Politică

Mona Musca si-a anuntat demisia, dar pana aseara nimeni din PNL nu ii urmase gestul

28.07.2005, 19:44 49

Partidul National Liberal este foarte aproape de criza, dupa ce ministrul culturii Mona Musca, vicepresedinte al partidului, a anuntat, ieri, ca va demisiona din ambele functii ca urmare a inconsecvetei primului-ministru.

AnunTul Monei Musca privind demisia a venit dupa votul de incredere acordat, marti seara, de membrii Delegatiei Permanente presedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu.

Situatia este foarte tensionata acum in partid, insa pana acum nu s-a consolidat o tabara in jurul Monei Musca, au declarat pentru ZF, surse din partid.

Tariceanu le-a cerut marti seara liberalilor sa-si exprime optiunea, cu "da" sau "nu", pentru mentinerea sa atat in functia de premier, cat si in cea de presedinte al formatiunii liberale, iar cei mai multi dintre membrii conducerii liberale i-au acordat acest vot. Cu cateva ore inainte, fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, pledase intr-o intalnire cu o parte a filialelor liberale pentru separarea celor doua functii, insa Tariceanu a respins, categoric, aceasta propunere.

Membrii PNL si-au exprimat optiunea prin vot in secret, iar Tariceanu a fost reconfirmat astfel cu 63 de voturi pentru, 7 impotriva si 2 abtineri. Mona Musca a fost singura care a anuntat, dupa aceasta reuniune, ca a votat impotriva lui Calin Popescu-Tariceanu.

"Va trebui sa pun in armonie votul cu pozitia mea. Nu poti avea un vot impotriva premierului si a presedintelui PNL si, in acelasi timp, sa ramai vicepresedinte in partid si membru al Guvernului. Eu nu sunt legata de scaun ca vicepresedinte PNL sau ca ministru. Daca va fi, va fi si intr-o parte, si in alta", a spus Mona Musca, marti seara, intr-o emisiune televizata.

Ieri dimineata, vicepresedintele PNL a adus lamuriri suplimentare cu privire la demisia sa. "Personal, nu am putut sa acord un vot de incredere lui Calin Popescu-Tariceanu ca presedinte de partid si premier. Am principii la care tin si nu cred ca un lider de partid si un prim-ministru poate balansa cu demisia, pentru ca acest lucru inseamna pierdere de credibilitate si pentru el, si pentru PNL", a spus Mona Musca.

Ea a afirmat ca a avut o relatie foarte buna cu Tariceanu si nu a avut divergente cu el, nici in Guvern, nici in fruntea PNL. "Este un premier bun, dar nu poti avea incredere in cineva care isi incalca cuvantul", a spus Musca. Ea sustine ca, in sedinta Delegatiei Permanente, si-a explicat votul impotriva lui Tariceanu si l-a informat si pe acesta. "Nu tin la scaun si la funtie, dar tin la principii", a mentionat vicepresedintele PNL, care a precizat ca ar fi o inconsecventa "catastrofala" pentru ea daca nu ar demisiona. "Ar insemna ca fac la fel ca el, una sa vorbesc si alta sa votez", a spus Mona Musca.

Vicepresedintele PNL a fost unul dintre suporterii infocati ai alegerilor anticipate, prin demisia premierului Calin Popescu-Tariceanu, insa dupa criza inundatiilor, ea si-a nuantat pozitia. Mona Musca a cerut ca Executivul sa-si concentreze atentia exclusiv asupra inundatiilor si sa lase deoparte lupta politica.



Demisie fara ecou

UnuL din apropiatii Monei Musca din conducerea liberala s-a ferit, ieri, sa comenteze demisia. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a pledat insistent pentru revenirea lui Theodor Stolojan in fruntea formatiunii liberale, dar acum considera subiectul inchis.

"Imi exprim parerea de rau despre intentiile Monei Musca si socotesc ca premierul Tariceanu, impreuna cu noi ceilalti, trebuie sa mai avem discutii cu ea in zilele urmatoare. Personal, am proiecte urgente la Ministerul Agriculturii, pe care trebuie sa le duc la capat, iar cel mai important este cel privind inundatiile si oamenii aflati in suferinta", a spus, pe un ton sec, Flutur si a invocat agenda populatiei. "Fac apel la intoarcerea la calendarul guvernamental, cu prioritate la rezolvarea problemei privind pagubele produse de inundatii. Din punctul de vedere al dezbaterii din PNL, cred ca s-au consumat acele etape pe care

le-am cerut si eu, respectiv intalnirea Tariceanu-Stolojan si dezbaterile in forurile partidului pe aceasta tema. Orice prelungire a acestor dezbateri ne abate de la agenda pe care populatia o asteapta de la principalul partid aflat la guvernare. Si asa s-a prelungit prea mult dezbaterea politica din aceasta vara, cu diverse teme, la nivelul intregii clase politice", a afirmat Flutur.



Parvulescu: Musca vrea o dezbatere interna in PNL

Analistul Cristian Parvulescu considera ca demersul Monei Musca va duce la izolarea acesteia in partid, daca nu va fi urmata si de alti lideri. "In momentul acesta este greu sa se contureze o varianta, atat timp cat liberalii nu se pronunta", spune Parvulescu.

Motivatia acestui gest este probabil initierea unei dezbateri in partid, mai spune analistul. "Demisia Monei Musca este un gest de onoare in acest context, dar implicatiile sunt politice", a adaugat Parvulescu. "Mona Musca intentioneaza probabil sa provoace o dezbatere interna in PNL, astfel incat sa se formeze un nucleu care sa duca la convocarea unui Congres Extraordinar, in care sa se propuna separarea functiei de premier de cea de presedinte a partidului si in care sa fie o conducere aleasa", spune Cristian Parvulescu.

Aceasta miscare are sanse de reusita daca este dublata de actiuni similare ale altor lideri liberali, mai spune analistul. La aceeasi solutie, un congres, s-ar ajunge prin aparitia unei maree democratice la baza partidului asa cum s-a mai intamplat in 2002, cand la conducerea partidului a venit Theodor Stolojan.

"Atunci nu era insa aceeasi situatie, pentru ca partidul era in opozitie, iar acum presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu este la sefia guvernului",

a mai spus Parvulescu.



Barbu: Demisia, dictata de ambitii personale

Politologul Daniel Barbu considera ca gestul Monei Musca de a-si anunta demisia a fost dictat de "ambitii personale" si pentru a provoca o criza in PNL, pentru ca cei din conducerea liberala au avut o opinie diferita de a ei in privinta celui care ar trebui sa fie lider al formatiunii. El nu exclude ca Mona Musca sa fie parte a unui scenariu, orchestrat de la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu si care ar viza distrugerea PNL. "Intoarcerea lui Theodor Stolojan la PNL este operatiunea lui Traian Basescu", sustine Daniel Barbu.""Insa, in PNL este acum o criza superficiala si in nici un caz acest partid nu se va rupe. Insa, daca aceasta miscare a liderului liberal va fi urmata si de alti membri ai conducerii, este foarte probabil ca acest partid sa intre la apa. Mai ales ca, in teritoriu, acest partid nu a facut nimic in cele sapte luni de cand a preluat puterea. Toata lumea este pe functii, si nimeni nu a ramas in sediile de partid", mai spune Daniel Barbu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO