Vocea radicalilor este prea slaba pentru a aduce vreo schimbare importanta. Amenintarile repetate ale Blocului Reformist, evidente in ultima perioada, cum ca va scinda UDMR, nu au determinat o radicalizare a discursului conducerii Uniunii, in incercarea de a concilia relatiile cu aceasta platforma, si nici a atitudinii politice a lui Marko Bela. De asemenea, in ciuda opozitiei venite constant din partea radicalilor si a criticilor facute de cei care se opun intelegerii politice cu PSD, Marko Bela a reusit sa gaseasca un limbaj comun pentru celelalte platforme ale Uniunii. Altfel spus, moderatia, consecventa, echilibrul, acestea par a fi ingredientele retetei de longevitate a presedintelui UDMR. Reteta care i-ar putea aduce inca un mandat la Congresul de la sfarsitul saptamanii. Singurul risc, potential, al Congresului de  ar fi ca radicalii sa se tina de cuvant si sa scindeze UDMR pentru a-si infiinta propria formatiune. Insa este greu de crezut ca vor recurge la aceasta miscare, mai ales ca numarul lor este extrem de redus intre cei peste 400 de delegati la Congres.

UDMR cu un picior in opozitie, cu unul la putere
Creditata cu 7% din preferintele electoratului si cu un potential electoral limitat, UDMR a devenit un  aliat cheie pentru PSD, dupa alegerile parlamentare din 2000. Relatia cu Uniunea a conferit partidului de guvernamant o sustinere parlamentara confortabila, care i-a permis sa promoveze o serie de proiecte legislative contestate de partidele de opozitie. In plan extern, colaborarea cu UDMR a adus un capital de imagine PSD, deloc de neglijat in contextul in care Romania incearca sa se adapteze valorilor europene.
Punctata de unele semne de intrebare, detensionate insa rapid, relatia dintre cele doua formatiuni s-a dovedit profitabila de ambele parti.
UDMR a incercat sa obtina din aceasta relatie cat mai mult, aducand periodic in discutie doleante maghiarilor care in timp au devenit lait-motiv. Un exemplu il constituie modificarea Constitutiei, in sensul eliminarii sintagmei stat national. Desi Marko Bela este constient ca nu va obtine acordul a doua treimi dintre parlamentari, pentru a aduce aceasta modificare, nici macar a partenerilor din PSD, tema este adusa constant in discutie. Iar discursul este adresat nu partidelor parlamentare, implicit PSD, cat mai ales etniei maghiare care are astfel siguranta ca doleantele sale sunt sustinute si promovate.
De obicei, aceasta cerinta este amintita dupa discutiile cu liderii partidului de guvernamant,  ceea ce da posibilitatea PSD sa respinga- uneori vehement, tot spre satisfactia propriului electorat, ideea eliminarii sintagmei "stat national".
Cu alte cuvinte, solicitarile -uneori radicale - ale UDMR sunt insotite de un comportament politic decent. Rezultatul este perfect: intotdeauna se gaseste o solutie de mijloc. Ca sa urmarim exemplul de mai sus, in discutia despre modificarea Constitutiei, UDMR a obtinut pana acum redefinirea statutului minoritatilor si este pe cale sa obtina acordul politic pentru folosirea limbii materne in justitie.
Un alt subiect recent, important pentru UDMR este cel cu privire la constituirea celor opt euroregiuni. Promotor al autonomiei teritoriale, mai ales din punct de vedere economic, UDMR a primit cu interes propunerea ministrului administratiei Octav Cozmanca privind constituirea celor opt regiuni. Chiar daca ulterior Guvernul a retractat proiectul, discutia nu este definitiv inchisa si poate constitui baza pentru o viitoare  negociere PSD-UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO