Politică

Monica Macovei, sprijinita de Guvern si de UE, atacata de Ion Iliescu

28.03.2005, 00:00 38

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele isi declara sprijinul ferm pentru ministrul justitiei Monica Macovei, in disputa cu PNA, Parchetul General si CSM. La polul opus, fostul presedinte Ion Iliescu sustine ca Macovei subordoneaza politic magistratura.


Premierul declara ca lupta impotriva coruptiei pare marcata de o ineficienta cronica si, din acest punct de vedere, Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie (PNA) nu pot fi considerate institutii care isi indeplinesc corect datoria, atata vreme cat nu vin cu rezultate concrete.


Guvernul a avut, la sfarsitul saptamanii trecute, o sedinta speciala, dedicata luptei anticoruptie, iar premierul a declarat ca o sustine fara rezerve pe Monica Macovei in lupta impotriva coruptiei.


Declaratiile premierului vin dupa doua saptamani de tensiuni intre institutiile din justitie generate de rezultatele unui audit realizat de Freedom House Washington. Raportul care critica PNA si Parchetul General a fost dezavuat de aceste institutii, dar si de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Tinta a criticilor a fost si Monica Macovei care a comandat raportul. De altfel, Macovei este cel mai criticat ministru al Cabinetului - la adresa ei au fost formulate acuzatii din toate partile, din partea presei, a opozitiei si, mai cu seama, din partea PNA, a Parchetului General si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). In toata aceasta disputa Macovei parea singura si de aceea pozitia exprimata de Tariceanu echilibreaza intr-un fel situatia. In sedinta de guvern amintita, Executivul a analizat planul de lupta impotriva coruptiei pentru perioada 2005-2007. La aceasta discutie a participat si ambasadorul UE, Jonathan Scheele, care a spus ca planurile anticoruptie sun vitale pentru aderarea la UE. Planul anticoruptie trebuie sa fie gata pana la finele lunii - este o promisiune facuta UE, care, neindeplinita, ar putea crea conditii pentru activarea clauzei de salvgardare.


Planul anticoruptie discutat in prima lectura de Guvern va conduce la importante modificari legislative - va fi modificata legea falimentului, cea privind subventiile de stat, va reglementa situatia publicitatii de stat. Dar nu aceste aspecte au condus la situatia de conflict din justitie, ci intentiile de producere a unor modificari in functionarea parchetelor si a CSM. Se pune problema ca procurorilor generali sa li se fixeze un fel de grila de monitorizare a performantelor si sa raspunda daca nu trec stacheta. Se propune ca procurorilor sa nu le mai poata fi luate dosarele de catre sefi, se propune, de asemenea, scoaterea PNA de sub coordonarea Parchetului General.


Astfel de propuneri au fost formulate in baza unui audit realizat de Freedom House Washington. Dupa publicarea acestui document, a inceput un adevarat scandal in justitie. Parchetul General, PNA si CSM au contestat rezultatul auditului, in baza caruia a fost intocmit planul anticoruptie. Concret, institutiile amintite spun ca documentul - care acuza Parchetul General si PNA de lipsa de performanta  si subordonare politica in perioada fostei guvernari - este neprofesionist si a fost alcatuit plecand de la idei preconcepute.


Planul anticoruptie va fi adoptat definitiv in sedinta de guvern de miercuri care va fi prezidata de presedintele Traian Basescu.




Iliescu: Stanoiu nu facea asa ceva


Situatia conflictuala din justitie provoaca si reactii politice, cel mai vehement critic al ministrului de justitie parand a fi senatorul Ion Iliescu. Fostul sef al statului a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca ministrul are "un comportament arbitrariu si abuziv si incalca in mod flagrant principii pe care le promova atunci cand apartinea societatii civile".


Iliescu a afirmat ca nici unul dintre ministrii care au detinut portofoliul Justitiei pana in prezent, cu atat mai putin Rodica Stanoiu, "nu si-a permis sa mearga sa-i mustruluiasca pe membrii CSM sau sa se ocupe de PNA si Parchet".


In replica, Guvernul afirma ca romanii pot sa-i multumeasca lui Ion Iliescu pentru faptul ca din cauza lipsei de reforma in justitie si a generalizarii coruptiei in timpul mandatelor sale de presedinte, Uniunea Europeana a prevazut posibilitatea de a amana cu un an integrarea tarii noastre in UE. Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ieri ca Executivul considera "elocvent" faptul ca Iliescu si alti lideri PSD au transformat-o pe Monica Macovei intr-o tinta pentru "atacuri politice defaimatoare" dupa ce a devenit evident ca aceasta va reforma justitia conform normelor europene si va crea o strategie eficienta pentru combaterea coruptiei.



Tariceanu: Sistemul incearca sa se autoprotejeze


"Vad cu ingrijorare cum sistemul (juridic - n.n.) incearca sa se autoprotejeze si, tot cu ingrijorare, cum, in continuare, ceea ce inseamna componenta de lupta anticoruptie pare sa fie mai degraba marcata de o ineficienta cronica. Vreau sa stiti ca ministrul Macovei are toata sustinerea politica a mea si a Guvernului din care face parte in aceasta lupta care nu va fi usoara si care va trebui, in mod evident, sa se soldeze cu niste rezultate importante si nu cu maruntisuri, cu tergiversarea dosarelor, nu cu explicatii care nu tin loc de solutii. In Romania, cand vorbim de coruptie, nu putem vorbi in continuare de coruptie, dar fara corupti. Atata vreme cat Parchetul General si PNA nu vor aduce dovezile concrete pe cazurile semnalate in repetate randuri in presa si de opinia publica, nu vom putea considera ca ele isi fac corect datoria." iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO