Politică

Monica Macovei propune reorganizarea Parchetului National Anticoruptie

04.08.2005, 19:35 77

Ministrul justitiei Monica Macovei (foto) propune o reorganizare profunda a Parchetului National Anticoruptie, la 10 zile dupa ce pachetul legislativ de reforma in domeniul Justitiei a intrat in vigoare. Pana la sfarsitul anului, PNA va trebui sa treaca in cadrul Parchetului Instantei Supreme, cu pastrarea autonomiei totale si cu un procuror autonom, a declarat ministrul justitiei.

Monica Macovei a participat, ieri, la sedinta maraton a Consiliului Superior al Magistraturii, in care au fost dezbatute normele de aplicare ale noilor legi de reforma in domeniul Justitiei si mai multe eliberari din functii ale unor magistrati.

Ministrul justitiei sustine ca trecerea PNA in cadrul Parchetului instantei supreme nu ar afecta nici autonomia activitatii si nici locul in care acestia isi vor desfasura activitatea, fiind vorba de fapt "doar de o schimbare de placuta". Toate eforturile trebuie concentrate pe activitatea PNA pentru ca acolo sa mearga treaba bine, a adaugat Macovei.

Strategia nationala anticoruptie si cea de reforma a sistemului judiciar pentru 2005-2007 - adoptate de Guvern in martie 2005 - prevad asigurarea unei pozitii de egalitate intre Parchetul National Anticoruptie si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). Pachetul privind reforma justitiei nu include o masura, in sensul celei propuse de Macovei. Astfel, legea de functionare a PNA va trebui sa fie modificata.

CSM a analizat ieri propunerile ministrului de revocare din functie a opt procurori: procurorul-sef al PNA Ioan Amarie, a adjunctilor acestuia, Gheorghe Suhan si Adrian Horia Miclescu, si a trei sefi de la aceeasi institutie: Ion Panaitescu, Vasile Draghici si Alexandru Florin Chiciu, precum si a conducerii Directiei de Crima Organizata din cadrul PICCJ - procurorul-sef Gheorghe Muscalu si adjunctul acestuia Gratiana Isac.

Seful PNA, Ioan Amarie, si adjunctul Gheorghe Suhan si-au inaintat cererile de pensionare, marti, cu cateva ore inainte ca ministrul justitiei sa propuna revocarea lor din functie. Conform noului pachet legislativ de reforma in domeniul Justitiei, publicat in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii trecute, revocarea din functie a magistratilor se face mai usor, la propunerea ministrului, cu avizul CSM.

O a treia propunere de demitere formulata de ministrul justitiei impotriva procurorului-sef al PNA Alexandru Chiciu a fost lovita de nulitate, dupa ce acesta si-a inaintat demisia.



Macovei: PNA nu s-a ocupat de marea coruptie

Ministrul justitiei a declarat ca propunerile de revocare din functie pe care le-a facut marti sunt "o miscare de a aduce eficienta in PNA", adaugand ca lucreaza de cateva zile la aceste aspecte, fara a face un secret din ele. Macovei a mai apreciat ca avizul CSM nu poate sa fie unul negativ, deoarece "toata tara stie ca PNA nu a mers cum trebuia". In acest moment, posturile procurorilor mentionati sunt ocupate si, in conditiile unui aviz din partea CSM, vor fi eliberate dupa ce presedintele Traian Basescu va emite decrete in acest sens. In aproximativ o saptamana, ar putea fi facute publice propunerile de numire a altor persoane, a mai spus ministrul.

Macovei apreciaza ca deciziile de pensionare a procurorului general al PNA, Ioan Amarie, si a procurorului general adjunct Gheorghe Suhan au fost luate probabil dupa ce acestia ar fi auzit de propunerea sa. Ministrul justitiei a spus ca se bucura de faptul ca cei doi au luat decizia de pensionare si ca nu este nici o problema ca au facut cererile inaintea propunerii de revocare din functie.

In fata membrilor CSM, Monica Macovei a argumentat motivele pentru care a propus revocarea din functie a fiecaruia dintre cei opt procurori vizati de aceasta solicitare. Ea i-a acuzat pe sefii PNA ca nu au organizat institutia si ca au folosit necorespunzator resursele financiare. De la infiintare, PNA a dispus de un buget foarte mare, de un sediu corespunzator, de dosare, de oameni care au avut posibilitatea sa se specializeze, dar ca in ciuda atator beneficii nu si-a indeplinit scopul de a atacat marea coruptie, a spus Macovei. In perioada 1 noiembrie 2004 - 1 iulie 2005, 92% din cazurile aflate la PNA au primit solutie de neincepere a urmaririi penale, a mai spus ministrul si i-a acuzat pe procurori de pasivitate si de faptul ca nu s-au dus dupa cazuri, asteptand doar sesizari, ca nu au dat curs sesizarilor din presa si ca au dat dovada de subiectivism atunci cand au cercetat foarte repede anumite dosare.

Macovei a mai spus despre Amarie ca "nu a fost un bun organizator, nu a gestionat bine resursele umane si s-a pronuntat in public asupra unor dosare solutionate rapid".

Monica Macovei si-a motivat propunerea de revocare si pentru seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DICOT) Gheorghe Muscalu si, respectiv, pentru adjuncta sa Gratiana Isac. Jumatate din dosare au o vechime mai mare de sase luni de la sesizare, fara a se lua nici o masura pentru grabirea solutionarii. Ea a mai spus ca la DICOT exista dosare nerepartizate "unde nu s-a lucrat cu anii" si ca in directie lucreaza procurori detasati sau delegati care nu sunt specializati pe macrocriminalitate, crima organizata sau terorism.

Ministrul justitiei a mai spus ca Muscalu a avut aparitii in presa care au prejudiciat imaginea Ministerului Public si a facut referiri la cercetarea acestuia de catre CSM, referitor la modul care a fost anchetat dosarul Ioan Alexandru Tiriac. Toate aceste motive nu sunt noi, ci au fost facute publice in rapoartele Comisiei Europene referitoare la activitatea PNA si la activitatea DICOT, a adaugat ea.

CSM a avizat revocarea din functie a procurorilor propusa de ministrul justitiei. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO